Paikallisuutiset

Jepualla lähellä valtatie 8:aa tehtiin juhannusaattona mahdollinen trombihavainto – myrskybongarit pyytävät näköhavaintoja tapahtuman varmistamiseksi

Hanna Rautio

Eteläpohjalaiset myrskybongarit tekivät juhannusaattona mahdollisen Suomen kesän ensimmäisen trombihavainnon Jepualla. Bongarit näkivät perjantaina noin kello 18.10 suppilomaisen pyörteen lähellä valtatie 8:n ja Läntisen Jepuantien, tien numero 19 risteystä.

Tapahtumapaikka sijaitsee tien 19 oikealla puolella Seinäjoen suunnasta tultaessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Saimme taltioitua pyörteestä useita kuvia, mutta mahdollinen maakosketus jäi varmistamatta edessä olleen puuston takia. Pyydämmekin ihmisiltä havaintoja siitä, että tapahtuiko maakosketusta, kertoo Myrskybongarit ry:n puheenjohtaja Joni Rinta-Möykky.

Varmistukseksi riittää silminnäkijähavainto, valokuvaa ei vaadita.

Rinta-Möykky tarkentaa, että kyse ei ole tilastoitavasta trombista, jos pyörivä suppilopilvi ei saa maakosketusta ja nosta maasta jotain ainesta ilmaan. Suomessa trombihavainnot ovat melko harvinaisia, minkä vuoksi mahdollinen trombi on tärkeä varmistaa ja tilastoida.

Rinta-Möykyn mukaan trombin erottaa tavallisesta ukkospuuskasta eli syöksyvirtauksesta siten, että trombissa taivaalta tulee maata kohti suppilo, jossa ilma aivan selvästi pyörii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Maata koskevan pyörteen halkaisija voi olla esimerkiksi 10–30 metriä ja ilmaan lähtevät asiat pyörivät pyörteen mukana.

– Trombin syntyminen vaatii voimakkaassa matalapaineessa ilmakehän alimmassa osassa syntyvän tuulensuunnan vaihtelun eli tuuliväänteen ja voimakkaan kuuro- tai ukkospilven. Välillä on aika harvinaista, että nämä osuvat yhteen.

Myrskyisänä juhannusaattona sää oli otollinen trombeille myös Kruunupyyssä lentokentän tuntumassa. Sielläkin pilvissä oli havaittavissa rotaatiota.

– Trombien voimakkuus mitataan F0–F5-asteikolla ja Suomessa voimakkain koskaan mitattu trombi on ollut voimakkuudeltaan F4. Jepuan tapauksessa arvioisin voimakkuudeksi ehkä F1 tai korkeintaan F2. Rinta-Möykky sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä