Paikallisuutiset

Juha Itkonen ja Samuli Putro Pietarsaareen Runeberginviikolla – tarjontaa monenlaiseen kulttuurinnälkään

Pietarsaaren Runeberginviikon järjestävät tänä vuonna vas. Annika Strömberg, Maria Hudd, Jeanette Edfelt ja Marjut Hepokangas. Kuva: Pentti Höri

Kirjailija Juha Itkonen ja muusikko Samuli Putro edustavat tällä kertaa suomenkielisen kulttuurin kärkeä, kun Pietarsaari juhlii J.L. Runebergiä perinteisellä helmikuun kulttuuriviikolla.

Runoilijan syntymästä tulee 5. helmikuuta kuluneeksi 220 vuotta. Tämän vuoden teemaksi on valittu ”Puhu kuin Runeberg”, mikä järjestäjien mukaan antaa ainutlaatuisen tilaisuuden paitsi pohtia Runebergin merkittävää panosta kirjallisuuteen ja kulttuuriin, myös innostaa uusia lahjakkuuksia yhteisössämme.

Suomenkielinen tarjonta ei ole kovin laveaa, mutta sitäkin laadukkaampaa. Kirjailija Juha Itkonen tapaa lukijansa torstaina 8. helmikuuta ihan sananmukaisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juha Itkonen on Pietarsaaren kirjastossa torstaina 8. helmikuuta. Kuva: Otava / Laura Malmivaara

Suomenkielisen työväenopiston lukupiiriläiset kokoontuvat kaupunginkirjastoon keskustelemaan Itkosen kanssa kirjallisuudesta ja ennen muuta hänen uusimmasta teoksestaan, viime vuonna ilmestyneestä Teoriani perheestä (Gummerus).

Siinä Itkonen kuvaa varttumistaan lapsuudenperheensä esikoisena Hämeenlinnassa sekä vanhemmaksi tuloaan ja perheen dynamiikkaa neljän lapsen isänä.

Kirkkaista muistikuvista sekä kevyistä ja painavista hetkistä kutoutuva kertomus näyttää sukupuoliroolien ja yhteiskunnan muuttumisen 1970-luvulta tähän päivään. Se ei anna kasvatusohjeita, mutta tarjoaa vahvoja samaistumiskohtia.

– Lukupiiri on työväenopiston kurssi, jossa valitaan yhdessä kirjoja luettavaksi. Tällä hetkellä luetaan Itkosta ja perehdytään tähän uusimpaan kirjaan, opiston apulaisrehtori Maria Hudd kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– He ovat olleet hyvin innokkaita lähtemään mukaan tähän. On hienoa, että erilaisilta lukijoilta avartuu ihan oma maailmansa, ja kirjailijalta saa vielä tämän omia näkemyksiä.

Tilaisuus on tietenkin yleisölle avoin ja maksuton.

Samuli Putroa kuullaan Pietarsaaren kaupunginkirkossa perjantaina 9. helmikuuta. Kuva: Tero Ahonen

Toiseksi yleisömagneetiksi voi hyvin veikata Samuli Putroa, joka esiintyy Pietarsaaren kaupunginkirkossa perjantaina 9. helmikuuta. Esiintymispaikalla on tekemistä sen kanssa, että konsertin järjestää Pietarsaaren suomalainen seurakunta.

Putro ei ainakaan omassa fanipiirissään paljon esittelyjä kaipaa. Musiikkipiirien älyköksi mainittu laulaja ja lauluntekijä tuli tunnetuksi Zen Café -yhtyeestään. Samuli Putron ajaton musiikki puhuttelee ja koskettaa kuulijaa iästä riippumatta – esimerkkinä toimikoon vaikkapa mestarillinen vanhenemisen kuvaus Olet puolisoni nyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös Putron konserttiin on vapaa pääsy.

Suomeksi kuullaan myös Fredrika Runebergin ja Emilie Björkstenin (Ulla Nyström ja Marja-Leena Hyytinen) dramatisoitu keskustelu seurakuntakeskuksessa tiistaina 6. helmikuuta.

Emilie Björksten, runoilija hänkin, oli Johan Ludvig Runebergin salainen rakastettu. Kerrotaan, että Fredrika-vaimo olisi kyllä tiennyt suhteesta, mutta katsonut toisaalle.

Runeberginjuhlaa vietetään Palokunnantalolla maanantaina 5. helmikuuta. Juhlassa jaetaan vuoden 2023 Pietarsaaren kulttuuripalkinto.

Juhlaa edeltää kahvitarjoilu runebergintorttujen kera.

Pietarsaaren museolla, Malmin talolla järjestetään lauantaina 10. helmikuuta talvista hauskanpitoa lapsille. Mikäli ottaa omat välineet mukaan, voi hiihtää 220 metrin mittaista latua tai laskea pulkkamäestä.

Päiväkotilapsille ja alakoululaisille on tarjolla kaksikieliset teatteriesitykset, joista vastaa Rosa Indigo Mini -niminen lastenteatteri Turusta.

Etelänummen koulussa vierailee kirjailija J.S. Meresmaa ja Kielikylpykoulussa Lena Frölander-Ulf.

Runeberginviikko pärähtää käyntiin lauantaina 3. helmikuuta Vasa Baroquen esityksellä Schaumansalissa. Näyttelijä Stina Ekblad yhdessä sellisti Mime Brinkmannin esittää Edith Södergranin luontoaiheisia runoja J.S. Bachin soolosellomusiikin kanssa. Esitys on ruotsinkielinen.

Runeberginviikon jatkot koetaan vielä seuraavalla viikolla. 15. helmikuuta Campus Allegrossa on vieraita Kokkolan Talviharmonikka -viikolta. Muun muassa Duo Brunell eli Martina ja Mauritz Brunell soittavat urkuja ja harmonikkaa.

Lauantaina 17. helmikuuta Palokunnantalon lavalle astelee Folk is Happening -yhtye, joka lupaa kolmanneksen konsertista koostuvan uusista kappaleista.

Tämän vuoden Runeberginviikon työryhmään kuuluvat kulttuurituottaja Annika Strömberg, Wava-opiston vararehtori Bo-Anders Sandström, työväenopiston apulaisrehtori Maria Hudd, museoamanuenssi Jeanette Edfelt ja kirjastovirkailija Marjut Hepokangas.

Ohjelma

Poimintoja Runeberginviikon tarjonnasta

3.2. klo 15: Vasa Baroque, Stina Ekblad ja Mime Brinkmann, Schaumansali

3.2. klo 17: Mikael Fröjdö, viulu ja Jacob Sundström, mandoliini, kahvila Fiika.

5.2. klo 16–18: Sanataidetyöpaja 1–3-luokkalaisille, kaksikielinen. Johan Sandnäs, kirjaston lastenosasto.

5.2. klo 18: Nuoret luovat. Wava-opiston oppilaita eri linjoilta, Schaumansali.

5.2. klo 18.30: Runeberginjuhlan kahvitarjoilu, Palokunnantalo. Klo 19: Runeberginjuhla ja kulttuuripalkinnon jako.

6.2. klo 16: Fredrika Runeberg (Ulla Nyström) ja Emilie Björksten (Marja-Leena Hyytinen) keskustelevat, suomenkielinen esitys, Seurakuntakeskus.

6.2. klo 19: Kultursoffan, talkshow, Jugendsali. Nilla Kjellsdotter, Axel Åhman, Rickard Eklund, Fredrik Furu.

7.2. klo 18: Kirjailija Karin Collins Sofie Staran haastattelussa, kaupunginkirjasto.

8.2. klo 18: Kirjailija Juha Itkonen keskustelee Pietarsaaren suomenkielisen työväenopiston lukupiiriläisten kanssa, kaupunginkirjasto.

8.2. klo 18 ja 9.2. klo 10.30: Siv Ågren lukee lastenkirjaansa Em & Tautarerna, kirjaston satuhuone.

8.2. klo 19: Thursday Jazz, Station 23.

9.2. klo 19: Samuli Putron kirkkokonsertti, Pietarsaaren kaupunginkirkko.

9.2. klo 19: Jazz på Finlandssvenska, Jakob Big Band, Schaumansali.

10.2. klo 12–14. Talvista hauskanpitoa lapsille museossa., Malmin talo.

10.2. klo 19: Konsertti Ratatoskin kanssa, Schaumansali.

15.2. klo 12: Kokkolan Talviharmonikka, Lounasmusiikkia, Campus Allegro.

15.2. klo 17.30: Cecilia Damströmin luento, Schaumansali.

15.2. klo 19: Kokkolan Talviharmonikka: Martina ja Mauritz Brunell, urut ja harmonikka, Schaumansali.

17.2. klo 19: After Runeberg-konsertti: Folk is Happening, Palokunnantalo.

Näyttelyitä: Rufina Kulbaeva, kaupunginkirjasto. Balatako lukee, kirjaston lastenosasto. Eilinen Automobila, kirjaston 2. kerros. Mia Damberg: A Last Declaration of Love, My Beloved, Tempus. Talviurheilu, Malmin talo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä