Paikallisuutiset

Useat sadat marssivat rasismia vastaan Pietarsaaressa: ”Mikä järki rasismissa on? Ei mikään”

Rauhallisesti sujunut mielenosoitus keräsi monen sadan hengen osanottajajoukon Pietarsaareen surkeasta säästä huolimatta. Kuva: Viivi Helin

Yksityishenkilöiden järjestämä rasisminvastainen marssi ja mielenosoitus keräsi karmeasta säästä huolimatta hurjasti enemmän osanottajia, kuin järjestäjät olivat osanneet kuvitellakaan.

– Odotimme jotain 100 - 200 henkilön väliltä, mutta ihmisiä tuli moninkertaisesti, kertoi tyytyväinen Mikaela Westerling-Nylund, joka yhdessä Ulrika Hanssonin kanssa oli kutsunut väkeä koolle teeman merkeissä. Ihmisiä oli lapsista vanhuksiin.

– Me toivoimmekin, että kaikenikäisiä tulisi. Olemme tosi iloisia tästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Silmämääräisen arvion mukaan tapahtuma keräsi useita satoja osanottajia.

Yhteinen asia lämmitti ihmisiä Pietarsaaren torilla. Kuva: Viivi Helin

Pietarsaaren kaduilla kaatosateessa raikuivat huudot kuten ”Rasismi roskiin” ja ”Ei rasisteja hallitukseen”.

Rauhallisesti sujunut marssi päättyi torille, jossa oli järjestetty pienimuotoinen ohjelma. Heléne Nyberg ja Thomas Enroth esittivät jälkimmäisen säveltämää musiikkia. Säveltäjä Enroth tunnetaan myös yhteiskunnallisesti kantaa ottavista puheenvuoroistaan.

Thomas Enroth ja Heléne Nyberg musisoivat marssijoille. Kuva: Pentti Höri

– Fantastista, mikä yhtenäisyys täällä on. On joukko ministereitä jotka tekevät mitä tekevät, ja me tavalliset ihmiset äänestämme heitä. Meidän tulee miettiä asioita uudestaan, sillä tällä kertaa se meni tosiaan päin helvettiä. Tänään olen ylpeä ollessani jeppisläinen, Thomas Enroth lausui.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eino Leinon Hymyilevää Apolloa siteerasi osuvasti Hedvig Långbacka.

”Oi, onnellinen, joka herättää / niitä voimia hyviä voisi! / Oi, ihmiset toistanne ymmärtäkää / niin ette niin kovat oisi!

Miks emme me kaikki yhtyä vois? / Ja yksi jos murtuis, muut tukena ois. / Oi, ihmiset toistanne suvaitkaa! / Niin suuri, suuri on maa.”

Raikuvimmat aplodit toriväeltä keräsi syyrialaislähtöinen 18-vuotias Mohamed, joka puheenvuorossaan varoitti ihmisiä tekemästä vääriä yleistyksiä, puolin ja toisin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Syyrialaislähtöinen Mohamed puhui ennakkoluuloista, joita esiintyy joka suuntaan kansanryhmien välillä. Kuva: Pentti Höri

– Vaikka joku suomalainen olisi ilkeä minulle, en voi väittää, että kaikki suomalaiset olisivat pahoja. Tiedän, että Pietarsaaressakin on paljon arabeja, joista jotkut käyttäytyvät huonosti ja näin antavat huonon kuvan kaikista arabeista. Nämä ihmiset eivät kuitenkaan edusta koko arabi- tai muslimiyhteisöä.

Mohamed sanoi kuulleensa paljon huhuja ja valheita länsimaalaisista.

– Luulin, että he vihaavat meitä eivätkä halua meitä tänne. Minua pelotti tulla Suomeen. Kun saavuin tänne, en halunnut mennä ulos vuoteen. Huomasin lopulta olleeni väärässä, sillä koulussa minua kohdeltiin todella hyvin. Erityisesti opettajat auttoivat paljon kielen ja kaiken muunkin kanssa. Ymmärsin, että minulla oli ollut vääränlainen asenne.

Mohamedin mukaan myös muslimeista ja arabeista liikkuu paljon huhuja, joiden mukaan he ovat kaikki terroristeja.

– Ne eivät pidä paikkaansa. Älkää tehkö samaa virhettä kuin minä tein ja uskoko näitä huhuja.

– Mikä järki rasismissa on? Siinä ei ole mitään järkeä. Pahimmillaan se voi pilata jonkun elämän, nuori mies päätti.

Rasisteja ei haluttu hallitukseen Pietarsaaressa. Kuva: Pentti Höri

Loppupuheenvuorossaan Ulrika Hansson nosti esiin yhtenäisyyden voiman.

– Viime aikojen uutiset ovat herättäneet kaikenlaisia tunteita. Joskus haluan huutaa rumia ja ilkeitä asioita, toisinaan piiloutua kamariini ja uskotella, ettei tätä tapahdu.

Hän puolusti nimenkeräysten ja mielenosoitusten tärkeyttä.

– Olen täysin samaa mieltä valtiotieteilijä Göran Djupsundin kanssa, joka pari päivää sitten esitti, että ne pitävät padan porisemassa. On terveellistä demokratialle, että kansa aktivoituu.

– Lämmin kiitos teille kaikille, että tulitte tänne näyttämään, mitä solidaarisuus on, Hansson kiitti yleisöä lopuksi.

//Juttua on korjattu 1.8. uudella arviolla tapahtuman osanottajamäärästä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä