Paikallisuutiset

Kapula vaihtui Concordiassa: uusi toimitusjohtaja Daniela Mårtenson onkin vanha tuttu

Pietarsaaren seudun kehitysyhtiö Concordiaa vajaat seitsemän vuotta kipparoinut Jarl Sundqvist aloitti eläkepäivänsä viime viikolla. Samalla uutena toimitusjohtajana ruoriin astui valtiotieteen maisteri Daniela Mårtenson.

Mårtensson tulee viime kädessä ammattikorkeakoulu Centrian palveluksesta, mutta hänellä on myös menneisyys Concordiassa.

– Tämä oli ensimmäinen työpaikkani, kun muutimme tänne Turusta vuonna 2010. Tein muutaman vuoden erilaisia hankkeita Concordiassa. Kehitystehtävät ovat olleet koko työurallani se punainen lanka, Mårtenson kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän on kotoisin Itä-Uudenmaan Myrskylästä. Puolison juuret ovat Pedersöressä, joten ei mikään ihme, että jossakin vaiheessa muuttokuorma kääntyi alueelle.

Jarl Sundqvist on siirtynyt eläkkeelle Concordian toimitusjohtajan tehtävistä. Työtä jatkaa Daniela Mårtenson. Kuva: Pentti Höri

Kysymykseen, mitä uutta Daniela Mårtenson katsoo voivansa tuoda kehitysyhtiöön, hän vastaa tähän tapaan:

– Se jää vielä katsottavaksi henkilöstön, hallituksen ja kuntien kanssa. Onhan täällä kovat tavoitteet asetettu jo Jallen [Sundqvist] aikana, ja toiminta on saatu todella hyvään kuosiin viime vuosien aikana.

– Talossa on hyvää kompetenssia ja porukka on laittanut riman korkealle. Jos sitä vielä halutaan nostaa, on laitettava isompi vaihde peliin. Tavoitteena on saada Pietarsaaren seutu kartalle vielä enemmän, työvoimaa alueelle ja yritykset vielä parempaan vauhtiin. Näkyvyyttä, näkyvyyttä ja näkyvyyttä, Mårtenson listaa päämääriä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän on halukas satsaamaan seudun huomioarvon nostamiseen myös suomenkielisessä Suomessa.

– Ilman muuta. Siinä Concordia on tehnyt jo paljon satsauksia ja kokeiluja, ja niiden kanssa jatketaan, että löydetään se malli jolla tänne saadaan näkyvyyttä.

Jotain vaikuttaa jo tapahtuneenkin. Jarl Sundqvist nostaa esiin pitkästä aikaa positiivisen väestökehityksen. Pietarsaaren seudun asukasluku on kasvanut vain puolessa vuodessa useilla sadoilla. Heinäkuun lopussa tarkka luku oli 50 448 asukasta, ja myös Pietarsaaren kaupungissa numerot lähenevät 20 000:n rajaa.

– Muuton takana on ulkomaalaisia iso joukko, mutta myös muualta Suomesta on muutettu tänne, Sundqvist sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minunkin korviini on tullut, että monet joilla ei ole mitään kytköstä seudulle, ovat huomanneet Pietarsaaren seudun ensimmäistä kertaa. Concordia on ollut rekrytointitapahtumissa ja messuilla, mutta myös somemarkkinointiin on satsattu todella paljon. Se kantaa kyllä hedelmää, Mårtenson jatkaa.

Työpaikkoja alueella tunnetusti on, mutta tämän hetken pullonkaulaksi Sundqvist ja Mårtenson nimeävät asumisen - erityisesti vuokra-asuntojen puutteen.

– Valitettavasti olen kuullut tapauksista, joissa ihmiset ovat joutuneet sanomaan ei kiitos työpaikalle, koska sopivaa asuntoa ei ole löytynyt. Tietysti näihin myös satsataan, mutta uusia vuokra-asuntoja ei synny yön yli, Daniela Mårtenson sanoo.

Jarl Sundqvistin mukaan varsinkin Pietarsaari, Luoto ja Pedersöre ovat kuitenkin tehneet kiitettävästi aloitteita vuokra-asuntojen rakentamiseksi. Hän viittaa 50 vuoden takaiseen aikaan, kun Pietarsaaressa rakennettiin kokonainen kaupunginosa, Sveden, vastaavassa tilanteessa.

– Kerralla tuli satoja työntekijöitä. Ei tämä ole mitenkään uusi ilmiö tai haaste Pietarsaaressa. Concordian viesti kunnille on ollut, että se joka rakentaa, saa myös asukkaat, Sundqvist kertoo.

Testamenttia jälkeentuleville Sundqvist ei lähde laatimaan.

– Maailma muuttuu niin nopeasti, että vedenpitävää sellaista ei voi tehdä. Se voi vesittyä aika äkkiä.

Eläkepäivien ratoksi hän on aktivoinut entisen firmansa uudestaan. Toimialana on kehittämiseen liittyvä konsultointi.

– Ei kehittäminen tähän lopu minun osaltani. Joku rooli minulla saattaa olla jossain.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä