Paikallisuutiset

Järjestelyistä vastaavat iloitsevat Suviseurojen siirtämisestä: "Pettymys olisi ollut todella suuri, jos Reisjärven tapahtumaa ei olisi voitu pitää lainkaan"

Tulevana kesänä Kesäseuraradio paikkaa Suviseuroja

Pohjoismaiden suurin hengellinen kesätapahtuma siirtyy vuodella koronaviruspandemian vuoksi, tiedotti Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) johtokunta torstaina. Reisjärven Suviseurat pidetään näin ollen kesällä 2021.

SRK:n työvaliokunta valmisteli uutta suunnitelmaa yhdessä tulevien vuosien seurajärjestäjien kanssa. Suviseurat järjestetään radiossa ja netin välityksellä vuonna 2020, Reisjärvellä 2021, Lopella 2022, Kauhavalla 2023 ja Pudasjärvellä 2024.

Lopullisen päätöksen Suviseurojen järjestelyvuoroista tekee syksyllä kokoontuva SRK:n vuosikokous.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Arvioimme erilaiset vaihtoehdot ja niiden vaikutukset. Keskustelimme myös eri paikkakuntien seura-alueiden maanomistajien kanssa. Lämminhenkisissä neuvotteluissa kaikilla oli tahto löytää yhteinen ratkaisu, SRK:n johtokunnan puheenjohtajaMatti Taskila kertoo.

Tapahtuma järjestelyvastuussa olevissa rauhanyhdistyksissä on iloittu erityisesti siitä, että Reisjärven tapahtuma pystyttiin siirtämään.

– Pettymys olisi ollut todella suuri, jos Reisjärven tapahtumaa ei olisi voitu pitää lainkaan. Monet alueen ihmiset ja seuravieraat ovat odottaneet tapahtumaa ja nyt iloitsemme siitä, että siirto onnistui näin hyvin, Reisjärven Suviseurojen päätoimikunnan puheenjohtajaTaistoPeltoniemi sanoo.

Peltoniemen mukaan ratkaisevinta oli maanomistajien suhtautuminen tapahtuman siirtämiseen vuodella eteenpäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jotenkin ihmetellä pitää, miten lämpimästi siihen suhtauduttiin. Tahtotila tapahtumalle on hyvin selkeä. Kun seurat pidetään peltoalueella, niin tietenkin sillä on vaikutusta esimerkiksi viljelykiertoon. Vaikka muutoksesta onkin haittaa maanomistajille ja viljelijöille, niin se ei tullut esteeksi siirtämiselle.

Käytännössä seurojen siirtäminen tarkoittaa sitä, että nyt tapahtumaorganisaatio saa hetken loman järjestelyistä, joiden pariin palataan uudelleen syksyllä.

– Onnellinen tilanne on siinä mielessä, ettei mitään jouduta purkamaan. Esimerkiksi kaiutinpylväät, joita on alueella paikoillaan jo yli 300, saavat olla niillä sijoillaan. Lisäksi olemme rakentaneet pelastusteitä ja liittymärumpuja sekä raivanneet vesakoita. Paljon valmistelevaa työtä on tehty, joka keventää ensi vuoden järjestelyjä, Peltoniemi summaa.

Tulevan kesän seuratapahtuman järjestelyjä pohdittiin monelta kannalta ennen päätöstä. Esillä oli muun muassa sekin vaihtoehto, että tapahtuma olisi siirretty esimerkiksi heinäkuulle. Peltoniemen mukaan kävi kuitenkin nopeasti selväksi, ettei muut vaihtoehdot onnistu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi työvoiman saanti myöhemmin kesälle olisi ollut vaikeaa, koska ihmisillä on omat kesälomasuunnitelmat ja muut ajateltu jo niin, että Suviseurat on silloin, kuin ennenkin. Tapahtuma kuitenkin vaatii valtavasti työvoimaa.

Viime vuosina Suviseuroissa on käynyt noin 80 000 seuravierasta.

Reisjärven seura-aluetta varten on vuokrattu peltoaluetta noin 190 hehtaaria ja Reisjärven Suviseurojen järjestelyvastuut säilyvät ennallaan. Tapahtumaa järjestävät kaikkiaan 11 rauhanyhdistystä: Haapajärven, Haapaveden, Haikaran, Korpirannan, Kärsämäen, Nivalan, Pihtiputaan, Pyhäjärven, Pyhännän, Reisjärven ja Ypyän Rauhanyhdistykset.

Tapahtuman päävastuussa on Haapajärven Rauhanyhdistys.

Päätoimikunta kokoontuu huhtikuun aikana päättämään valmistelujen keskeyttämisestä ja aikataulusta niiden jatkamiselle.

– Suviseuroja on valmisteltu jo usean vuoden ajan. Nyt on aika pitää hengähdystauko, päätoimikunnan varapuheenjohtajaMarkku Poikkimäki toteaa.

Tulevan kesän seuroista on tullut paljon kyselyjä ja toiveita. Niihin on haluttu vastata, vaikka kokoontuminen ei nyt onnistukaan.

– Ensi kesänä on mahdollista kuunnella Jumalan sanan saarnaa Kesäseuraradion välityksellä. Suviseurat järjestetään radioseuroina ja videolähetyksinä, SRK:n viestintäpäällikköOlli Lohi kertoo.

Kesäseuraradion FM- ja nettiradion lähetykset toteutetaan 24.6.–3.8.2020.

– Olemme saaneet monia toiveita myös radiotoiminnan aloittamisesta jo aikaisemmin keväällä. Selvitämme parhaillaan mahdollisuutta käynnistää nettiradiolähetykset jo toukokuussa, Lohi lisää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä