Kokkola-lehti

Keskipohjanmaa muuttui tabloidiksi

Keskipohjanmaa ilmestyi tänään viimeistä kertaa broadsheet-koossa. – Uskon, että moni keräilijä ottaa tämänpäiväisen lehden talteen, toteaa toimituspäällikkö Hannu Lehto.
Keskipohjanmaa ilmestyi tänään viimeistä kertaa broadsheet-koossa. – Uskon, että moni keräilijä ottaa tämänpäiväisen lehden talteen, toteaa toimituspäällikkö Hannu Lehto. Kuva: Clas-Olav Slotte

Yli sata vuotta broadsheet-koossa ilmestyneen Keskipohjanmaan historiassa kääntyi tänään uusi lehti. Postilaatikoihin on kannettu ystävänpäivän kunniaksi ensimmäinen tabloid-Keskipohjanmaa, ja verkkopalvelussakin alkoi uusi aika jo ennen ensimmäisen tabloid-lehden painoon menoa.

– Testilehdestä saamamme lukijapalautteen perusteella useampi kuin yhdeksän kymmenestä on jo odottanut muutosta, kertoo Keskipohjanmaan toimituspäällikkö Hannu Lehto, joka on ollut mukana muutosta valmistelevassa työryhmässä.

Keskipohjanmaa voi uuden formaatin ja toimitusjärjestelmän ansiosta hyödyntää digitaalisuutta tehokkaammin: digitilaajien ei välttämättä tarvitse odottaa uutisia seuraavaan päivään, vaan he voivat lukea osan niistä heti tuoreeltaan netistä. Digilehdessä merkki- tai kuvamäärärajoituksia ei ole, joten sitä kautta tilaajat pääsevät selailemaan esimerkiksi printtilehdessä julkaisemattomia kuvia. Lisäarvoa tuovat myös linkit, jotka johdattavat lisätiedon lähteille – joko lehden ulkopuolisille sivustoille tai lehden omaan juttuarkistoon, joka luonnollisesti täydentyy päivä päivältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Digitaalisuus auttaa toimitusta löytämään ne aiheet, jotka kiinnostavat lukijoita eniten, ja näin kehittämään sisältöjään sekä netissä että printissä.

Suhteessa sivumäärään paikallista aineistoa tulee olemaan lehdessä enemmän kuin ennen. Hannu Lehdon mukaan sisältö muuttuu entistä luettavampaan muotoon.

– Tabloidiin ei tule perusuutistapahtumista yhtä pitkiä juttuja kuin broadsheetissä oli. Mutta sisältö pysyy samana: se on vain jaettu useammaksi jutuksi. Lukijatutkimusten mukaan se lisää juttujen houkuttelevuutta. Sen sijaan etenkin viikonloppuisin lukemistosivuilla voimme julkaista jatkossa hyvinkin pitkiä juttukokonaisuuksia.

Lukijat saavatkin varautua siihen, että postilaatikosta löytyy jatkossa keskimäärin 36–40-sivuinen Keskipohjanmaa. Lauantainumero on tätäkin paksumpi, sillä pari vuotta ilmestyneen Keparin sisältö siirtyy perjantain erillisestä liitteestä lauantain peruslehteen viikonloppulukemistoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sivukoon muuttamista on valmisteltu Keskipohjanmaassa vuodenpäivät. Ensimmäisen tabloid-lehden tekemisen yhteydessä maakuntalehdessä otetaan käyttöön uusi toimitusjärjestelmä, jonka myötä lehden juttujen ja kuvien koko voidaan määritellä tarkasti jo ennakkoon. Vastaava järjestelmä on ollut pidempään käytössä Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:n muissa lehdissä.

Keskipohjanmaan yhteistyökumppaneihin lukeutuvat Ilkka ja Pohjalainen siirtyvät tabloidiin kuukauden päästä. Sen jälkeen suurimmista sanomalehdistä vain Turun Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus pitävät kiinni broadsheet-koosta; kaikki muut ovat siirtyneet pienempään sivukokoon, joka on sovitettavissa näppärämmin, paitsi aamukahvipöytään, myös digitaalisille lukulaitteiden, kuten tabletin näytölle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä