Paikallisuutiset

Jaakon Päivät viettää viisikymppisiään - Juhlakonsertti Martin Segerstrålen johdolla, Koulupuistossa vierailevina tähtinä Benjamin ja Maria Sur - Huutokauppa siirtyy uudelle päivälle

Perinteikkään kaupunkifestivaalin piirun verran juhlavampi tapahtumaresepti 2024 syntyy joistakin uusista ja monista tutuista aineksista. Schaumansalissa nautitaan juhlakonsertista Martin Segerstrålen johdolla. Koulupuiston iltoja tähdittävät mm. Benjamin ja Maria Sur.

Tapahtumavastaava Karita Jungar odottaa Jaakon Päiville ainakin noin 90 000 kävijää eli vähintään saman verran kuin viime vuonna. Koulupuiston lava on Päivien aikana ahkerassa käytössä. Kuva: Pirkko Högkulla

Jaakon Päivien puolisataavuotinen historia näkyy 21.-28. heinäkuuta eri tavoin viikon varrella Pietarsaaren katukuvassa.

– Ajatuksena on ollut koota muun muassa valokuvakavalkadi vuosikymmenten ajalta. Esille nostetaan myös Laiska-Jaakkoja ja Ebboja, jotka ovat eri tavoin tehneet töitä kaupungin eteen. On juhlakonsertti Schaumansalissa sekä Koulupuistossa vierailevia tähtiä esiintymässä. Lauantain paraatiin toivotaan juhlavuoden merkeissä laajaa osallistumista myös kaikista yhdistyksistä. Paraatiin osallistumisesta voi muuten viestitellä meille sähköpostilla niin tiedämme kuinka paljon väkeä on tulossa, huomauttaa tapahtumavastaava Karita Jungar.

Juhlakonsertti järjestetään torstaina 25. heinäkuuta illalla Schaumansalissa. Martin Segerstråle (piano/musiikillinen johto) johtaa iltaa, jonka kuvataan olevan täynnä musiikillisia helmiä yhdessä tunnettujen laulajien kanssa. Konsertissa laulavat Sarah Nedergård, Pia-Karin Rivera-Helsing, Filip Rosengren, Sören Lillkung ja Karita Jungar. Juontajana toimii Antti Koivukangas. Tapahtuma on maksullinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juhlatunnelmaa nostattaa osaltaan sekin, että tämän vuoden Päivillä nähdään ja kuullaan Koulupuiston lavalla paikallisten artistien lisäksi vierailevia tähtiä kuten Benjamin (Peltonen) perjantaina ja Maria Sur lauantaina.

Benjamin tunnetaan mm. kappaleesta ”Paremmin ku kukaan muu” yhdessä Bessin kanssa. Koko kansalle hän tuli tutuksi UMK:n juontajana.

Maria Sur on ukrainalainen laulaja, joka asuu ja esiintyy Ruotsissa. Hän osallistui Ruotsin Melodifestivaleniin vuosina 2023 ja 2024 kappaleilla "Never Give Up" ja "When I'm Gone".

Tarinoita nykypäivän naisten elämästä kaikkien sävyineen saapuu tulkitsemaan lauluyhtye ÄMMÄT! lauantaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paikallisista artisteista Koulupuiston estradille nousevat keskiviikosta lukien ohjelman mukaan Öuran, We Rock, Guns Rosor, Secund, Hot Club de Pietarsaari, Longshot, Alva & Joel, Haidi, Janery, Lystra, Esko Heinonen sekä The Bänd.

Monipuolisen musiikin lisäksi on tarjolla laidasta laitaan paljon muuta näkemistä ja koettavaa, jota eri tahot ja yhdistykset järjestävät viikon aikana.

– Kävijätavoite on 90 000 eli ainakin saman verran kuin viime vuonna, kertoo Karita Jungar.

Suurkirppiksen yhteydessä maanantaina järjestetään antiikki- ja irtaimistohuutokauppa.

Avajaispäivän ohjelmassa sunnuntaina 21. heinäkuuta on perinteiseen tapaan mm. lastenpäivä Koulupuistossa. Kuka on seuraava Laiska-Jaakko, se selviää iltakuudelta alkavassa virallisessa avajaistilaisuudessa Koulupuiston lavalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maanantaina torin valtaa suurkirppis, jonka yhteydessä järjestetään tänä vuonna antiikki- ja irtaimistohuutokauppa kello 12-17 lauantain sijaan. Meklarina toimii Mika Lehtinen ja myyjänä Robert Överfors Kaikkien Aikojen Antiikki -liikkeestä.

Lauantaina vuoron saa viikon toinen suosikkitapahtuma Wanhanajantori.

Väliin mahtuu runsaasti erilaista ohjelmaa monista opastetuista kierroksista savusaunassa saunomisesta ”Tyttö Pietarsaaresta” julkistamiseen ja ”Tule tänne” -rekrytapahtumaan, Skatan avoimista pihoista Jaakon maratoniin ja vanhanajan katuralliin, autobingosta Project Livin kanssa yleisöajeluihin vanhoilla menopeleillä.

Jaakon Päivien järjestäjätaho on Finn Pietarsaari ry. Osaksi vuotta palkatun tapahtumavastaavan lisäksi toimintaa luotsaa hallitus, johon kuuluu 9 jäsentä.

Tarkalleen ottaen vuonna 1974 heinäkuussa Messukentällä järjestettiin ns. Turistimarkkinat.

Jaakon Päivien syntymästä ja matkailunedistämisyhdistys Finn Pietarsaaren perustamisesta tulee siis kuluneeksi 50 vuotta.

Pietarsaaren Sanomat tiesi 20.7.2014 ilmestyneessä numerossaan kertoa, että ”tarkalleen ottaen vuonna 1974 heinäkuussa Messukentällä järjestettiin ns. Turistimarkkinat”, jonka ohjelmassa oli muun muassa sirkus Ruotsista. Myös tanssiyhtye oli hankittu paikalle.

Pietarsaaren kesätapahtuman alkamisvuodeksi vuosi 1974 on kuitenkin määritelty, sillä ajatuksellisesti Jaakon Päivät ja turistimarkkinat olivat sama asia. Ensimmäinen Jaakon Päivä, siis yksikössä, järjestettiin vuonna 1975.

Jaakon Päiviä olivat ideoimassa ja käynnistelemässä Calle Snellman, Edgar Hagen, Kari Limnell ja ”muutama muukin mies”.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä