Paikallisuutiset

Kastelukausi venähti ennätyksellisen pitkäksi

Kaupungin istutusten lakastumista vastaan on taisteltu veden voimin jo toukokuusta lukien. Elämän eliksiiriä kuluu viikossa vähintään 7500 litraa.

Pietarsaari

Poikkeuksellisen kuuma, kuiva ja tuulinen sää on pitänyt yhden kaupungin puistotyöntekijän kastelukierroksella toukokuusta lukien. Kastelun osalta kausi on jo nyt venähtänyt ennätyksellisen pitkäksi - vastaavaan ei kaupungin puutarhalla ole juuri ennen törmätty.

Viimeiset pari viikkoa maanantaista perjantaihin tuhannen litran vesisäiliöllä, generaattorilla ja pumpulla varustettua lava-auton rattia on pyörittänytKimmo Erikoinen. Viikon aikana vettä ovat saaneet niin kolmisenkymmentä matalaa ruukkua ympäri kaupunkia, kävelykadun ja torin pilari-istutukset kuin viime syksynä istutetut Pohjanlahdentien puut. Kastelua vaativia nuoria puita on tällä hetkellä yhteensä seitsemisenkymmentä, joista viisikymmentä piristää maisemaa juuri Pohjanlahdentien varrella, kolmivuotiaasta puut yleensä pärjäävät sillä vesimäärällä mitä taivas antaa. Koulupuistosta huolehtii oma työporukka, mutta käy Erikoinen sielläkin tarvittaessa auttelemassa. Alerten hoidettavaksi kuuluvat mm. leikkipuistot, yleiset puistot ja katuvihreys.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesäkukkapenkit ilahduttavat kulkijaa kuudessa puistossa. Koulupuiston lisäksi vain Runebergin puistosta löytyy vesipiste, muihin paikkoihin kasteluvesi on vietävä erikseen.

– Kesäkukat ovat herkkää sorttia. Tihkusade olisi niillekin parasta sorttia, kaatosadehan valuu vain pois. Tosin ei tänä kesänä ole sitä kaatosadettakaan oikein saatu, Erikoinen huomauttaa.

Ainakin keskustan pilari-istutukset on kasteltu kahdesti viikossa.

– Harmihan olisikin, mikäli kadun kaunistukseksi ja ihmisten iloksi istutetut kukat lakastuisivat veden puutteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nurmikoita ei yleensä kastella, ei uusia eikä vanhoja.

Kastelulista on pitkä, mutta ehtii päivässä lirutellakin yhteensä noin puolitoistatuhatta litraa vettä, mikä taas tietää sitä, että säiliö pitää välillä käydä tankkaamassa. Vesipiste löytyy kaupunginpuutarhalta.

Ulkona polttavan auringon alla töitä tekevän on huolehdittava myös omasta nesteytyksestä. Vesipullo on 38 vuoden kokemuksella mukana matkassa aina.

– Tänä kesänä on mennyt työpäivän aikana puhdasta vettä kolmisen litraa - eikä aina ole riittänyt sekään, kertoilee Erikoinen auringon kärventäessä niskaa kävelykadun kukkaistutuksilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

ApulaiskaupunginpuutarhuriBenita Herrmans iloitsee siitä, että kaupungin kesäkukat ja istutukset ovat selvinneet likimain ääriolosuhteissa hyvin.

– Ainahan kasvien kanssa on jotain, Herrmans naurahtaa.

Tänä vuonna jylläävät kaalimatotoukat.

– Kaalimatotoukkia on normaalia enemmän. Ne ovat popsineet suihinsa kaikki hämähäkkikukat Amerikankadun ja Alholminkadun ruukuista. Ja minä kun ajattelin, etteivät ne huolisi niin pahalta haisevaa kukkaa, Herrmans hämmästelee.

Pirkko Högkulla

pirkko.hogkulla@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä