Paikallisuutiset

Joanna laihdutti 25 kiloa - Elämäntaparemontti pudotti paljon painoa ja palautti jaksamisen voimanostajan arkeen: - ”Vedin ison miehen ruoka-annoksia”

Terveys painoi puntarissa kun pietarsaarelainen rautarouva teki laihduttamispäätöksen päälle vuosi sitten. Elämäntaparemontti jatkuu vielä.

– Eivät pysyisi enää päällä, iloitsee voimanostaja Joanna Linna seuransa vanhoissa verkkareissa. Vaatekoko on laihtumisen myötä pienentynyt XXL:stä M:ään. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaarelainen voimanostaja Joanna Linna on saanut elämäntaparemontista jaksamisen takaisin arkeen. Olemus on säteilevä, 25 kiloa kevyempi, vaatekoko on vaihtunut XXL:stä M:ään ja garderobi on mennyt uusiksi muodonmuutoksessa.

Vaatekaupassa onkin hänestä nykyään mukava käydä.

– Olen alkanut löytää vähän enemmän väriäkin vaatetukseen. Ennen kuljin usein mustissa sillä se piilottaa kroppaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ulospäin olemuksessa näkyy myös sisäinen hehku. Se kumpuaa hyvästä henkisestä olosta, jota kannattelevat fyysisen muodonmuutoksen lisäksi uskoontulo ja syövästä selviytyminen takavuosina.

– Syöpään sairastuminen opetti elämään.

– Tsemppasin, etten anna periksi. Samalla aloin ajatella, että jos tässä huonosti käy, niin hyvin käy kumminkin, Linna kuvaa uskoaan.

Laihduttamispäätös tapahtui heinäkuussa 2022. Päällimmäisenä motivaattorina oli koetukselle joutunut terveys. Linna kertoo esimerkiksi miten jalkoja tapasi särkeä illalla nukkumaan mennessä. Ei särje enää kun askel on huomattavasti kevyempi eikä liikkuminen päivällä rasita kroppaa samalla tavalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Parasta antia elämäntaparemontissa ja painon pudotuksessa on ollut oman jaksamisen ja viitsimisen lisääntyminen.

– Ja kaikki veriarvot ovat hyviä.

Joanna Linna yllään seuran takki, joka kinnasi kiinni ollessaan vuosi sitten. Kuva: Pirkko Högkulla

Painoa kertyi salakavalasti hiljalleen vuosien varrella niin, että lopulta puntari näytti lähes sataa kiloa.

– Se on paljon 163 senttiselle, Joanna Linna tuumii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tällä hetkellä painoa on noin 74 kiloa. Painoin alle 60 kiloa ennen raskautta 25 vuotta sitten. Raskauden jälkeen jotenkin ajattelin, etten laihduta. En yksinkertaisesti välittänyt ja sillä asenteella on kiloja ehtinyt tarttua pitkällä ajalla.

Linna huomauttaa, ettei hän ollut mikään karkki- eikä pullahirviö, mutta tavallista ruokaa maistui laidasta laitaan suuret määrät.

– Vedin ison miehen ruoka-annoksia.

Tupakka oli kaverina 14-vuotiaasta yli kolmekymppiseksi, raskausaikaa lukuun ottamatta. Kessuttelu loppui kun siitä alkoi tulla huono olo.

– Ja taas tuli kiloja vähän lisää.

Dieettiä jos toistakin on tullut kokeiltua vuosien varrella, ilman pysyvää lopputulosta. Tällä kertaa päätöksenä oli, että nyt pitää oikeasti onnistua.

– Pikatietä ei ole. Päätin, että elämäntavoissani oli pakko tapahtua pysyvä muutos. Päättäväisyyttä ja halua minulla on. Tiesin kuitenkin etten selviäisi aivan omin päin, Joanna Linna huomauttaa.

Hän otti yhteyttä Matti Haloseen, joka on urheiluravitsemuksen ja laihduttamisen tunnetuimpia ja arvostetuimpia asiantuntijoita Suomessa sekä Suomen Kehonrakennusliiton puheenjohtaja.

– Ensin teimme vuoden sopimuksen. Nyt otin toisen vuoden perään joten junamatkat Tampereelle säännöllisiin tapaamisiin jatkuvat.

Säännöllinen ruokailurytmi ja valmiiksi laadittu menu jokaiselle päivälle ovat Joanna Linnan mieleen.

– Ruokavaliossa huomioidaan tietenkin treeni ja siitä palautuminen. Ei mitään hokkuspokkusta. Energia haetaan ruoasta, hyvistä ravinnon lähteistä,. Olen oppinut syömään oikein, Linna kiittelee.

Päivittäisiin aterioihin kuuluvat aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala.

– Siis kurkkua, tomaattia, salaattia, puuroa, kanaa, lihaa, hän heittää esimerkkejä.

– Ruoan rasvaprosentti ei saisi olla yli 10.

Aamupalan syömisessä oli opettelua naiselle, joka ennen lähti uuteen päivään kahvin voimalla ja söi sitten jossain vaiheessa kun tuli nälkä.

– Ylipäätään ruokarytmiä ei juuri ollut.

Nopeat hiilarit puuttuvat nykyisestä ruokavaliosta lähes kokonaan. Ne on korvattu tasaisemmilla lähteillä.

– Toki välillä on mukana vaikkapa riisiä ja makaronia.

– Lisäravinteina otan omega 3:a ja 6:tta, magnesiumia ja monivitamiinia. Proteiinilla on oma tärkeä roolinsa. Vettä juon pari kolme litraa päivässä. Treenin jälkeen nautin palautusjuomaa, Linna kertoilee.

– Välillä tulee repsahdettua makeaan tai suolaiseen, mistä siitäkin kerron sitten tapaamisessa Tampereella avoimesti.

Alkoholi ei ruokavalioon kuulu, mikä ei Linnaa haittaa tippaakaan.

– Kun tulin uskoon jätin kaikki alkoholit pois.

Ruokaremontti on hänen ilokseen rauhoittanut myös atooppista ihottumaa.

Joanna Linnasta näkyy ulospäin myös sisäinen hehku, joka kumpuaa hyvästä henkisestä olosta. - Tuntuu hyvältä kun toisetkin huomaavat muutoksen ja sanovat sen ääneen. Kuva: Pirkko Högkulla

Liikunta on alkanut merkitä Linnalle muutakin kuin kuntosalia ja raudan nostamista. Hiihtäminen on löytynyt uudelleen. Hän on käynyt vesijuoksussa, kävelee ja pyöräilee.

– Liikuntaa olen lisännyt pikku hiljaa. Monipuolinen liikkuminen tuntuu aivan mahtavalta.

– Hiihdosta olen oikein innoissani. Ostin sukset ja aloin hiihtää viime joulukuussa. Ensimmäisellä kerralla jaksoin kilometrin, kauden lopulla kasassa oli jo melkein 400 kilometriä.

”Voimanostohan on itsensä haastamista, että saisi parempia tuloksia. Oma haasteensa tulee tietenkin olemaan saavutetussa painossa pysyminen”.

Teini-iässä vuonna 1991 aloitettua voimanostoa on tarkoitus jatkaa vielä pitkään, jatkossa kevyemmässä sarjassa.

– Aikoinaan olin outo lintu salilla. Nyt on ollut kiva nähdä kuinka paljon naisia käy salilla. Ehkä olen ollut esimerkki jollekin, hän toivoo.

Tarkoitus on kisata alle 69 kilon sarjassa eli vielä pitäisi lähteä viisi kuusi kiloa pois, kuuluvat suunnitelmat.

Ajatuksena on, että kevyempänä voi kasvattaa lihasta ja voimaa eri tavalla.

– Ylipaino ei aina ole ylivoimaa. Treeniohjelmakin tulee muuttumaan kun painotetaan eri lihasryhmiä.

Tulevaisuudessa Joanna Linna näkee itsensä entistä paremmassa ja vahvemmassa kunnossa.

– Voimanostohan on itsensä haastamista, että saisi parempia tuloksia. Oma haasteensa tulee tietenkin olemaan saavutetussa painossa pysyminen, hän tietää.

Mitaleita riittää ja puntti 48-vuotiaalla rautarouvalla nousee edelleen siihen malliin, että penkkipunnerruksesta irtosi EM-hopeaa Ranskan kisoista heinäkuun lopulla.

– Kisa kerralla mennään. Voitto on vielä saavuttamatta.

– Pohjoismaiden mestaruushan minulla on. Myös Euroopan mestaruus ja maailmanmestaruus maistuisi, Linna tuumii.

Henkilökohtaista kuormaa voimanostajan kannettavaksi on tullut viime vuosina useampaankin otteeseen.

– Sairastuin ulkosynnyttimien syöpään 2017. Leikkaus tehtiin Tampereella ja todettiin, ettei syöpä ollut levinnyt. Silloin tuli varmuus, että paranen. Usko ja urheilu olivat voimavaroina syövän sairastamisen aikana.

Kaularangasta leikattiin välilevyn pullistuma 2019. Pullistuma painoi selkäytimeen ja aiheutti käsivarsien puutumista levossa.

– Vuoden 2022 alussa leikattiin olkapäävamma, joka vielä vähän hengaa mukana. Ollaan toki voimallisesti aika lähellä parasta tulosta, 135 kiloa penkkipunnerruksessa. Viimeisissä EM-kisoissa Ranskassa tulos jäi 110:een. Treeneissä olin nostanut 130, Linna harmittelee.

Työpaikka löytyy Pohjanmaan hyvinvointialueen tukiasuntola Mayasta Pietarsaaressa.

– Kouluttauduin lähihoitajaksi kun hierojan hommat piti jättää kaularankavamman vuoksi.

Arkeaan voimanostaja kuvaa kaikin puolin hyväksi.

– Viihdyn nykyisessä työssäni. Treenaamme yhdessä miehen kanssa, jaamme tämän uskon ja elämänarvot.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä