Paikallisuutiset

Jättilaiva toi ennätyslastin Pietarsaareen

Pietarsaari

Etelä-Amerikasta viime perjantain ja lauantain välisenä yönä saapunut 209-metrinen "Meridian" on samaa kokoluokkaa kuin aiemmat eukalaivat, mutta väylän syventämisen ansiosta se pystyy tällä kertaa saapumaan suoraan Pietarsaareen. Noinkin suuri alus tarvitsi sataman molemmat hinaajat päästäkseen kiinnittymään Laukon laituriin.

Ennen väylän ruoppaamista 11 metriin suuret laivat joutuivat keventää lastia Kokkolassa ja vasta sitten saapua määränpäähänsä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lastina on 46 000 tonnia eukahaketta ja lastin tyhjentäminen aloitettiin heti lauantaina. Laivan tyhjentämiseen menee noin 6-7 vuorokautta siitäkin huolimatta, että töitä paiskitaan ympäri vuorokauden, sanoo Pietarsaaren Satama Oy:n toimitusjohtaja Juha Hakala.

Lastin purkaminen on melkoinen logistinen haaste ja koneita tarvitaan paljon. Meridianin omat nosturit nostavat ruumasta haketta laivan kannella oleviin suppiloihin, joita hake kulkeutuu kuljetushihnojen kautta laiturille. Siellä kaksi kuormaaja ja nosturi yrittävät pysyä vauhdissa mukana, jotta suurien rekkojen jatkuva virta saadaan sujumaan.

– Lisäksi laivan ruumaan nostettiin kolme kuormaajaa, joiden tehtävänä on kuljettaa haketta ruuman reunoilta laivan nostureiden ulottuville, Hakala tietää.

Saapuessaan Pietarsaareen Meridian ui 10,8 metrin syvyydessä. Väylän syvyys on tuo 11 metriä, mutta käytännössä pohja tulee vastaan 12,3 metrin syvyydessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Väylän ruoppaamisella on ollut suuri merkitys laivaliikenteelle. Kun tähän lisätään junaradan sähköistäminen ja tuleva kolmioradan valmistuminen sekä satamatien rakentaminen, näyttää tulevaisuus lupaavalta, Hakala kertoo.

Pietarsaaren satamalla on ollut muutenkin hyvä ensimmäinen vuosipuolisko. Sen käsittelemä tavaramäärä nousi 653 000 tonniin, mikä on 20% enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Satamassa kävi puolen vuoden aikana 119 alusta, missä siinäkin oli kasvua 15%.

– Myös loppuvuosi näyttää hyvältä ja uskon tahdin jatkuvan tällaisena, Hakala tuumii.

Kasvua on tapahtunut suurimmassa osassa tuoteryhmistä, eniten sahatavarassa, jossa kasvua oli 30%. Suurin tuoteryhmä oli selluloosa, jonka osuus käsitellyistä tonneista on noin 45%. Seuraavina tulevat sahatavara 15%, lipeä 10% ja sementti 10%.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kasvu kertoo, että alueen teollisuudella menee hyvin ja se näkyy myös meillä. Osansa on myös sillä, että satama ja siellä operoiva Euroports ovat panostaneet sahatavaran kohdalla uusien asiakkaiden löytämiseen, Hakala selittää.

Kimmo Rudnäs

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä