Paikallisuutiset

Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti kolmannen kerran Sievissä – Edelliskerroilla Haapajärvi (1977) ja Uusikaarlepyy (2001) ottivat ensimmäiset voittonsa

Keski-Pohjanmaan maakuntaviestin menestyneimmissä kunnissa aikaisempia Sievissä järjestettyä maakuntaviestejä voidaan muistella lämmöllä. Nimittäin Sievi oli kilpailupaikkana, kun Haapajärvi ja Uusikaarlepyy ottivat viestihistoriansa ensimmäiset voitot maakuntaviestissä.

Vuonna 1977 maakuntaviesti oli tapahtumana kasvamassa suurimpia aikojaan kohti. 8.1. 1977 hiihdettyyn 26:nteen maakuntaviestiin lähti 54 joukkuetta, joka oli suurin määrä tuohon mennessä. Yleisöäkin oli paikalla aikalaisarvioiden mukaan 8 000 henkeä – tänä päivänä nuo arviot ovat pyöristyneet 10 000 katsojaan...

Viestin lopulta voittanut Haapajärvi oli alusta lähtien kärkikahinoissa. Avausosuudelta kärjessä tuli yllättäen B-sarjan Kannuksen Pauli Keski-Ojala, mutta Haapajärven Jorma Koirikivelle merkittiin sama aika. Toisen ja kolmannen osuuden jälkeen kärjessä oli Kälviä (Mauri Peitso ja Heikki Roimas), mutta Haapajärvi (Hannu Ahola ja Jorma Piiponniemi) seurasi kahden sekunnin päässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neljännellä osuudella Anne Piispanen (nykyisin Alakoski) nosti Haapajärven kärkeen, eikä johtopaikka enää sen jälkeen vaihtunut. Kahdella seuraavalla osuudella Kari Kettunen ja Jari Sihvonen venyttivät Haapajärven etumatkan jo neljään minuuttiin.

Kaupunginjohtaja Paavo M. Petäjäkin totesi tuossa vaiheessa Keskipohjanmaalle, että "vain onnettomuus voi estää voiton".

Onnettomuutta ei tullut. Kalervo Pieksämäki ja Kaarlo Ojala toivat Haapajärven viestin voittajana maaliin yli neljän minuutin marginaalilla ennen Himankaa. Veteli oli kolmas.

Sievin vuoden 1977 viestissä uutuutena oli "atk-pohjainen" ajanotto. Askel kohti tietokoneaikaa koki kesken kaiken takaiskun, kun sähkökatkos sekoitti laitteet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tulokset kuitenkin saatiin selville.

Vuonna 1977 Haapajärven kaupunginjohtajana Sievissä ollut Paavo M. Petäjä oli vuonna 2001 paikalla Hiihtoliiton puheenjohtajana.
Vuonna 1977 Haapajärven kaupunginjohtajana Sievissä ollut Paavo M. Petäjä oli vuonna 2001 paikalla Hiihtoliiton puheenjohtajana. Kuva: Jukka Lehojärvi

Vuonna 2001 Sievi isännöi toistamiseen maakuntaviestiä. Kyse oli juhlaviestistä, kun 50:s kerta tuli täyteen.

Sievin laduilla maakuntaviesti sai uuden isännän. Jälkikäteen voi jälkiviisastella, että merkit olivat nähtävillä, mutta suuren yleisön Uusikaarlepyy voitollaan yllätti täysin. Toki edellisvuoden neljäs sija antoi jo merkkejä, mutta Uudenkaarlepyyn nuoren joukkueen voittoon harva uskoi esimerkiksi perinteisessä Keskipohjanmaa-lehden lukijaveikkauksessa.

Uudenkaarlepyyn voitto oli ennen muuta nuoruuden voitto. Joukkueen vanhin oli nimittäin ankkuri Sam Sundberg, jolla ikää oli "jo" 21 vuotta. Nuorin, Linda Söderholm oli 13-vuotias. Ei siis ihme, että Uusikaarlepyy rakensi 16 vuotta kestäneen dynastian.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusikaarlepyy ratkaisi viestivoiton nuoruudella ja tasaisuudella. Sen näki suurimmaksi syyksi myös ankkuri Sundberg.

– Joukkueestamme jokainen täytti täydellisesti paikkansa. Siksi voitto maistuu todella makealta, Sam Sundberg sanoi Keskipohjanmaan haastattelussa.

Sam Sundberg toi Uudenkaarlepyyn ensi kertaa voittajana maaliin.
Sam Sundberg toi Uudenkaarlepyyn ensi kertaa voittajana maaliin. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kahdella ensimmäisellä osuudella Uudenkaarlepyyn Kim Söderholm ja Tom Backman täyttivät paikkansa ja pitivät joukkueen iskuetäisyydellä. Nousu kohti kärkeä alkoi naisten osuudella Heidi Sundbergin ansiosta. Robert Blomqvist petasi hyvät asemat viidennen osuuden Markus Nilssonille, joka luisteli muilta karkuun. Linda Söderholm ja Staffan Julin petasivat ankkuri Sam Sundbergille kolmen minuutin etumatkan ennen Ylivieskan Hannu Ojaa ja Pedersören Tage Rayta. Pahin uhkaaja, Haapajärvi ja Mika Myllylä, lähti viidentenä matkaan 5.40 minuuttia perässä.

Myllylä huomasi tilanteen mahdottomuuden voiton osalta, mutta sen verran kilpailijan vaisto heräsi, että Myllylä nosti Haapajärven kakkoseksi vajaan kolmen minuutin päähän voittajasta. Kolmanneksi sijoittui Ylivieska.

– Joku kolmen minuutin ero olisi ollut mahdollista tavoittaa, Uudenkaarlepyyn joukkuetta hienosta ja yllättävästä voitosta onnitellut Myllylä myönsi maalissa.

Yleisöä Sievin koulukeskukseen ja Jussinmäen maastoon tuli noin 5 000 katsojan verran. Samoilla paikoilla kilpaillaan myös tällä kertaa.

Lähde: Rajatonta riemua – Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti 1952–2007

Tuloksia Sievistä 8.1. 1977:

A-sarja: 1) Haapajärvi 3.35,24, 2) Himanka 3.39,41, 3) Veteli 3.41,13, 4) Kruunupyy 3.41,24, 5) Pyhäjärvi 3.42,50, 6) Pietarsaari 3.42,03.

B-sarja: 1) Kalajoki 3.42,36, 2) Haapajärvi II 3.45,00, 3) Ylivieska 3.47,09.

Yhteensä 54 joukkuetta, joista kolme hylättiin väärällä ladulla hiihtämisen vuoksi.

Tuloksia Sievistä 6.1. 2001:

A-sarja: 1) Uusikaarlepyy 2.58,42, 2) Haapajärvi 3.01,33, 3) Ylivieska 3.01,36, 4) Kalajoki 3.02,47, 5) Pedersöre 3.03,14, 6) Veteli 3.06,17.

B-sarja: 1) Kruunupyy II 3.09,41, 2) Veteli II 3.12,31, 3) Reisjärvi 3.12,34.

Yhteensä 48 joukkuetta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä