Paikallisuutiset

Käräjäoikeus esittää Pietarsaaren istuntopaikan lakkautusta – Sillä on vaikutuksia Kokkolaan: ”Tarvitaan uusi istuntosali”

Pohjanmaan käräjäoikeuden Kokkolan toimipiste Kokkolan keskustassa. Kuva: Jukka Lehojärvi

Tuomioistuinvirasto ryhtyy toimenpiteisiin Poh­jan­maan kä­rä­jä­oi­keuden Pietarsaaren istuntopaikan lakkauttamiseksi. Pohjanmaan käräjäoikeus esitti asiaa keskiviikkona.

Tuomioistuinviraston perustehtävä on huolehtia tuomioistuinlaitoksen keskushallintotehtävistä.

Pietarsaaren istuntopaikan lakkauttaminen tuli esille syyskuussa 2023, kun Tuomioistuinvirasto otti yhteyttä Pohjanmaan käräjäoikeuteen. Pietarsaaren istuntopaikka on ollut jo aiemmin lakkautuslistalla. Sen vuokrasopimus päättyy vuoden 2026 alussa. Siitä lähtien Pohjanmaan käräjäoikeudella ovat istuntopaikat vain käräjäoikeuden kansliapaikkakunnilla Vaasassa ja Kokkolassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siihen asti meneillään on siirtymäaika. Pietarsaaressa istutaan yhä paljon juttuja, satana päivänä vuodessa, sanoo syyskuun alussa Pohjanmaan käräjäoikeuden laamanniksi nimitetty Pasi Kettula.

Muutokset Pietarsaaressa heijastuvat Kokkolaan.

Pietarsaaren istuntopaikka on Pohjanmaan uusin. Siellä istutaan juttuja satana päivänä vuodessa. Kun Kokkola lasketaan mukaan, on istuntoja yli 450 päivää vuodessa.

– Kokkolan kapasiteetti ei saman tien riittäisi siihen, että Pietarsaaren tapaukset istutaan Kokkolassa. Siksi Kokkolaan tarvitaan yksi uusi istuntosali vuoden 2026 alkuun mennessä. Nykyäänhän Kokkolassa on yksi iso ja kaksi pienempää salia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uudessa pääkäsittelysalissa olisi nykyvaatimukset täyttävät salitekniikka- ja turvavarustelut.

Laamanni Kettula on keskustellut muutoksista niin Tuomioistuinviraston kuin Pietarsaaren istuntopaikan henkilökunnan sekä käräjäoikeuden sidosryhmien kanssa. Lakkauttamista vastaan olivat asianajotoimintaa paikkakunnalla harjoittavat tahot.

Vaikka Pietarsaaren istuntopaikka soveltuukin hyvin käyttötarkoitukseensa, kohdistuu sekä Pietarsaaren että Kokkolan tiloihin huomattavia kehitystarpeita. Esimerkiksi salitekniikkaa ja turvavarustelua tulisi kehittää molemmissa kohteissa.

– Kokkolaan rakennetaan uusi läpivalaisulaitteisto; portti, jonka läpi kuljetaan, ja kassien skannaus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kettulan mukaan tulevat varustelutarpeet kustannusvaikutuksineen huomioiden on järkevää kohdentaa voimavarat Kokkolan kanslian kehittämiseen.

– Jos meillä olisi rajattomat resurssit, olisi voimavaroja Pietarsaareenkin. Kustannusrealiteetit tulevat tässä kuitenkin vastaan.

Muutosten takia tarpeet kaksikielisille palveluille nousevat entisestään Kokkolan.

– Kielelliset oikeudet turvataan jatkossakin, sanoo Kettula.

/// Juttua päivitetty Pasi Kettulan kommenteilla kello 13.41.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä