Paikallisuutiset

Jykevää kivijalkaa ja hyvin vanhaa hirttä: Sisäistä Indiana Jonesia pääsi fiilistelemään Irjalan korttelin pihalla – Heikki Seppälä ei löydöistä hätkähdä, vaan pitää niitä kiinnostavina

Aloitetaan muistuttamalla, että kiinteistöjen pihat ovat yksityisalueita. Paikallislehden toimittaja otettiin joka tapauksessa hyvin vastaan Irjalan korttelin sisäpihalla, jossa viime viikolla olivat käynnissä ihkaoikeat arkeologiset kaivaukset.

Ne olivat jatkoa syyskuisille koekaivauksille (PS 21.9.). Kaivauksia toteuttavan Muuritutkimus Oy:n arkeologi Janne Haarala totesi tuolloin löydöksissä olleen jonkin verran potentiaalia, "mutta mitään valtavan isoa tai selkeää arkeologista tavaraa ei ole löytynyt".

Maallikon silmin tilanne näytti 20. lokakuuta hyvinkin kiehtovalta: näkyviin oli noussut vanhaa ja massiivista kivijalkaa, jonkinlaiseen rakenteeseen varmaankin joskus kuulunutta hirttä ja tietysti itse palokerros. Pietarsaaren palo vuonna 1835 leimusi armotta tässäkin kohdin, joten maa on yhdeltä syvyydeltään musta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oli pakko paikalla kysyä Muuritutkimuksen arkeologiltaMaija Helamaalta, että onko sensaatioita paljastunut?

– No ei nyt oikeastaan ole. Jo koekaivauksen perusteella tiedettiin että täältä alkaa tulla palokerrosta ja rakennuksen pohjia.

– Alla on siis paloa vanhempaa Pietarsaarta, yksi puulattia on jo kaivettu pois. Ja kahden paloa vanhemman puutalon kivijalkaa on [esiin] kaivettu, Helamaa jatkoi.

Mitä paljastuneet jykevät hirret ovat saattaneet olla?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme [luultavasti Pietarsaaren palossa tuhoutuneen] talon sisäpuolella, hirret ovat voineet kuulua lattian sisärakenteeseen.

Huolellisesti ja asiallisen pikkutarkasti löydöksiä joka tapauksessa dokumentoitiin. Useat Helamaan kollegat paiskivat hommia pienehköllä alueella, jonka tutkimiseen oli aikaa varattu työviikko. Miten homma tästä etenee?

– Ensin tehdään nämä kenttätyöt ja sitten tehdään raportti, katsotaan kuvat ja kartat paikoilleen ja niin edelleen.

On mahdollista, että nykypäivään on säästynyt tietoja esimerkiksi siitä, minkä rakennuksen kivijalka paljastui.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Historiallisissa lähteissä taaksepäin mennen voidaan saada jotain tietoa, Maija Helamaa vahvisti.

On kuitenkin parasta ensin katsoa mitä löytyy. Näin ei tule etsineeksi jotain, minkä olettaa löytävänsä.

– Meillä on arkeologinen näkemys, että kaivetaan ensin ja katsotaan sitten.

Irjalan korttelin omistaa vaasalainen liikemiesHeikki Seppälä, jonka PS tavoitti puhelimitse maanantaina. Seppälä ei kaivauslöydöksistä hätkähdä, vaan pitää asiaa kiinnostavana.

– Kiva kun tutkitaan, mielenkiintoista historiaa tulee esille. Viime viikkohan siellä hyvin intensiivisesti kaivettiin. Nyt tämä yritys tekee asiasta raportin, joka menee museovirastolle ja museovirasto määrää, mitä sitten saa tehdä.

Ihanteellisessa maailmassa voisi vaikkapa kivijalkaa jättää näkyviin muistoksi menneistä vuosisadoista.

– Jos olisi enemmän tilaa ja käytössä paljon rahaa, niin olisi mukavaa laittaa jonkinlainen tutustumiskohde, Heikki Seppälä sanoo.

Käytännön syyt kuitenkin tekevät Seppälän mukaan tällaiset suunnitelmat jokseenkin mahdottomiksi.

Töiden olisi tontilla määrä alkaa hyvinkin pian. Tontin lounaiskulman matala vanha puutalo puretaan ja sen paikalle alkaa nousta liike- ja asuintalo.Yläkerrosten vuokra-asunnot rakennuttaa Pietarsaaren kaupungin kiinteistöyhtiö Ebba.

–  Tällä viikolla odotan museoviraston lausuntoa siitä, että miten pitää edetä. Siinähän on se vaara, että jos asia viivästyy parilla kolmella kuukaudella [ja tulee sydäntalvi], niin viivästyy koko projekti vuodella. Se ei olisi kenekään etu, Heikki Seppälä pohtii.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä