Paikallisuutiset

Kaupunginhallitus jatkaa kouluasian valmistelua: Pursisalmen tontti saa kannatusta uuden suomenkielisen alakoulun paikaksi

Kuokkaa maahan ja koulua tekemään Pursisalmen tontille? Se hetki on vielä kaukana jos koskaan koittaakaan, mutta vahvasti mukana keskusteluissa Uusi Purkkari -vaihtoehto on.
Kuokkaa maahan ja koulua tekemään Pursisalmen tontille? Se hetki on vielä kaukana jos koskaan koittaakaan, mutta vahvasti mukana keskusteluissa Uusi Purkkari -vaihtoehto on. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaaren kaupunginhallitus keskusteli maanantaina kaupungin kouluverkon tulevaisuudesta. Asia ei ollut hallituksen listalla varsinaisena päätösasiana, vaan tarkoituksena oli nimenomaan käydä keskustelua.

PS:n kokouksesta saamien tietojen mukaan keskustelussa oli jälleen voimakkaasti esillä uuden suomenkielisen alakoulun (esikoulusta viidenteen luokkaan) rakentaminen vanhalle Pursisalmen koulun tontille.

Taustalla on Pietarsaaren kaupunginvaltuustossa viime viikon maanantaina nähty poikkeuksellinen tilanne, kun valtuusto yksimielisesti palautti valmisteluun kaupunginhallituksen yksimielisen esityksen. Kyse oli uuden koulun suunnittelumäärärahasta, mutta esityksestä ei käynyt ilmi mitään yksityiskohtia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oudon esityksen syynä oli, että kaupunginhallitukselle alunperin toissa viikolla tuotu esitys muuttui hallituksessa muotoon, joka sitten herätti valtuustossa kummastusta. Kaupunginhallituksen jäsenUlla Hellén (sd.) vahvisti asian viime viikon torstaina.

– Kaupunginjohtajan alkuperäisessä esityksessä oli, että ruotsinkielisille oppilaille rakennetaan uusi koulurakennus. Tekemässäni vastaesityksessä esitettiin, että alettaisiin valmistella suomenkielisen koulun rakentamista Pursisalmen tontille.

Kaupunginhallituksen jäsenSauli Isokoski (vas.) vahvisti asian menneen Hellénin kuvaamalla tavalla. Hellénin esitystä kannatti Isokosken lisäksi myös Helinä Sipinen (Pro Pietarsaari).

Käytännössä keskustelussa on kyse siitä, että kaupunginjohtajan taannoisessa esityksessä kaikki suomenkieliset 0-5 -luokkien oppilaat kävisivät jatkossa koulua Länsinummen koululla. Uusi ruotsinkielinen koulu tulisi Vestersundinkylään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hellénin esityksessä taas olisivat kaikki suomenkieliset alakoululaiset uudella Pursisalmen koululla ja Länsinummen koulu tulisi ruotsinkielisten oppilaiden käyttöön.

Hellénin esitys tuskin olisi yksitoistajäsenisessä kaupunginhallituksessa menestynyt, jos asia olisi edennyt äänestykseen.

Kaupunginhallitus päätyi kuitenkin neuvottelutauon jälkeen kompromissiratkaisuun, missä kaupunginjohtaja Anne Ekstrand muutti pohjaesitystään muotoon, jossa asia hallituksen toimesta tuotiin valtuustolle. Esityksen yksimielisyys oli siis lähinnä näennäinen.

Sauli Isokoski näkee Pursisalmen vanhan koulutontin erittäin sopivana uudelle koulurakennukselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pursisalmelle on hyvät pyörätiet ja ylipäätään turvallinen koulumatka monesta suunnasta. Lisäksi Pursisalmi sijaitsee [Pietarsaaren asutusta tarkastellen] itäisten ja läntisten kaupunginosien välissä.

Hallituksen käytössä oli asiaa käsitellessään myös tuoreita kyselytutkimustietoja suomenkielisten oppilaiden vanhempien toivomuksista kouluverkkoasian suhteen.

– Länsinummi on niukasti suositumpi vaihtoehto uuden koulun rakentamiseen verrattuna. Vanhemmat ymmärrettävästi vastaavat perheen asuinpaikan pohjalta, mutta kouluratkaisuun liittyy muitakin asioita, Isokoski sanoo.

Pursisalmi-vaihtoehto on ajoittain välähdellyt Pietarsaaren kouluverkkokeskustelussa. Kaupungin entinen asemakaava-arkkitehti ja nykyinen kaupunginvaltuutettu Ilmari Heinonen (kok.) on muistuttanut, että kaavan puolesta on vanhalle koulutontille helppo rakentaa. Jonkinlaista päivitystä kaava tosin vaatisi.

Kouluverkkoasia näyttää etenevän tilanteeseen, jossa on jäljellä kaksi kaupunginhallituksen kokouksessa pyörähtänyttä vaihtoehtoa.

Suomenkielistä yhtenäiskoulua - joka oli välillä vahvasti esillä - Etelänummelle eivät kyselyjen mukaan kannata kummatkaan kieliryhmät.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä