Paikallisuutiset

Juthbackan markkinat elokuussa: "Hyvältä tuntuu. Olemme oikein innoissamme".

Myynnissä oleva  tavara, ilmainen sisäänpääsy ja kansanjuhlan henki ovat perinteisesti vetäneet .Juthbackan markkinat täyteen väkeä. Kuva edellisiltä markkinoilta, jotka järjestettiin elokuussa 2019.
Myynnissä oleva tavara, ilmainen sisäänpääsy ja kansanjuhlan henki ovat perinteisesti vetäneet .Juthbackan markkinat täyteen väkeä. Kuva edellisiltä markkinoilta, jotka järjestettiin elokuussa 2019. Kuva: Arkisto/Clas-Olav Slotte

Uusikaarlepyy

Juthbackassa pistetään markkinat pystyyn kahden koronavuoden tauon jälkeen. Tiettävästi Suomen suuri ulkoilmakirppis, Juthbackan markkinat, järjestetään 19.-20. elokuuta.

Tapahtumaa isännöivässä Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap -veteraaniautokerhossa on hymyt herkässä ja riemu katossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hyvältä tuntuu. Olemme oikein innoissamme, tuulettaa puheenjohtajaPeter Nyman.

Samaan hengenvetoon hän joutuu toteamaan, että pieni varaus on jätettävä mahdollisten koronarajoitusten osalta.

Myyntipaikkoja on yli 700 ja jokainen on varattu.

– Käytännössä kyse on paikoista, joiden varausta on siirretty vuodesta 2020 lukien markkinoiden peruunnuttua ensimmäisen kerran. Joitakin vapaita paikkoja oli, mutta ne ovat menneet. Yleisöpaikkoja kyllä riittää, Nyman tuumii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kävijäennätys kautta aikain on noin 30 000 kävijää.

– Viime vuosina kävijämäärä on liikkunut 25 000:ssa. Saa nähdä jos kansa innostuu tänä vuonna lähtemään markkinoille, hän miettii.

Suosion salaisuutta Nyman pohdiskelee, että myytävä tavara, ilmainen sisäänpääsy ja kansanjuhlan henki vetävät väkeä.

– Ostamaan tulevien keräilijöiden lisäksi paikalle tulee myös heitä, jotka haluavat enemmän katsella, fiilistellä suuren tapahtuman tunnelmasta ja tavata tuttuja. Kyse on kansajuhlaksi kasvaneesta tapahtumasta, jonne tullaan iloisin mielin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Veteraaniautoyhdistykselle Juthbackan markkinat on tällä hetkellä isoin tulonlähde, jonka menetys on vaikuttanut yhdistyksen toimintaan.

– Joitakin toimintoja on jouduttu supistamaan. Ollaan menty vähän säästöliekillä, että pientä ulos, pientä sisälle. Sanotaan niin, että nyt pitää saada järjestää markkinat, Peter Nyman kuvailee.

Yhdistyksellä on toistakymmentä ajoneuvoa, kaksi toimitilaa Vaunuliiteri Katternössä ja mm. näyttelytilana toimiva Vaunuhalli Sansundissa.

– Rahaa menee lähinnä vanhojen ajoneuvojen kunnostamiseen, minkä koemme paikallisten kulttuurihistoriallisten arvojen vaalimisena. Yleensä kunnostamme autoja, jotka ovat olleet seudulla käytössä, Nyman huomauttaa.

Äskettäin saatiin palautettua entiseen loistoonsa aikansa luksusauto vuodelta 1936, Volvo PV 36 Carioca, jolla on körötelty pitkin pietarsaarelaiskatuja.