Paikallisuutiset

Itälän koulun siirto Länsinummelle paalutetaan syksyyn mennessä

Työryhmä selvittää käytännön toimenpiteet ja tarvittavat muutostyöt.

Itälän koulu yhdistyy hallinnollisesti Länsinummen kouluun tämän vuoden elokuussa. Opetus kuitenkin jatkuu Itälässä vielä toistaiseksi. Kuva: Pentti Höri

Itälän ja Länsinummen alakoulut yhdistetään hallinnollisesti elokuusta 2024 lähtien. Asiasta päätti Pietarsaaren suomenkielinen koulujaosto jo syyskuussa viime vuonna.

Millä aikataululla koulut yhdistyvät fyysisesti eli Itälän oppilaat siirtyvät Länsinummelle, on toistaiseksi edelleen auki. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti viime tiistaina perustaa työryhmän selvittämään asiaa.

Ryhmässä puhetta johtaa opetuspäällikkö Juha Paasimäki ja jäseninä ovat varhaiskasvatuspäällikkö Nadja Finnholm sekä rehtorit Keijo Paananen ja Liisa Svart. Lautakunta nimesi keskuudestaan ryhmään Terhi Leivo-Holmqvistin ja Kim Yli-Pelkolan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi keskeisiä aikatauluun vaikuttavia asioita on korvaavien tilojen löytäminen Länsinummella toimiville varhaiskasvatusryhmille.

– Meillä on siellä nyt kaksi 3–5-vuotiaiden lasten ryhmää, joille on löydettävä uudet tilat. Varhaiskasvatuksessa on nyt tosi paljon lapsia, melkein 700. Tällä hetkellä lähes kaikki ryhmät ovat täynnä, eikä ylimääräisiä tiloja ole, vt. varhaiskasvatuspäällikkö Hanna Åbacka-Suomalainen kertoo.

Länsinummi ottaa Itälän oppilaat vastaan sitten, kun koulun tilat mahdollisten muutostöiden jälkeen sen sallivat. Myös piha-alueiden ja koulun lähistön liikennejärjestelyjen turvallisuus selvitetään. Kuva: Pentti Höri

Opetuspäällikkö Paasimäki ehdotti jaostolle viime syksynä, että Itälän koulun toiminta siirtyisi kokonaisuudessaan Länsinummelle elokuusta 2025 lähtien. Jaoston kokouksessa tehtiin kuitenkin sittemmin voittanut vastaehdotus, jonka mukaan siirtymiselle ei aseteta päivämäärää.

Koulujaoston päätökseksi tuli, että Länsinummen koulun tilat suunnitellaan siten, että molempien koulujen oppilaat saavat koulusta pedagogisesti toimivat, modernit ja tarkoituksenmukaiset tilat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jaosto päätti myös varata mahdollisuuden sille, että jotkin opetusryhmät voivat jatkaa yhdistymisen jälkeenkin Itälän koulun tiloissa.

Nyt perustetulle työryhmälle asetettiin määräaika selvityksen ja toimenpide-ehdotusten valmistumiselle.

– Raportin pitää olla valmis ennen syksyn budjettikokousta eli lokakuussa. Tarkoitus on käydä läpi oppilasmäärät sekä Länsinummen tilojen riittävyys ja toiminnallisuus. On selvitettävä, mahtuuko Itälän koulu Länsinummelle noin vain, vai pitääkö kiinteistössä tehdä korjauksia tai muutoksia, sivistysjohtaja Jan Levander kertoo.

Aikataulun laatimista edellytetään myös. Levander ei käy sitä vielä arvioimaan, vaan toteaa muutoksen tapahtuvan, kun se on järkevää toteuttaa ja kaikki on valmista .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos todetaan, että siirtyminen toimii noin vain, syksy 2025 voi olla realistinen. Mutta jos tarvitaan korjauksia ja muutostöitä, 2026 olisi ehkä parempi. En koe, että tämän kanssa on kiire, mutta kuitenkin meidän pitäisi päästä eteenpäin, jotta vanhemmilla ja henkilökunnalla on tiedossa, milloin tämä muutos tapahtuu.

Länsinummen tontilla on tilaa myös koulun laajentamiselle, mikäli tarve vaatii.

– Kaupunkiin on tullut paljon maahanmuuttajalapsia ja se on ihan hyvä asia. Mutta silloin tarvitaan usein myös pienempiä luokkatiloja, ja nyt pitää selvittää, löytyykö näitä tarpeeksi Länkkäriltä. Jos muutoksia tarvitaan, työryhmän täytyy niitä esittää, Jan Levander sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä