Paikallisuutiset

Herrforsin verkko koki historian tuhoisimman myrskyn: Linjoja joudutaan rakentamaan kokonaan uusiksi. ”Ei vaikuta sähköasiakkaiden siirtomaksuihin”

Kuva: Anniina Aho / Herrfors

Pietarsaari

Viime viikolla riehunut Aila-myrsky rusikoi rajusti sähkönjakeluverkkoja.

Pietarsaarelaisen Herrfors Verkko -yhtiön alueella vikapaikkoja tuli kerralla satamäärin puiden kaaduttua ilmajohtojen päälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pahimmat tuhot syntyivät rannikkoalueilla Pietarsaaren ja Luodon sekä etelämpänä sijaitsevan Vöyrin ja Maksamaan saaristossa.

Herrfors Verkon toimitusjohtajaKristian Finell sanoo, että myrskytuhot yhtiön verkolle olivat ennennäkemättömän laajat.

– Käyttökeskuksen palveluksessa pitkään olleet ja vikaetsintä- ja korjaustoimintaa koordinoineet työntekijät sanoivat, että tämä myrsky oli pahin mitä on nähty. Ennenkin on ollut pahoja myrskyjä, lumikuormaa ja ukkosia, mutta yleensä ne ovat iskeneet yhteen tai kahteen alueeseen. Tämä iski nyt käytännössä kaikilla alueilla yhtäaikaa. Tuhot Oravaisten-Maksamaan saariston alueella ovat pahimmat, Finell kertoo.

Herrforsilla on neljä maantieteellisesti erillistä jakelualuetta Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Enimmillään sähköttä oli Herrforsin jakelualueella 4 700 asiakasta. Tiistaihin mennessä edelleen vailla sähköä oli yksittäisiä talouksia ja arviolta kymmeniä kesämökkejä.

– Vakituiset asunnot priorisoidaan korjausjärjestyksessä. Joihinkin mökkeihin johtavat pienjännitelinjat ovat niin tuhoutuneita, että korjaus kestää viikkoja. Käytännössä joudumme joissakin paikoissa rakentamaan linjat kokonaan uudestaan.

Aila-myrskyn aiheuttama lasku Herrfors Verkolle nousee satoihin tuhansiin euroihin.

– Kokonaiskuvaa saamme ehkä viikon sisällä, mutta tuosta kokoluokasta puhutaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paitsi itse raivaus- ja korjaustöistä, joissa yhtiö on käyttänyt myös useita ulkopuolisia koneurakoitsijoita, laskua kertyy sähkökatkojen korvaamisesta asiakkaille.

Kristian Finellin mukaan kuluttaja-asiakkaan tulevissa sähkölaskuissa myräkkävahingot eivät tule näkymään.

– Tämä on merkittävä kustannus ja vaikuttaa tämän vuoden tulokseen. Mutta sitä enemmän siirtomaksuihin vaikuttavat kokonaisinvestoinnit eli säävarman verkon rakentaminen, mihin käytämme useita miljoonia euroa vuositasolla.

Säävarmuus eli maakaapelointi osoitti myös Aila-myrskyssä etunsa.

– Kylissä ja keskustapaikoissa, joihin kaapeliverkot oli jo rakennettu, ei esiintynyt häiriöitä. Se tavallaan vapautti resurssia näihin vikapaikkoihin, Finell toteaa.

– Jos verkko olisi kokenut tällaisen myrskyn 15 vuotta sitten, kun kaapelointiaste oli matalampi, olisi tuho ollut vielä pahempi. Huomattavasti laajemmat alueet olisivat kokeneet pitkiä katkoja. Kaapelointi on tuottanut tulosta.

Ilmajohtojen suojaaminen linjakatuja leventämällä ei Finellin mukaan ole kaikkialla mahdollista eikä järkevääkään. 20 kilovoltin keskijännitelinjojen lähipuita raivataan vuosiohjelman mukaan, mutta siltikään täyttä riskittömyyttä ei saavuteta.

Pentti Höri

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä