Paikallisuutiset

Kettutuotanto neljänneksen laskussa

Toukokuun helteet pienensivät pentueita

Kaija Vähäsöyrinki (KP)

Saga Fursin kesäkuun turkishuutokauppa käynnistyy tänään Vantaan Fur Centerissä ehkä tavallistakin jännittävämmässä tunnelmassa: köyhää korpivaellusta on käyty syyskuusta 2015 lähtien ja siniketun hintataso on vain tappiolliset 65 euroa nahalta. Kaikki alaan sidoksissa olevat pankinjohtajia myöten odottavat joko viimein on myötätuulen aika.

Turkiskaupan vaikeuksien syynä on ylisuureksi paisunut tarjonta varsinkin maailman suurimmassa tuottajamaassa Kiinassa. Suomessa sinikettujen tuotanto on kasvanut parina aiempana vuonna paljolti erinomaisen pentutuloksen ansiosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt suunta on kuitenkin kääntynyt. Huutokauppayhtiö arvioi ensi kauden sinikettutuotannon vähentyvän jopa neljänneksen, noin 400 000 nahkaa.

– Syitä on monia. Maaliskuun huutokaupan tulos oli odotettua heikompi. Tarhaajat jättivät sen takia eläimiä parittamatta ja siementämättä. Lisäksi tuotantoa suunnaattiin siniketuista risteytyksiin, kertoo puheenjohtajaJorma Kauppila Saga Furs Oyj:stä.

Suurin yksittäinen syy kettutuotannon laskuun on kevään heikko pentutulos.

– Toukokuun helteet sattuivat keskelle kiivainta penikointia. Kettujen pentueet jäivät 0,5 – 1,5 pentua tavallista pienemmiksi. Viime vuonna pentutulos oli 5,6 emoa kohti. Nyt noin pennun verran vähemmän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huutokauppayhtiö käytti myös pientä, tuotannon vähentämiseen ohjaavaa porkkanaa tuotantokauden rahoitusehdoissa.

– Tuotannon vähentämistalkoisiin ei silti lähdetty, kuten joskus aiemmin on ylituotantotilanteessa tehty. Euro on paras konsultti. Tappiolliset huutokaupat kyllä vähentävät tuotantoa, Kauppila toteaa.

Huutokauppayhtiön puheenjohtajan mukaa rahoittajat on pysyneet rauhallisina tappiovuosista huolimatta.

– OP-ryhmällä on pitkä kokemus turkiselinkeinon rahoittamisesta. Helposti ei hätäännytä. Toisaalta rahoittajat ovat jo pitkään olleet varovaisia, Kauppila arvioi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Numero kahdeksan on huutokauppayhtiön elintärkeimmälle asiakaskunnalle, kiinalaisille ostajille, onnennumero, mutta elinkeinolle se on tiennyt kovia aikoja.

Vuonna 1988 aukesi todellinen kuilu. Seuraava oli edessä vuonna 1998 ja kuopassa käytiin myös 2008.

– Finanssikriisi alkoi vuonna 2008 ja markkina oli ihan jumissa. Silloin maailma sysättiin raiteilleen keskuspankkien ja valtioiden yhteisellä päätöksellä.

– Nyt on kyse siitä, kuinka kysyntä ja tarjonta saadaan jälleen kohtaamaan, mikä voi viedä enemmän aikaa, pohtii vuodesta 2001 alkaen puheenjohtajana toiminut lohtajalainen Jorma Kauppila.

Sagan kesäkuun huutokauppa

Minkkiä tarjotaan 3,9 miljoonaa nahkaa.

Kettua tarjotaan 0,7 miljoonaa nahkaa, josta sinikettua 0,5 miljoonaa.

Suomensupin tarjonta on 34 000 nahkaa.

Karakul-lammasta tarjotaan 117 000 nahkaa.

Myynti alkaa 8. kesäkuuta ja päättyy 15.6.

Vantaan Fur Centeriin odotetaan 450 ostajaa ympäri maailmaa.

Huutokauppayhtiö Saga Furs (e. Turkistuottajat) juhlii tänä vuonna 80-vuotista taivaltaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä