Paikallisuutiset

Itämeren helmi haluaa loistaa yhteisöllisyydellä: Pietarsaari kehittää vanhaa paloasemaa kulttuuritaloksi tittelivuoden aikana

Tittelivuoden aikana Pietarsaaressa aletaan tehdä yhdessä enemmän yli kielirajojen, luvassa on eri yhdistyksiltä kaupunkilaisille suunnattua ohjelmaa vanhalla paloasemalla.

Felix Schartner Giertta, BSR Cultural Pearls-hankkeen vetäjä Itämeren neuvoston sihteeristöstä Tukholmassa, Matilda Engström, Visit Pietarsaaren toimitusjohtaja sekä Johan Lithén Pietarsaaren kaupungin kehityspäällikkö, taustalla vanha paloasema. Kuva: Pia Blomström

Pietarsaari aikoo yhdessä kaupunkilaisten ja alueen yhdistysten kanssa kehittää vanhasta paloasemasta ”Brankkiksesta” matalan kynnyksen kulttuuritalon, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Itämeren kulttuurihelmen tittelin vuodeksi 2024 tuonut suunnitelma on vielä paperilla, mutta konkretiaa kohti se nytkähtää kevään aikaan kun Pietarsaaressa järjestetään kansainvälinen konferenssi 7.-8. toukokuuta. Kyse on Itämeren maiden Baltic Sea Region eli BSR Cultural Pearls -projektiverkoston ensimmäisestä, kulttuurihelmi-hankkeeseen liittyvästä foorumista.

– Konferenssin yhteydessä järjestetään kaupunkilaisille suunnattua ohjelmaa ja seremoniallinen tilaisuus, jossa kulttuurihelmi -nimitys ojennetaan, kertoo kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikkö Päivi Rosnell.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ensimmäinen sosiaalinen tapahtuma on eri kielisten yhdistysten tapaamistapahtuma samoina hetkinä foorumin kanssa, kuuluvat suunnitelmat.

Konferenssiin tulee osallistujia mm. muista kulttuurihelmen nimityksen vuodeksi 2024 voittaneista kaupungeista, jotka ovat Svendborg Tanskassa, Kiel Saksassa ja Rūjiena Latviassa.

Tittelivuoden aikana on odotettavissa monenlaista ohjelmaa eri yhdistyksiltä kaupunkilaisille Pietarsaaren vanhalla palokunnan talolla.

– Suunnitelmassa on, että kolme tapahtumaa on tulossa. Tämä ensimmäinen toukokuussa, toinen kesän tai loppukesän aikana ja yksi syksyllä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kolmeen ollaan sitouduttu ja koko ajan kehitetään jatkoa. Jossain vaiheessa aletaan hakea ulkopuolista rahoitusta konseptin kehittämiseen. Tekeminen ei siis suinkaan pysähdy tähän vuoteen. Tämä on vasta alkua, painottaa Päivi Rosnell.

"Salista tehdään vielä multikäyttöinen paikka ja koko talosta tulee asukkaiden omatoiminen paikka”.

Kaikki neljä voittajakaupunkia osallistuvat myös vuoden kestävään Cultural Pearls -ohjelmaan. Siihen sisältyy mentorointia toimintasuunnitelman toteuttamisen tueksi, asiantuntijoiden panosta ja verkostoitumista, kansainvälistä vaihtoa sekä valmis malli paikallisten kulttuuri- ja luovien alojen palvelujen hankintaan.

– Pietarsaaressa paikallisia suunnitelmia toteutetaan ”omassa” työryhmässä ja ulkoisessa työryhmässä, jossa alkuun on mukana yhdistyksiä kielirajojen yli kuten Teater-Jakob, Pietarsaaren Näyttämö, Ukrainan yhdistys Pietarsaaressa ry sekä Let’s grow together, Jakobstad. Yhdistysten joukko kasvaa vielä, painottaa Rosnell.

– Yhtenä tavoitteena on tuottaa vapaaehtoisuuteen pohjaavaa ideaa siitä, miten kaupunkilaiset voivat tuottaa kulttuurielämyksiä matalalla kynnyksellä. Plus meidän hieno vanha palokunnantalo vaatii vielä vähän remonttia, mikä vaatii rahoituksen hakemista. Salista tehdään vielä multikäyttöinen paikka ja koko talosta tulee asukkaiden omatoiminen paikka, Päivi Rosnell näkee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

BSR Cultural Pearls-hanketta vetää Felix Schartner Giertta Itämeren neuvoston sihteeristöstä Tukholmassa ja hän vieraili Pietarsaaressa viime viikolla. Aluekoordinaattorina toimii Pia Blomström Pohjanmaan liitosta, joka toimii hankkeessa kumppanina.

Itämeren valtioiden neuvosto on hallitustenvälinen alueellisen yhteistyön poliittinen foorumi. Se koostuu kymmenestä jäsenvaltiosta ja Euroopan unionista, ja se edistää alueellista lähestymistapaa maailmanlaajuisiin haasteisiin. Suomi on tällä hetkellä Itämeren neuvoston puheenjohtajamaa.

Seuraava haku Itämeren helmeksi aukeaa huhtikuussa 2024.

BSR Cultural Pearl on Euroopan mittakaavassa pienille kaupungeille ja kunnille suunnattu titteli. Osana hakuprosessia kaupungit laativat toimintasuunnitelmia, joiden avulla niiden yhteisöistä tehdään kestävämpiä kulttuurin ja luovuuden avulla.

Hanke tarjoaa kaupungeille ja kunnille ohjelman, jolla vahvistetaan niiden kykyä käyttää kulttuuria sosiaalisen kestävyyden rakentamiseen. Näkemyksenä on, että sitouttamalla ja osallistamalla kansalaisia, parantamalla elämänlaatua, edistämällä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja rakentamalla luottamusta pyritään tekemään yhteisöistä vahvempia ja kestävämpiä.

Yhteisrahoitusta hanke saa Interreg BSR -ohjelmasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä