Paikallisuutiset

Kaupungin paloa vanhempia kerroksia paljastui: "Olemme löytäneet puurakenteita, jotka selvästi liittyvät vanhempaan rakennukseen kuin tontilla tällä hetkellä olevat"

Arkkitehti Janne Haarala arvioi, että jotain kiinnostavaakin tällä kohtaa maassa on.
Arkkitehti Janne Haarala arvioi, että jotain kiinnostavaakin tällä kohtaa maassa on. Kuva: Kristian Sundqvist

Viime viikolla lyötiin Pietarsaaren ydinkeskustassa niin sanotussa Irjalan korttelissa isoa kuokkaa maahan. Kaivinkone tuli tontille kiitos arkeologisten tutkimusten.

PS oli paikalla ja kysyi töitä johtaneelta Muuritutkimus Oy:n arkeologiltaJanne Haaralalta, että mistä on kysymys. Kuoppia oltiin tässä vaiheessa jo kauhomassa umpeen.

– Arkeologisia koekaivauksia tässä tehdään eli selvitetään, että onko tällä tontilla vanhoja rakenteita tai kerroksia. Tämä on museoviraston määrittelemä alue. Olemme siis tehneet muutaman kuopan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mitä löytyi?

– Tavallaan niissä kaikissa on vähän potentiaalia, mutta mitään valtavan isoa tai selkeää arkeologista tavaraa ei ole löytynyt.

Pietarsaaren ikivanhaa historiaa kuitenkin tulee Irjalan tontilla vastaan noin polvisyvyydestä.

– Kahdesta kuopasta olemme löytäneet puurakenteita, jotka selvästi liittyvät vanhempaan rakennukseen kuin tontilla tällä hetkellä olevat. Vaikka nämä nykyisetkin rakennukset ovat tosi vanhoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eli kun ne ovat noin syvällä eli yli puoli metriä nykyisestä maanpinnasta niin niiden on pakko olla vanhempia kuin Pietarsaaren palo 1835, Janne Haarala jatkoi.

Palokerros löytyi kuin löytyikin.

– Selkeää palokerrosta ei ole kuin yhdessä kuopassa ja sekin on vähän rajatapaus. Mutta tuo on se löydös, joka tätä asiaa ajoittaa.

Miten asia tästä etenee?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt dokumentoidaan mitä on löydetty.

Voiko vetää johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen mitä tontin suunniteltuun kehittämiseen tulee, eli voivatko löydökset aiheuttaa suunnitelmille hidasteita?

– En tähän ota tarkemmin kantaa, vaan se on sitten museoviranomainen, joka asiasta päättää. Alkuun näytti vähän siltä että täältä ei löydy mitään, mutta kyllä nuo muutamat kuopat osoittavat, että alueella on jäljellä vanhempia maakerroksia ja rakenteita.

Edessä voisi siis olla hieman samantapainen prosessi, joka torilla taannoin tehtiin. Toki mittakaava olisi paljon pienempi.

– Ne [kerrokset ja rakenteet] näyttävät olevan sellaisia, että jos ja kun tonttia halutaan kehittää niin ne ehkä joudutaan kaivamaan sieltä pois. Eli otetaan laajemmin esiin ja selvitetään ajoitusta, Haarala tiivisti.

Vaasalainen Heikki Seppälä hankki Irjalan korttelin vuoden 2020 lopulla, aiempi omistaja oli Mäenpään rakennusliikkeen kanssa konkurssiin mennyt My Capital.

Seppälä ja hänen yhteistyökumppaninsa arkkitehti Kalle Viljanen ovat sittemmin tuoneet julki lukuisia suunnitelmia ja visioita tontin varalle.

Otto Malminkadun ja Raatihuoneenkadun kulmauksessa oleva ja tiettävästi hyvin huonoon kuntoon päässyt puutalo on määrä purkaa. Muuten tonttia kehitettäisiin vanhojen peruskorjaukseen menevien rakennusten ehdoilla.

Sisäpihalle – jolta löydökset viime viikolla tehtiin – on Viljanen kaavaillut puutarhamaista yhteispihaa, jolla voisi järjestää esimerkiksi konsertteja. Ehkä vanhat kerrostumat voisivat noilla kohdin jäädä sijoilleen maan uumeniin?

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä