Paikallisuutiset

Kd:n Sari Essayah uskoo gallupeista huolimatta meppipaikkaan, muttei rkp:n kustannuksella

Pietarsaaressa vieraillut maa- ja metsätalousministeri arvioi lunastuslain menevän uusiksi varsin nopealla aikataululla.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sekä eurovaaliehdokkaat David Pettersson ja Eija-Riitta Korhola vakuuttelivat kaikenikäisiä politiikkansa puhtaudesta Pietarsaaressa. Kuva: Pentti Höri

Aurinkoisessa Pietarsaaressa puhalsi ärhäkkä tuuli, kun kristillisdemokraattien EU-vaalikiertue piipahti kaupungissa perjantaina. Puhuri antoi nostetta ainakin kd:n teltalle, jonka ilmalennon paikalliset nopean toiminnan puolueaktiivit saivat lopetettua lyhyeen.

Ilmaa oli siipien alla myös puolueen puheenjohtajalla Sari Essayahilla, joka oli saapunut vauhdittamaan paikallisen ehdokkaan David Petterssonin ja kansallisesti tunnetumman Eija-Riitta Korholan kampanjoita.

Yhtäältä puolueelle ei povattu europarlamenttipaikkaa Ylen alkukuun gallupissa, ei myöskään rkp:lle. Toisaalta edellispäivänä julkaistu Ylen teettämä puolueiden kannatusmittaus osoitti kd:lle edelleen pientä nousua, ja ennen kaikkea sen etumatka rkp:hen kasvoi hieman.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olen varmaan ainut puoluejohtaja, joka voi olla varma meppipaikasta ennen vaaleja!

Pietarsaaren seudulla kd:n ja rkp:n kannatus on hurjasti vahvempaa kuin maassa keskimäärin. Sari Essayah ei kuitenkaan myöntänyt olevansa paikkakunnalla ryöstöretkellä.

– Toivon, että molemmat puolueet saavat paikan europarlamenttiin. Täytyy muistaa, että yksi paikka [Suomelle] on tulossa lisää, ja äänikynnys viime kerrasta laskee, Essayah sanoi.

Kd on vaaliliitossa Liike Nytin kanssa.

– Sen peruskannatus oli 1,8 ja meidän 4 prosenttia. Sehän on jo siinä hujakoilla, että paikka tulee. Mutta meillä on yleensä ollut EU-vaaleissa jopa prosentin-puolentoista verran peruskannatusta kovempi tulos.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tilanne on meille sellainen, josta on hyvä ponnistaa. Jos katsoo eri puolueiden listoja, niin ei siellä ylivoimaisen kovia ole. Aika monella puolueella ei ole ihan sitä ykköskaartia, Essayah arvioi.

Sari Essayahilla ja Leif Enforsilla on molemmilla tuiki harvinainen saavutus: toinen on kävelyn, toinen keilailun maailmanmestari. Kuva: Pentti Höri

Kd-listan vahvuutena hän piti Eija-Riitta Korholaa, joka on yksi Suomen kokeneimmista mepeistä. Tämä sitäpaitsi nousee 1. kesäkuuta varasijalta uudelleen europarlamenttiin, kun kokoomuksen Petri Sarvamaa siirtyy Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen.

Tilanne ilostutti Sari Essayahia.

– Olen kai ainut puoluejohtaja, joka voi olla varma meppipaikasta ennen vaaleja! Olen aivan varma, että Eija-Riitta pystyy kyllä jatkamaan siinä hommassa, Essayah hymyili.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Petteri Orpon hallituksen maa- ja metsätalousministerinä hän lupaa, että paljon näilläkin seuduilla puhuttava lunastuslaki menee uusiksi melko piankin.

Erityisesti kasvavan tuulivoiman tuotannon myötä on syntynyt kosolti hankkeita, joissa siirtolinjoja ollaan pystyttämässä ristiin rastiin. Metsänomistajat saavat vuodelta 1977 peräisin olevan nykylain mukaan ainoastaan symbolisen kertakorvauksen menettämistään käyttöoikeuksista maihinsa. Summat liikkuvat satasissa hehtaaria kohti.

– Lainvalmistelu kuuluu oikeusministeriölle, ja lunastuslain muutosta valmistellaan hallitusohjelman mukaisesti. Meillä on liian pitkään suhtauduttu tuulivoimaan marginaalisena. Ei ole ymmärretty sääntelyn muutoksen tarvetta, vaikka maanomistajilta on tullut huolestuneita viestejä ja lausuntoja.

Essayah arvioi, että lakiluonnos tulee jo syksyn mittaan lausuntokierrokselle. Hän pitää lunastuskorvausten nostoa välttämättömänä. Hänen mukaansa nykylaissa on ajateltu, että kunnat lunastavat maita yhteiskunnallisesti merkittäviä hankkeita varten.

– Tänä päivänä meillä on yksityisiä tuulivoimayhtiöitä tekemässä bisnestä ja voittoa, ja maanomistaja häviää maansa pilkkahintaan. On ymmärrettävä tämä muutos. Osa hankkeista on yhteiskunnallisesti merkittäviä, mutta eivät kaikki, ja siksi lakia on välttämätöntä korjata, Sari Essayah sanoi.

Hän pääsi yhteiskuvaan toisen maailmanmestarin kanssa, kun pietarsaarelainen Leif Enfors tuli tapaamaan vertaistaan. Enfors voitti vuonna 2021 keilailussa MM-kultaa yli 65-vuotiaiden sarjassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä