Paikallisuutiset

Hoidon tarvetta voi arvioida myös chatin välityksellä Pietarsaaren seudulla

Pohjanmaan hyvinvointialue aloittaa hoidon tarpeen arvioinnin myös chat-palveluna. Kuvakaappaus. Kuva: Pentti Höri

Pohjanmaan hyvinvointialue on ottanut käyttöön hoidon tarpeen arvioinnin chat-palvelun Luodossa, Pietarsaaressa, Pedersöressä, Vaasassa, Mustasaaressa ja Laihialla, Pohjanmaan hyvinvointialue kertoo tiedotteessaan.

Ammattilaisen kanssa pääsee keskustelemaan maanantaista torstaihin klo 8–14 ja perjantaisin klo 8–13.

Alueen verkkosivuilla on voinut saada apua Chatbotilta joulukuusta 2022 lähtien. Nyt chatin kautta saa tietyillä paikkakunnilla suoran yhteyden ammattilaiseen, joka voi auttaa ja neuvoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palvelussa voi asioida esimerkiksi flunssaoireisiin, iho- ja allergiaoireisiin sekä hyönteisten pistoihin ja naisten virtsatietulehduksiin liittyvissä asioissa.

– Chatin kautta onnistuvat samat asiat kuin puhelimitse, eli ammattilainen antaa neuvontaa ja tarvittaessa varaa ajan vastaanotolle. Osa asioista hoituu kirjautumatta, mutta muun muassa ajanvaraukseen vaaditaan vahva tunnistautuminen, esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla, kertoo sairaanhoitaja, hankekoordinaattori Mari Montin hyvinvointialueen tiedotteessa.

Pohjanmaalla on käytössä useita eri potilastietojärjestelmiä ja siksi uusi palvelukanava tulee aluksi käyttöön vain tiettyjen kuntien asukkaille. Chatbot, neuvova robotti, jatkaa edelleen toimintaansa kaikilla paikkakunnilla ja kellon ympäri.

– Tämä on erityisesti nuorille mieluisa kanava. He ovat tottuneita chat-palveluiden käyttäjiä ja taustalla voi myös olla kynnys soittaa asiakaspalvelukeskukseen. Flunssapotilailla taas ääni ei yleensä kulje kunnolla, jolloin voi olla mukavampi ottaa yhteyttä kirjoittamalla, Montin sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Chat-palvelun kautta voi hoitaa vain omia asioitaan, eli lapsen puolesta asiointi ei ole vielä mahdollinen. Tammikuussa koko Pohjanmaalle laajentuneen digitaalisen ajanvarauksen kautta voi kuitenkin hoitaa myös lasten vastaanottoaikoja.

– Lapsille voi varata esimerkiksi neuvola-aikoja ja laboratorion näytteenoton digitaalisesti. Äitiysneuvolaankin löytyy useimmilla paikkakunnilla aikoja digiajanvarauksesta, vinkkaa hankekoordinaattori Sonja Friman tiedotteessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä