Paikallisuutiset

Kaukomatkailu saattaa vähentyä pysyvästi ja elämysten etsiminen läheltä lisääntyä – koronakriisissä uuden mökkibuumin siemen?

Mikäpä tuollaisen tuvan pöydässä olisi suviaamun sumpeista nauttiessa. Mökkiharrastus on kokemassa uutta renesanssia ainakin jos mökkikaupan alalla toimiviin ammattilaisiin on uskominen.
Mikäpä tuollaisen tuvan pöydässä olisi suviaamun sumpeista nauttiessa. Mökkiharrastus on kokemassa uutta renesanssia ainakin jos mökkikaupan alalla toimiviin ammattilaisiin on uskominen. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaarelaisen kiinteistönvälitystoimiston J. Riska Oy:n toimitusjohtajaJan Riska ei epäröi, kun häneltä kysyy koronakriisin vaikutuksista kesämökkeilyyn ja vapaa-ajanasuntojen markkinatilanteeseen.

– Intressi tulee olemaan jatkossa suurempaa, kun ihmiset eivät halua niinkään matkustella, vaan haluavat oman paikan läheltä. Ei ehkä varsinaisista ryysinkiä ole tulossa, mutta jotenkin tämä varmaan näkyy.

Kuluvan kevätsesongin mökkikauppa ei Riskan mukaan ole vielä täydessä vauhdissa, vaikka joitain kohteita on jo käynyt kaupan. Näkemys siitä mitä tuleman pitää pohjaa myös kokonaistilanteen tarkkailuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mökin hankkiminen voi olla nyt henkireikä, ei väki halua olla vain kotona.

"Aika näyttää, tuleeko mökkikantamme koronan seurauksena kasvamaan nopeammin kuin 1980-luvulla, jolloin kesämökkirakentamisen suosio on ollut Suomessa huipussaan. En pitäisi sitä mahdottomana." Jukka Rantanen Sp-kodin toimitusjohtaja

Moiset pohdinnat saavat selkänojaa, kun asiaa katsotaan valtakunnallisesta näkökulmasta. Säästöpankkiryhmä tiedotti 29. huhtikuuta, että heidän tilastojensa mukaan on kesämökkien ja tonttien kysyntä kasvanut voimakkaasti monilla paikkakunnilla Suomessa maaliskuun aikana.

Sp-Kodin toimitusjohtajanJukka Rantasen mukaan kyse ei ole normaalista kausittaisesta ja jokakeväisestä kesämökkien kysynnän lisääntymisestä.

– Uskon koronavirusepidemialla olevan merkitystä kesämökkien ja tonttien kysynnän paikoin hurjaankin kasvuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesämökkeilyn on pitkään maalailtu olevan jonkinlainen auringolaskun ala, joka hiipuisi sitä mukaan kun suuret ikäluokat eivät enää kykene huviloistaan nauttimaan. Nyt voidaankin yhtäkkiä olla menossa toiseen suuntaan.

– Aika näyttää, tuleeko mökkikantamme koronan seurauksena kasvamaan nopeammin kuin 1980-luvulla, jolloin kesämökkirakentamisen suosio on ollut Suomessa huipussaan. En pitäisi sitä mahdottomana.

Yhden tappio on toisen voitto sikäli, että esimerkiksi lentoyhtiöiden ahdinko pelaa kesämökkimarkkinan laariin.

– Korona muuttaa matkustuskulttuuriamme. Vapaan reissaamisen aika on ainakin joksikin aikaa ohi, ja ulkomaanmatkailusta tulee muun muassa lentoyhtiöiden konkurssien myötä selvästi aiempaa kalliimpaa, Jukka Rantanen ennustaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Säästöpankissa tulkitaan tilastoja tällä hetkellä myös niin, että puheet mökkeilyelämäntavan ukkoutumisesta ja akkautumisesta voidaan ehkä joutua perumaan.

– Mökkikuume näyttää nyt iskeneen myös lapsiperheisiin eri puolilla Suomea.

Jan Riska arvioi, että tyypillisimmät mökinostajat ovat tällä hetkellä 40-50 -vuotiaita. Nuorempiakin usein kiinnostaa, mutta kun on vielä omakotitalolainaa ei mökkikaupoille ole oikein rahkeita lähteä.

Eräs lähihistoriassa toistetuista kestoväittämistä on ollut, että mökinostajakandidaattien vaatimustaso kasvaa kasvamistaan ja huvila halutaan jopa täysin varustelluksi kakkosasunnoksi.

– Kyllähän monet toivovat että olisi sähköt ja vedet. Jos näitä ei ole, niin se näkyy hinnassa, Riska tuumii.

Lisäksi ainakin Pietarsaaren seudulla vaikuttaa myös se, mihin suuntaan ranta avautuu.

– Länsirantaa toivotaan.

Kun välittäjien tarjontaa selailee, niin huomaa, että suurimmassa osassa Pietarsaaren ja ympäryskuntien myynnissä olevista huviloista on kesävesi tai vesi on kannossa, sähköt sentään useimmista löytyvät. Toisaalta alkeellisemmin varustettujen mökkien joukossa on kosolti perinteistä tunnelmaa, lämpöä ja luonnon rauhaa huokuvia kohteita.

Riska arvelee, että ajan arvot voivat kuin voivatkin olla kehittymässä sellaiseen suuntaan, että pieni ja oikealla tavalla vanhanaikainen saattaa tulla muotiin.

– Kun ekologinen ajattelu valtaa alaa, niin voidaan mennä siihen, että etsitään mahdollisimman vähän ympäristöä rasittavia valintoja. Ilmastonmuutos vaikuttaa.

Koronakriisin todennäköisesti mukanaan tuomiin pysyvämpiin muutoksiin kuuluu etätyön lisääntyminen. Yhä useammilla saattaa alkaa siinnellä mielessä haave pysyvästä huvila-asumisesta.

– Moni kaupunki on jo höllentänyt rakentamismääräyksiä, ja esimerkiksi vapaa-ajan asuntojen muuttaminen ympärivuotiseen asuinkäyttöön tulee jatkossa onnistumaan varmasti aiempaa helpommin, sanoo Jukka Rantanen.

Verraten monilla Pietarsaaren suomenkielisillä on kesämökki tai sellaisena käytetty sukutalo Järviseudulla ja työmatka etenkin Evijärveä etäämpää on pitkä. Niinpä ajatus mahdollisuudesta tehdä palkkatöitä myös tai jopa kokonaan vapaa-ajanasunnolta käsin voi olla houkutteleva.

Mökki, huvila, vapaa-ajanasunto, kesäpaikka. Nimityksiä on monta ja niin on käyttötarkoituksiakin, mutta tällainen elämäntapa eri muodoissaan saattaa olla tekemässä uutta ja väkevää nousua.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä