Paikallisuutiset

Hjulforsin yrittäjäpari avasi aittakahvilan idylliseen maalaispihaansa Lappforsissa - Enemmän aikaa kotoilulle kesän ollessa kauneimmillaan

Kai ja Päivi Hjulfors avasivat kesäkahvilan kotipihansa vanhaan vilja-aittaan Hjulforsilla Pedersören Lappforsissa. Kuva: Pirkko Högkulla

Hjulforsien maalaistalon idyllisessä pihapiirissä Pedersöressä voi käydä nauttimassa kahvit Ähtävänjoen tunnetuimman kosken kuohuntaa kuunnellessa.

Marjatuotteiden valmistajapariskunta Kai ja Päivi Hjulfors Pedersören Lappforsissa kokeilee siipiään nyt myös kahvilayrittäjänä. Hjulforsit ovat avanneet yhdistetyn puodin ja kesäkahvilan vanhaan vilja-aittaan kotitalonsa pihapiirissä Hjulforsin mäellä Ähtävänjoen tunnetuimman kosken Hjulforsenin maisemissa.

Puotihyllyllä on tarjolla muun muassa omia marjatuotteita erilaisista jauheista rouheisiin, saippuaa ja pihkavoidetta. Katettuna on myös emännän pieni kirppispöytä, josta voi tehdä löytöjä.

”Ollaan kierrelty markkinoilla viimeiset viisitoista vuotta ympäri Suomen. Kesäisin, kauneimpaan vuodenaikaan, on meille itselle jäänyt liian vähän aikaa kotona olemiseen”.

Ajatus kesäkahvilasta syntyi sydäntalvella kun yrittäjäpari alkoi miettiä miten saisi enemmän aikaa kotoiluun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ollaan kierrelty markkinoilla viimeiset viisitoista vuotta ympäri Suomen. Kesäisin, kauneimpaan vuodenaikaan, on meille itselle jäänyt liian vähän aikaa kotona olemiseen ja tästä kauniista maisemasta nauttimiseen luonnon helmassa.

– Muutamat markkinat on merkitty kalenteriin tänäkin kesänä, mutta pääosin pyöritämme kahvilaa sekä marjatuotteiden ja pakurin verkkokauppaa, kertoo Kai Hjulfors.

Kahvila/puodiksi muodonmuutoksen kokenut parisataavuotias vilja-aitta on viimeiset vuodet palvellut varastona, alkujaan ruokakomerona. Siellä on säilytetty viljaa tynnyreissä, tönkkösuolattua lihaa sekä leipää orsilla ja viljan seassa.

Aitta tyhjennettiin, pestiin pölyt katosta lattiaan perusteellisesti painepesurilla, tervattiin kattohirsiä tuomaan raikas tuulahdus ja pisteeksi iin päälle huone sisustettiin vanhoilla kalusteilla ja esineillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alku on ollut lupaava. Heti viikonloppuna pihalle saapui iso vaellusporukka, joka oli taittamassa Saukonreittiä kävellen.

Paikan päälle ovat löytäneet myös ohikulkijat. On poikettu kahvittelemassa automatkalla vaikkapa Pietarsaaresta Lappajärvelle.

– Vaeltajat muuten ilostuivat kovasti kun saivat täyttää täällä juomapullonsa. Saukonreitin varrellahan ei juuri ole vesipisteitä, Kai Hjulfors huomauttaa.

Hjulforsin maisemissa liikkuu myös kalastajia, kanootilla kulkevia ja luontokuvaajia lähes päivittäin. Joka päivä on parkissa useampi auto, ovat Hjulforsit panneet merkille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos kävijöitä riittää nyt, kehitetään toimintaa edelleen ensi kesänä.

Tarjottavaa ei olla näin alkuvaiheessa itse lähdetty leipomaan.

– Hankimme leivonnaiset tukusta. Voimme räätälöidä esimerkiksi myös gluteenitonta tarjolle, kunhan asiasta ilmoitetaan etukäteen, kuvaa Päivi Hjulfors.

– Mikäli nälkä yllättää, voidaan paistaa grillimakkaraa.

Jos kävijöitä riittää, toimintaa kehitetään ensi kesänä. Tarkoituksena on avata oma keittiö ja pohdinnassa on pienimuotoisen yöpymismahdollisuuden tarjoaminen. Kahvila-aitan vieressä seisoo kaverina yhtä vanha aitta, joka on aiemmin kunnostettu kesänukkumapaikaksi.

– On puhuttu isommalla porukalla myös, että pihassa voisi järjestää kirpputoripäivän, jonne ihmiset saisivat tulla myymään ilmaiseksi tavaroitaan.

Aitta-kahvila pitää ovensa auki kesän yli pääsääntöisesti päivittäin kello 13-20 sekä muina aikoina sopimuksen mukaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä