Paikallisuutiset

Kalankasvattamo sai ympäristöluvan Pietarsaaressa – yrittäjä valmis aloittamaan toiminnan jo toukokuussa

Ekofishin omistaja Sebastian Höglund arvioi voivansa aloittaa kalanviljelyn Pietarsaaren edustalla yhdellä verkkokassilla jo tämän kevään kuluessa.
Ekofishin omistaja Sebastian Höglund arvioi voivansa aloittaa kalanviljelyn Pietarsaaren edustalla yhdellä verkkokassilla jo tämän kevään kuluessa. Kuva: Arkisto / Tapio Lehtinen

Aluehallintovirasto on perjantaina myöntänyt ympäristöluvan Ekofish Oy:n kalankasvatuslaitokselle. Pietarsaaren edustan merialueelle, noin kolme kilometriä Kallanin majakalta ulospäin sijoittuvan laitoksen on tarkoitus aloittaa toimintansa jo toukokuussa.

– Meillä on lupa aloittaa toimintamme heti mahdollisista valituksista huolimatta, joten aloitamme yhdellä verkkokassilla toukokuun lopulla, jos koronapandemia sallii. Tuolloin voimme viljellä noin 100 000 kiloa kirjolohta syksyllä teurastettavaksi, Ekofishin toimitusjohtajaSebastian Höglund kertoo tiedotteessaan.

Ekofish on vuokrannut 39 hehtaarin alueen metsähallitukselta tarkoitusta varten. Yritys ilmoittaa, että sillä on nyt lupa 700 000 kalakilon kasvattamiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viljelyn ympäristökuormitus merelle on valtiollisen ympäristöviranomaisen mukaan niin merkityksetön, ettei se ole edes mitattavissa 200 metrin päässä laitoksesta. Tämä merkitsee, että emme kuormita Mässkäriä, Öurania, Ådöta, Fäbodaa tai muita kauempana olevia alueita, Höglund kertoo.

Hänen mukaansa kalankasvattamo on Suomen ensimmäinen varsinainen offshore-viljelylaitos rannikkovesialueen ulkopuolella, ja alueella jonka ympäristöministeriö on kartoittanut jo vuonna 2015 ja luokitellut erinomaiseksi kalanviljelyyn.

Ekofish vuokrasi aiemmin Pietarsaaren satamasta alueen kalojen nostolle ja teurastukselle. Vuokrasopimus herätti kritiikkiä muun muassa Pietarsaaren kaupunginvaltuustossa. Asia johti harvinaiseen tilapäisen valiokunnan asettamiseen. Se tutki, oliko kaupungin konsernijohto menetellyt asiassa oikein.

Kalankasvattamohanke on kohdannut runsaasti kritiikkiä muun muassa lähialueiden kiinteistönomistajien, virkistyskäyttäjien ja ympäristöaktiivien taholta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös Pietarsaaren ympäristö- ja rakennuslautakunta on lausunnossaan kritisoinut useita hankkeen yksityiskohtia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä