Paikallisuutiset

Kielikylvystä on ollut hyötyä: Pietarsaarelaisessa Sundströmin perheessä toinen kotimainen kieli opitaan kuin huomaamatta.

Pietarsaaren kaupungin 370-vuotisjuhlien kunniaksi kielikylpykoulu ja päiväkoti Alma pitävät avoimien ovien päivän tänään lauantaina kello 12-16.

Uudet kiinteistöt otettiin käyttöön vuonna 2020, mutta koronan takia virallisia avajaisia ei ole pidetty aiemmin.

JannikejaBjörn Sundström osallistuivat lastensa Ellen ja Cleon kanssa tapahtumaan. Elle käy nyt kielikylpykoulun ensimmäistä luokkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Elle osaa jo todella hyvin suomea vaikka meillä kotona puhutaan vain ruotsia, äiti kehuu kielikylpyopetusta.

Cleo käy vielä esikoulua. Vanhemmat toivovat, että myös perheen nuorempi tytär paikan kielikylpykoulusta.

Kielikylpykoulun rehtori Kristiina Helstrand ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toivottavat Sundströmin perheen tervetulleeksi.
Kielikylpykoulun rehtori Kristiina Helstrand ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toivottavat Sundströmin perheen tervetulleeksi. Kuva: Tapio Lehtinen

Uusi koulurakennus on parin vuoden ikäinen, mutta varsinaisella kielikylpyopetuksella on Pietarsaaressa pitkä historia. Ensi vuonna vietetään 30-vuotisjuhlia.

Kielikylpykoulu on kaupungin suurin koulu 416 oppilaallaan. Ruotsinkielisiä oppilaita on 290 ja suomenkielisiä 126.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomenkielisellä puolella jokaisella vuosiluokalla on yksi 25 oppilaan luokka, ruotsinkielisellä puolella 25 oppilaan luokkia on kaksi jokaista vuosiluokkaa kohden.

Takavuosina suomenkielisiä luokkia ei aina saatu täyteen, mutta nyt myös suomenkieliset vanhemmat ovat löytäneet kielikylpyopetuksen. Jokainen vuosiluokka on täynnä.

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson piti juhlapuheen Alman päiväkodin ja kielikylpykoulun avajaisissa Pietarsaaressa lauantaina.

– Pietarsaari näyttää esimerkkejä siitä, miten kielten oppimisesta tehdään luonnollista ja hauskaa antamalla kieliryhmien olla tekemisissä keskenään. Laadukas kielikylpyopetus alkaa täällä jo viiden vuoden iässä ja jatkuu koko peruskoulun ajan, sanoi Henriksson.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Voimme tehdä paljon edistääksemme kielten oppimista ja myönteistä suhtautumista muihin kieliin. On erittäin tärkeää edistää kieliryhmien välisiä yhteyksiä jo varhaislapsuudesta lähtien.

Kielikylvyt ovat erinomainen tapa edistää sekä kielitaitoa että muiden kielten ja kulttuurien ymmärtämistä. Kielitaito osallistaa ja avaa ovia, sekä tarjoaa kokemuksia ja työmahdollisuuksia.#kielikylpykoulu#språkbadhttps://t.co/APda60kq35pic.twitter.com/ODdtoIdF6s

— Anna-Maja Henriksson (@anna_maja)October 29, 2022

Esimerkkinä hän mainitsi ystävyysluokat ja eri kieliryhmien edustajien vierailut.

– Samalla on myös erittäin tärkeää, että laajennamme kielikylpyjä ja kielisuihkuja, Kielikylvyt ovat erinomainen tapa edistää sekä kielitaitoa että muiden kielten ja kulttuurien ymmärtämistä. Kielitaito osallistaa ja avaa ovia, sekä tarjoaa kokemuksia ja työmahdollisuuksia.

Pietarsaari kuuluu kielikylpyopetuksen edelläkävijöihin Suomessa.

///Juttua on päivitetty klo 15.00 oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin puheella///

///Korjaus kello 16.20. Oppilasmäärät on korjattu///

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä