Paikallisuutiset

Kakkaroskiksiin kertyy tuhdisti tyhjennettävää

Koirankakkalaatikkojen tyhjennys Pietarsaaressa on siirtynyt Asema Luotsilta Snickerille.

Pietarsaaren kaupungin alueella on tällä hetkellä satakunta tai tarkalleen ottaen 104 koirankakkalaatikkoa. Kakkaroskiksia oli alkuvuodesta tyhjennettävänä viisi enemmän ja ne sijaitsivat Pedersören kunnan puolella Sansundissa.

Peter Ahlskog ja Jakob Kanckos Snickeriltä kävivät tyhjentämässä koirankakkaroskiksia tiistaina Pietarsaaressa. Kaupungin alueella on yhteensä satakunta kakkaroskista ja kierrettävälle reitille kertyy pituutta noin 50 kilometriä. Kuva: Pirkko Högkulla

Aiemmin tyhjennyksen hoiti sekä kaupungin alueella että Sansundissa Pietarsaaren Retro ja sittemmin Asema Luotsi. Luotsin toiminta on siirtynyt Pohjanmaan hyvinvointialueelle eikä hyvinvointialue jatka laatikoiden tyhjentämistä. Pietarsaaren alueella palvlusta vastaa kuntouttavan työtoiminnan työpaja Snickeri.

Sansundista koirankakkaroskikset poistetaan. Kakkaroskiksia otettiin kokeiluna Sansundin alueelle vuonna 2018. Nyt kunnassa pohditaan tarjotaanko koirankakkaroskia jatkossa asukkaille ja jos tarjotaan niin siinä tapauksessa yhtenäisen käytännön luomista koko kuntaan. Ainakin koiranomistajat Pännäisissä ovat toivoneet kakkaroskiksia oman kylän alueelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaressa tyhjennystä hoitaa käytännössä Peter Ahlskog, joka aloitti työnsä viime joulukuussa.

– Ensin kiersin mukana oppimassa reittiä, hän kertoo.

Pituutta reitille kertyy noin 50 kilometriä ja sen kiertämiseen kaikkine pysähdyksineen kuluu yleensä työpäivä. Matka taittuu pakettiautolla. Tyhjennykset tapahtuvat pääosin kahdesti viikossa, kesäaikaan riittää kerta viikossa tietyillä paikoilla.

– Kesällähän jätöksiä kertyy yleisesti vähemmän kun koiria ulkoilutetaan metsissä tai ne tekevät tarpeensa sivummalle ojien pohjille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laatikoihin kertyy viikossa noin 200-300 kiloa koirankakkaa.

Snickeriltä suunnataan etukäteen suunniteltua reittiä yleensä kohti Kråkholmaa, sieltä Karhusaareen, Lammassaareen ja Ruusasholmaan ja takaisin Itälän kautta.

– Käydään muun muassa myös Skatassa, asuntomessualueella, koirapuistossa. Tyhjennettäviä laatikoita löytyy lisäksi keskustasta ja keskustan alueelta. Sitten kierretään kaupunginosia eri puolilla Bonäsistä Kirkkorannalle, viimeiseksi yleensä Kivilös, Permo ja Kilisaari, josta lasti ajetaan päätepysäkille Ekoroskille, kertoo Peter Ahlskog.

Useimmissa laatikoissa on sisällä 10 litran ämpäri, jossa on roskapussi. Ahlskog huomauttaa, että välillä niistä löytyy muutakin jätettä - kuten vaippoja - vaikka koirankakkalaatikot on tarkoitettu nimensä mukaan vain koiran jätöksille.

Koiranomistajat ovat Peter Ahlskogin näkemän perusteella ahkeria poimimaan koiransa jätöksiä kadulta pussiin ja nakkaamaan pussin kakkaroskikseen. Useamman laatikon vieressä on sponsoroiduissa telineessä koirankakkapusseja, joita voi ottaa maksutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viikossa laatikoihin tulee arviolta noin 200-300 kiloa koirankakkaa, mikä tekee vuodessa noin 10 000 kiloa. Kaupunki pysyy siistimpänä kun tuollainen määrä jätöksiä siivotaan kadulta pois, Ahlskog kiittelee.

Kesäksi on suunnitelmissa sijoittaa uusia koirankakkaroskiksia Tapaninniemeen ja Itälään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä