Paikallisuutiset

Jaakon päivien uuden vetäjän Tessa Vallan mielestä festivaalia on syytä pidentää kolmella päivällä: ”Kesän tärkein tapahtuma Pietarsaaressa”.

Jaakon päivät on saanut uuden vetäjän, Tessa Vallan. Kuva: Tapio Lehtinen

Pietarsaaren kaupunkifestivaali Jaakon päivät sai uuden johtajan, kun Tessa Valla otti ohjat käsiinsä maaliskuussa.

Vaikka Valla on viettänyt yli puolet elämästään Floridassa, hän on tullut takaisin nuoruutensa kaupunkiin Pietarsaareen lähes joka kesä Jaakon päivien ajaksi.

Nyt Valla vastaa kaupunkifestivaalin järjestämisestä, sillä hänet on valittu Finn Pietarsaari -yhdistyksen toiminnanjohtajaksi vastaamaan Jaakon päivien toteutuksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valla muutti takaisin Suomeen kolmenkymmenen Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen, ensin Turkuun ja tänä kevänä lapsuutensa ja nuoruutensa kaupunkiin Pietarsaareen.

– Vielä viisi vuotta sitten en olisi voinut kuvitellakaan, että palaisin takaisin Pietarsaareen, Valla naurahtaa.

Tilanteet kuitenkin muuttuvat ja iän myötä ihminen alkaa arvostaa erilaisia asioita, kuten esimerkiksi Pietarsaaren kauneutta ja puhtautta.

– Pikkukaupungissa eläminen on myös ihanan helppoa, hän sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meidän täytyy ehdottomasti keksiä suuria tapahtumia syksyyn ja kevääseen, toivoo Tessa Valla. Kuva: Tapio Lehtinen

Pikkukaupungin kasvatti muutti vuonna 1989 Yhdysvaltoihin.

– Tiesin, että tuolla jossakin on suuri maailma, jonka haluan kokea. Kotiuduin nopeasti Miamiin. Yhdysvallat teki vaikutuksen, sillä se tarjoaa kaikille täydet mahdollisuudet kykyjensä näyttämiseen.

Suomeen muutosta huolimatta siteet Yhdysvaltoihin ovat säilyneet vahvoina jo pelkästään sen takia, että Vallan aikuiset lapset asuvat Floridassa ja Pittsburghissa.

– Olen muuttanut elämäni varrella niin monta kertaa, että kaipaan jo jotain pysyvää. Tällä hetkellä etsin mieheni kanssa omistusasuntoa Pietarsaaresta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valla on pannut merkille, että Pietarsaari on kansainvälistynyt vuosikymmenien varrella huomattavasti, mikä näkyy katukuvassakin. Ulkomaalaistaustaisten osuus asukkaista on jo lähes 10 prosenttia.

– Lisäksi olin jo ehtinyt unohtaa kuinka ruotsinkielinen kaupunki Pietarsaari oikeasti onkaan. Itse kävin ruotsinkieliset koulut, mutta olen kotitaustaltani kaksikielinen.

Pietarsaari on Vallan mielestä kokoaan suurempi kaupunki, jossa on paljon palveluita, mutta joskus tuntuu siltä, että ihmiset elävät kukin omassa kuplassaan.

– Pietarsaarelaiset eivät enää kokoonnu samalla tavalla kaupungille seurustelemaan kuin ennen. Toivon, että voimme saada tähän muutoksen, Valla toivoo.

Jaakon päivien ohjelma on kehittynyt nykyiseen muotoonsa vuosikymmenten aikana, ja uusi vetäjä voi tukeutua siihen. Valla on tuonut ohjelmaan myös ripauksen nostalgiaa.

Pietarsaari tunnettiin menneinä vuosina elävästä katurallikulttuuristaan, jota halutaan elävöittää torstaina Jaakon päivien aikana.

Maratonin jälkeen keskustassa järjestetään katurallitapahtuma, joka päättyy yölliseen blues-konserttiin Koulupuistossa.

– Toinen menneiltä vuosilta palautettu tapahtuma on kaupungin keskustassa järjestettävät katutanssit, Valla kertoo.

Tessa Valla viihtyy pikkukaupungissa. Kuva: Tapio Lehtinen

Ensi vuonna Jaakon päivät juhlii 50-vuotisjuhlaansa. Valla onkin jo miettinyt uudistuksia juhlavuoden tapahtumaan.

– Toivon, että Jaakon päivät voisi kestää kymmenen päivää nykyisen seitsemän päivän sijaan. Sitä varten tarvitsisimme kolme lisäpäivää ensi vuodelle, hän sanoo.

Ohjelmatarjonnasta festivaalin pidentäminen ei jäisi kiinni, sillä sitä on tarjolla runsaasti. Tämän kesän juhlissa on kaikkiaan 200 tapahtumaa.

– Festivaaleista on saatava kaikki irti. Jaakon päivät on kesän tärkein tapahtuma Pietarsaaressa, sanoo Valla.

Käytännössä pidentäminen tarkoittaisi sitä, että Jaakon päivät ulottuisi kahden viikonlopun yli. Ihannetapauksessa Pietarsaaressa vietettäisiin Jaakon päiviä ikuisesti, mutta ikävä kyllä kaupunki vaipuu horrokseen tapahtuman jälkeen, kunnes seuraavat Jaakon päivät taas valtaavat kaupungin.

– Meidän täytyy ehdottomasti keksiä suuria tapahtumia syksyyn ja kevääseen, Valla toivoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä