Urheilu

Kaustinen on valmis maakuntaviestiin pakkasenkestäviä kukkakimppuja myöten – Katso videolta millaiset odotukset järjestäjillä loppiaisen tapahtumasta ovat

Kilpailun johtajaAsko Huntus silmäili tyytyväisenä ympärilleen Kaustisen urheilukentällä, jonka loppiaisena täyttää Keski-Pohjanmaan maakuntaviestiin osallistuva hiihtoväki. Torstaina Puhkionkallion alueella liikkui lumikuormia vetäviä traktoreita.

– Nyt ladulle ajetaan tykkilunta ja sen perään illalla alkavat käsipelillä tehtävät lumetustalkoot, joilla ladut viimeistellään kisakuntoon, Huntus kertoo viimeistelyä vaille olevista valmisteluista.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaustisella maakuntaviesti hiihdetään kolmen kilometrin ladulla. Vain yhden ladun ja tykkilumen käyttö ovat osoittautuneet järkeväksi ratkaisuksi. Tykkilunta on parin talven aikana tehty runsaat 3 000 kuutiota.

– Ilman tykkilunta emme olisi pärjänneet. Vaikka luonnonlunta on tullut, metsäisillä osuuksilla tykkilumi on ollut tarpeen, kilpailutoimikunnan vetäjäPetri Känsälä lisää.

Kaustisen kolmen kilometrin latua Huntus luonnehtii maakuntaviestitasolle haastavaksi.

– Kyllä siinä töitä saa tehdä. Korkeuseroja löytyy vaativimpiinkin kisoihin. Lisää vaativuutta olisi tullut, jos käyttöön olisi otettu viiden kilometrin latu, mutta tälläkin radalla eroja varmasti syntyy, Huntus sanoo 40 metrin korkeuseron sisältävästä kolmosen lenkistä. Huntus kiittelee myös kunnan osuutta latupohjien kunnostamisessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun ladut saadaan tällä viikolla käytännössä valmiiksi, seuraavalle viikolle jää mm. järjestelykoneiston hienosäätö. Känsälä laskee, että tapahtuma pyörii noin 30–40 toimitsijan voimin.

– Ensi viikolla eri ryhmät pitävät vielä palavereja, joissa varmistetaan homman toimivuus niin tulospalvelun kuin monen muunkin asian suhteen. Hiihtäjille puolestaan viimeistellään huoltoalue kuntoon alkuviikosta, Känsälä kertoo.

Järjestelyvastuuta kantavat Asko Huntus (vas.) ja Petri Känsälä toteavat kaiken olevan viimeistelyä vaille valmista Kaustisella.
Järjestelyvastuuta kantavat Asko Huntus (vas.) ja Petri Känsälä toteavat kaiken olevan viimeistelyä vaille valmista Kaustisella. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kaustisella hiihdetään urheilukentän ja Puhkionkallion maastossa. Kisa-alue on tiivis ja käytännössä kaikki parkkipaikoista lähtien on lähellä maali- ja vaihtoaluetta. Urheilutalo, koulut ja Kansantaiteenkeskus ovat myös hiihtäjien ja kisavieraiden käytössä.

Kaustisella maakuntaviesti hiihdetään nyt neljännen kerran. Aikaisemmat viestit olivat 1963, 1980 ja 1999. Erityisesti vuoden 1980 viesti on jäänyt paikkakunnalla mieleen massiivisena yleisötapahtumana, joka keräsi aikalaisarvioiden mukaan noin 8 000 katsojaa. Tuo määrä turvasi myös pitkäksi aikaa Kaustisen Pohjan-Veikkojen talouden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt odotukset ovat maltillisemmat. Järjestäjät toivovat, että viestiä tulee Kaustiselle seuraamaan vähintään 1 500 katsojaa.

– Yleisömäärän ennakoiminen on vaikeaa, kun takana ovat vaikeimmat koronavuodet ja viestiä on muokattu osuusmuutoksilla. Tietysti toivomme, että väki löytää katsomoon, Huntus sanoo.

Kaustisen Pohjan-Veikkojen seuravastaavaTanja Kaustinen toimii myös maakuntaviestin järjestelytoimikunnan sihteerinä.

– Tavoitteena on päästä tapahtumassa plussatulokseen. Sen toteutuminen on paljon kiinni myös yleisömääristä. Taustalla on niin monta liikkuvaa osaa, että tarkkaa tapahtuman budjettia on mahdoton kertoa, Kaustinen toteaa.

Maakuntaviestiin on tulossa 36 joukkuetta.

– Enemmänkin olisi mahtunut, mutta näillä mennään, Känsälä kuittaa joukkuemäärän.

Maakuntaviestin A-sarjan pääpalkinto on Keskipohjanmaan Kilpi, joka Kaustisella aloittaa uuden kymmenen viestin kierroksen. Kiertopalkinnon, mitalien ja osuusvoittajien palkinnon oheen järjestäjät ovat ideoineet uutuudeksi pakkasen kestävät kukat.

Tämän ajan neulontabuumia aistien Kaustisen Martat ovat virkanneet ruusu- ja kissankellokimput palkintojenjakoon.

– Idea tuli Pekingin talvikisoista, joissa jaettiin pakkasen kestäviä kukkia. Kaustisen 12 marttaa on syksyn ajan virkannut kimppuja. Alun perin niitä tehtiin 16 eli kaikille A- ja B-sarjan voittajajoukkueen hiihtäjille. Teimme kuitenkin kahdeksan ylimääräistä, joiden käyttötarkoitus jää järjestäjien päätettäväksi, Kaustisen Marttojen puheenjohtajaPirjo Palosaari-Penttilä kertoo.

Lue myös:

Keski-Pohjanmaan maakuntaviestiin starttaamassa 36 joukkuetta – Katso joukkueiden kokoonpanot tästä

Aika veikata maakuntaviestiä – osallistu Keskipohjanmaan perinteiseen viestiveikkaukseen verkkosivuillamme

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä