Paikallisuutiset

Jätevesille uusi suodatuslaitos Alhedaan: Pietarsaari hakee noin kolmen miljoonan euron investoinnilla tehoa puhdistusprosessiin

Pietarsaaren jätevedenpuhdistamo on vuodelta 1979. Prosessia aiotaan nyt päivittää ja tehostaa uuden esikäsittelylaitoksen muodossa.
Pietarsaaren jätevedenpuhdistamo on vuodelta 1979. Prosessia aiotaan nyt päivittää ja tehostaa uuden esikäsittelylaitoksen muodossa. Kuva: Arkisto / Pirkko Högkulla

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana myöntää Pietarsaaren Vedelle kolmen miljoonan euron lisämäärärahan, jolla on tarkoitus rakentaa uusi esikäsittelylaitos Alhedassa sijaitsevalle jätevedenpuhdistamolle.

Määräraha rahoitetaan lainalla. Mikäli investointi kyetään toteuttamaan vielä tämän vuoden aikana, Pietarsaaren Vesi saa ympäristöministeriön myöntämän lähes miljoonan euron tuen hankkeeseen.

Pietarsaaren Veden toimitusjohtajaAndreas Svarvar kertoo, että 1970-luvulla rakennettu jätevedenpuhdistamo vaatii päivitystä ja prosessin uudistusta. Saneerausta on jo tehty muutaman vuoden ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rakennamme erillisen laitoksen, joka käsittelee viemäriveden ennen, kuin se tulee nykyiseen puhdistamoon. Tarkoitus on tehostaa puhdistamon toimintaa ja parantaa ravinteiden talteenottoa. Esikäsittelyn avulla se tehdään käyttämällä vähemmän kemikaaleja ja energiaa.

Kyseessä on viirasuodatin eli mekaaninen laite, jonka huokoinen matto suodattaa sen reikiä suuremmat partikkelit jätevedestä pois. Tämän jälkeen viemärivesi jatkaa matkaansa nykyiseen puhdistamoon.

Investointi vaatii myös uudisrakennuksen, joka nousee nykyisen puhdistamon ja Alholmantien väliin. Rakennusta ei tehdä aivan kiinni puhdistamoon.

Andreas Svarvarin mukaan tässä yhtäältä varaudutaan siihen, että vanha puhdistamo joudutaan ehkä jossain tulevaisuuden vaiheessa purkamaan ja korvaamaan uudella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tärkein syy on, että jäteveden puhdistuksen on oltava käynnissä koko ajan, sitä ei voida sulkea. On helpompaa rakentaa irrallinen prosessiosa, jonka kytkeminen nykyiseen tekee pysäyttämisestä hyvinkin lyhyen. Puhutaan laitoksesta, joka käy ympäri vuorokauden. Muutosten teko sellaiseen on hyvinkin hankalaa, Svarvar kertoo.

Pietarsaaren jätevedenpuhdistamolle tulee vuodessa kolmesta neljään miljoonaa kuutiometriä jätevettä. Osa siitä on hule- eli sade- ja sulamisvesiä, joiden paikka ei suinkaan ole viemäriverkossa.

– Oma toivomuksemme on, että ne ohjataan pois niin pian kuin ehditään ja mihin on varaa. Mutta se on kaupungin teknisen puolen asia ja päätettävissä, ei enää vesilaitoksen, Svarvar sanoo.

Investoinnin tarkempi hinta ja toimitusajat selviävät vasta, kun vesilaitos pääsee pyytämään tarjouksia toimittajilta. Lopullinen investointipäätös tehdään sen jälkeen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä