Paikallisuutiset

Hilla Groupissa alkuvuoden aikana tehtyjen säästötoimenpiteiden odotetaan näkyvän loppuvuoden tuloksessa: ”Ennustaminen on kovin vaikeaa”

Hilla Groupin toimitusjohtajan Mikko Luoman mukaan uusien digitaalisten järjestelmien käyttöönotto näkyy konsernin alkuvuoden tuloksessa. Kuva: Anni Ågren

Hilla Groupin tulos heikkeni alkuvuoden aikana viime vuodesta. Konsernin kuuden kuukauden liikevaihto oli 22,1 miljoonaa euroa, liikevoitto -1,6 miljoonaa euroa ja tappio 1,4 miljoonaa euroa.

Tappio kasvoi selvästi viime vuoden (2022) tammi-kesäkuusta, jolloin miinusta tuli 0,25 miljoonaa euroa. Liikevaihto puolestaan laski noin 0,5 miljoonaa euroa viime vuoden vastaavasta ajankohdasta (22,6 miljoonaa euroa).

- Hillan tilanne ei ole mitenkään ainutkertainen, haasteet koskevat yleisesti koko toimialaa: kustannustaso on noussut kautta linjan ja painetun mediamainonnan volyymi on laskenut selvästi eli kymmenisen prosenttia alkuvuoden aikana, Hilla Groupin toimitusjohtaja Mikko Luoma kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hilla Groupissa jatkettiin järjestelmäuudistuksen toimeenpanoa vuoden 2023 alkupuoliskolla. Samalla neuvoteltiin useiden töiden uudelleenjärjestelyistä. Toteutettujen muutosneuvottelujen seurauksena julkaisuliiketoiminnoista irtisanottiin viisitoista henkilöä, eikä määräaikaisia työsopimuksia jatketa.

Konserni on myös ilmoittanut varautuvansa lomautuksiin loppuvuoden aikana. Kesäkuun lopussa Hilla Groupin palveluksessa oli kaikkiaan 453 työntekijää.

KONSERNIN kannattavuuden odotetaan paranevan toisella vuosipuoliskolla, kun alkuvuoden säästötoimenpiteet toteutuvat asteittain.

- Kustannusten korkea taso ja yleinen epävarmuus tekevät koko vuoden tuloksen ennustamisesta kuitenkin kovin vaikeaa. Emme voi tietää, miten esimerkiksi ihmisten ostovoima loppuvuoden aikana kehittyy ja mitkä ovat sen vaikutukset toimialalle. Uskon, että tuloskehitykseen vaikuttavat ratkaisut ovat löydettävissä ja olemme nyt tietynlaisessa käännepisteessä – olen luottavainen, että meidän suuntamme on nyt ylöspäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hilla Group osti maaliskuussa loput lehtipaino Botnia Printin osakkeista HSS Medialta ja omistaa nyt lehtipainon koko osakekannan. HSS Media jatkaa omistusmuutoksen jälkeen Botnia Printin asiakkaana.

Kaikki Hilla Group -konsernin lehdet siirtyivät keväällä saman julkaisujärjestelmän piiriin, osana viime vuonna aloitettua suurta järjestelmäuudistusta.

- Digitalisaatioon panostaminen on ollut meidän ratkaisumme tässä vaiheessa mediamurrosta, joka vaikuttaa nyt iskeneen etenkin maakuntalehtiin täydellä voimallaan. Yksi konkreettinen valinta on ollut myös Keskipohjanmaan ja Kainuun Sanomien printtilehtien ilmestymispäivien rajaaminen viiteen viikossa, Luoma sanoo.

LUKIJOILLE digikehityksen vauhdittuminen näkyy verkkosivujen ja applikaatioiden uudistumisena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- Uusien järjestelmien käyttöönotto ja henkilöstön kouluttaminen niiden käyttäjiksi näkyy nyt konsernin puolivuosituloksessa. Kaikilla näillä ratkaisuilla on ollut vaikuttavuutta, sillä jo neljä kymmenestä maakuntalehtiemme tilauksesta on puhtaasti digitilauksia.

Samalla digitaalisten palveluiden käyttäjätunnukset on alkuvuoden aikana vaihdettu niin, että digilehtien lukemisen lisäksi asiakas pääsee hallinnoimaan tilauksiaan yhden Hilla-tunnuksen kautta.

Järjestelmämuutoksen ja verkkopalveluiden kehitystyöt jatkuvat loppuvuoden ajan.

- Julkaisuliiketoiminnan lisäksi tarkoituksena on kasvattaa uusien mediaratkaisujen, kuten kauppapaikka RegiOnlinen käyttäjäkuntaa valtakunnallisesti. Tällä hetkellä kauppapaikalla on noin 12 000 rekisteröitynyttä käyttäjää ja sen tarjontaa käy kuukausitasolla katselemassa moninkertainen määrä ihmisiä.

HILLA GROUP Oyj on vuonna 1917 perustettu mediakonserni, joka tavoittaa päivittäin lähes puoli miljoona ihmistä. Sisältöjen tuottamisen, julkaisun, painamisen ja jakelun lisäksi konserni järjestää erilaisia tapahtumia ja auttaa laajan alueensa yrityksiä kehittämään digitaalisia palveluitaan ja markkinointiviestintäänsä.

Konserni julkaisee Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa kahta maakuntalehteä (Keskipohjanmaa ja Kainuun Sanomat), pariakymmentä paikallis- ja kaupunkilehteä sekä lukuisia matkailulehtiä.

Hilla Group -konserniin kuuluvat emoyhtiö Hilla Groupin lisäksi Botnia Print Oy, Kokkolan Jakelu Oy, Kiinteistö Oy Ylivieskan Uusitori, Jopox Oy, Pohjanmaan Lipputoimisto Oy ja SLP Jakelu Oy. Konsernin osakkuusyhtiöitä ovat Kiinteistö Oy Kokkola Isokatu 2 ja Kiinteistö Oy Vetelin Liiketalo.

Hilla Group Oyj:n toimitusjohtaja Mikko Luoma Kokkolassa 14. elokuuta 2023. Kuva: Anni Ågren

Poistettu 15.8. klo 9.30 grafiikka tunnusten luomisesta, koska ohje toimi vain osassa konsernin järjestelmiä.

Lisätty 15.8. klo 9.58 liikevoitto -1,6 miljoonaa euroa ja täsmennetty konsernin tarjoamia palveluja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä