Paikallisuutiset
Juurestaan leipäkin kasvaa: Fageruddin leipomo viettää 60 -vuotispäivää - "lähileivälle kysyntää, tuontileipä on uhka"
Luoto
– Lähileivälle on kysyntää, mutta tuontileipä on uhka. Kaikista leipomotuotteista jopa neljännes tuodaan nykyisin ulkoa.
Ulf Fagerudd kommentoi leipomoalan tilaa Fageruddin leipomon 60-vuotispäivän alla. Juhlapäivä on 4. heinäkuuta, mutta sattuneesta (korona-) syystä isompia juhlia harkitaan vasta syksyksi.
Vaikka leipä on mitä perinteisin elintarvike, niin tuotekehittelyä tarvitaan koko ajan. Muodit muuttuvat.
– Toistakymmentä vuotta sitten tulivat muotiin karppaus- ja GI -leivät. Me emme lähteneet täysillä mukaan tuohon villitykseen, mutta kehitimme silti sämpylän, jossa oli hieman vähemmän hiilihydraatteja.
Tällä hetkellä Fageruddilla uskotaan taikinajuureen eli raskiin. Raski valmistetaan vedestä, jauhoista ja raskinsiemenestä..
– Käynnistimme kolme vuotta sitten projektin Helsingin Yliopiston ja VTT:n kanssa. Halusimme löytää oikein hyvän taikinajuuren. Projektiin liittyen hankimme Belgiasta raskituslaitteiston, jolla saamme joka päivä uutta juurta.
Juuriprojekti ei ollut halpa, mutta Ulf Fageruddin mielestä se kannatti. Melkein kaikissa Fageruddin ruoka- ja kahvileivissä on nykyisin taikinajuurta.
– Leipä syntyy vähemmällä suolalla ja vähemmillä lisäaineilla, silti se säilyy hyvin, Ulf Fagerudd perustelee.
Fagerudd on keskittynyt ruokaleipiin, vain kymmenesosa tuotteista on leivonnaisia. Leipämalleja onkin sitten sitäkin enemmän.
– Tuotteita on varmaan sata, mutta itse asiassa valikoimamme on aika kapea verrattuna alan isoihin toimijoihin
Leipomon perusti Roger Fagerudd heinäkuun neljäntenä päivänä vuonna 1960. Roger pyöritti leipomoa yhdessä vaimonsa Ulla Fageruddin kanssa.
Ulf Fagerudd ja vaimonsa Leea ottivat yrityksen hoitoonsa vuonna 1970.
– Tällä hetkellä leipomo työllistää 12 henkilöä. Kesäisin tarvitaan vielä puoli tusinaa tekijää lisää. Leipomon markkina-alue ulottuu Kokkolasta Vaasan seudulle.
Leipomokiinteistöä on remontoitu ja laajennettu useita kertoja. Viimeksi leipomoa laajennettiin 2003.