Paikallisuutiset

Kaupunginpuutarhalla Pietarsaaressa iloitaan uudesta kasvihuoneesta: “Kasvihuoneita ei todellakaan rakenneta joka vuosi“

Kaupunginpuutarhalla on vietetty uuden ja modernin kasvihuoneen avajaisia. Pihapiirissä seisoo niin ikään tuliterä varasto.

Kasvihuonepuutarhuri Jaana Hakola iloitsee modernista kastelujärjestelmästä kaupunginpuutarhan uudella kasvihuoneella Pietarsaaressa. Vesi nousee automaattisesti kasvipöydille. Kuva: Pirkko Högkulla

Pitkään odotettua hanketta päästiin toteuttamaan loppuvuodesta 2022 kun Ossian ja Betsy Schaumanin Jakobstadsfond -rahastosta oli myönnetty kasvihuoneen rakentamiselle 300 000 euroa. Lahjoitusvaroilla katettiin suuri osa yhteensä noin yli 500 000 euron kustannusarviosta.

Alerten upouusi kasvihuone on kooltaan 600 neliötä. Isoilla kasvipöydillä kurottelevat varttaan kesäkukat pikkupetunioista kukonharjoihin ja pelargonioihin.

– Olemme todella iloisia kun tämä päivä tuli, kuvaa johtava puutarhuri Benita Herrmans.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme todella iloisia kun tämä päivä tuli, kuvaa johtava puutarhuri Benita Herrmans Alerten uudessa kasvihuoneessa kesäkynttilöiden, siniviuhkojen, salvian ja pikkupetunioiden keskellä. Kuva: Pirkko Högkulla

Hän iloitsee erityisesti siitä, että kaikki kasvit voidaan jatkossa kasvattaa sisätiloissa kun tähän asti on tilanpuutteen vuoksi pitänyt turvautua myös ulkona lämpölavoilla kasvatukseen.

– Kasvukauden aikana kasvatamme yhteensä noin 15 000 tainta, perinteisten kesäkukkien joukossa on erikoiskasveja Koulupuutarhaan. Myös uutuuksia kokeillaan joka vuosi.

Ilon ja tyytyväisyyden aiheita uudella kasvihuoneella riittää muutenkin, eikä vähiten tekniikan osalta.

– Kasvipöydät ovat siirrettäviä ja niillä on oma automaattinen kastelujärjestelmä, jossa kiertää sama vesi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kasvihuonepuutarhuri Jaana Hakola ja yksi monista laatikollisista pelargonioita, jotka tulevat ilostuttamaan Pietarsaaren toria ja kävelykatua. Kuva: Pirkko Högkulla

Valmiiksi lannoitettu vesi nousee pöydille ja poistuu automaattisesti ajastuksen mukaan. Aikaa ei enää kulu käsin kasteluun.

Pöytätilakaan ei lopu heti kesken kun jokaiselle pöydälle mahtuu 650 ruukkua.

– Tilat ovat ylipäätään tarkoituksenmukaiset ja eri toiminnoille on oma paikkansa.

– Nyt päästään esimerkiksi aiemmin keväällä istuttamaan myös isoihin ruukkuihin kun nekin saadaan mahtumaan sisälle kasvihuoneeseen. Kylvö voidaan puolestaan aloittaa varhain keväällä, sillä vain yhtä osastoa kolmesta voidaan tarvittaessa pitää lämpimämpänä, Benita Herrmans kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koulupuiston kaloja odottaa niitä varta vasten rakennettu, valossa kylpevä siipi, josta vielä puuttuu allas.

Koulupuutarhan lammen asukkaat, kolmetoista karppia, ovat talvehtineet Alerten tiloissa Pohjanlahdentiellä. Sieltä ne viedään kesäksi suoraan Koulupuutarhan lampeen. Syksyllä odottaa muutto uudelle kasvihuoneelle Skutnäsinkadulle.

Nauhaa leikkaamassa Alerten toimitusjohtaja Stefan Grönholm, Peter Boström (Schaumanska kommissionen) sekä johtava puutarhuri Benita Herrmans. Kuva: Pirkko Högkulla

Vanhat, elämää nähneet kasvihuoneet vuosilta 1957 ja 1984 ovat väistyneet uuden tieltä.

Uudessa kasvihuoneessa on metallirunko, seinät ja katto ovat kanavamuovia. Harja nousee noin kahdeksan metrin korkeuteen.

– Kasvihuoneita ei todellakaan rakenneta joka vuosi. Olemme todella iloisia tästä. Toiminnalle on olemassa hyvät edellytykset, kiittelee Alerten toimitusjohtaja Stefan Grönholm.

– Tilat ovat käytännölliset ja toimintaa voidaan tehostaa. Takaisinmaksuaika projektissa on 10-13 vuotta, joten silläkin tavalla investointi on kannattava.

Grönholm muistuttaa myös, että projekti on vaatinut monen osallistujan työpanoksen.

– Omaa väkeä Alertelta on ollut mukana muun muassa perustusten tekemisessä ja viimeistelytöissä.

Uusi kasvihuone Pietarsaaren kaupunginpuutarhalla on noin 600 neliötä. Pieneen puurakenteiseen osaan tulee allas ja siihen muuttavat Koulupuutarhan lammen kalat syksyllä. Kuva: Pirkko Högkulla

Kaupunginpuutarhalla työskentelee vakituisesti kahdeksan työntekijää, kesä- ja kausityöntekijöitä on yhteensä kaksikymmentä.

Schaumanska kommissionenin edustaja Peter Boström Pietarsaaresta kuvaa kuinka Ossian ja Betsy Schaumanin perinnöstä yli sadan vuoden takaa voidaan nauttia tänäkin päivänä.

– Ossian Schauman oli ennen kaikkea pietarsaarelainen, vaikka hän muutti 17-vuotiaana Helsinkiin. Kasvit ja kukat olivat hänen suuria kiinnostuksen kohteitaan.

Lapseton pariskunta testamenttasi lähes koko omaisuutensa Samfundet Folkhälsan -järjestölle sekä neljälle eri rahastolle. Niistä yksi on Jakobstadsfonden, josta kaupunginpuutarhan uuden kasvihuoneen rakentamiselle Pietarsaaressa lahjoitettiin 300 000 euroa viime vuonna.

Ossian Schauman oli suomenruotsalainen lääkäri, Florinin komitean puheenjohtaja, sekä Folkhälsan -järjestön (Samfundet Folkhälsan i Svenska Finland) perustaja.

Uuden kasvihuoneen avajaisia vietettiin 19. huhtikuuta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä