Paikallisuutiset

Herrfors alkaa veloittaa lisämaksua vihreästä sähköstä: alkuperätakuut kallistuneet reilusti

Sähkönjakeluyhtiö Herrforsin yksityisasiakkaiden on oltava aktiivisia, mikäli he haluavat jatkossa ostaa yhtiöltä vihreää sähköä.

Syyskuun alusta Herrfors muuttaa hinnoitteluaan niin, että uusiutuvilla lähteillä tuotettu sähkö on 0,6 senttiä/kWh kalliimpaa kuin tavanomainen sähkö. Tämä koskee toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia.

Pietarsaarelainen Herrfors toimittaa sähköä paitsi kotikulmilleen, Vöyrille ja Teerijärvelle, myös Ylivieskaan ja Alavieskaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkiksi tuulisähkö on pian aavistuksen kalliimpaa Herrforsin yksityisasiakkaille. Kuva Mutkalammin tuulivoimaloista. Kuva: Eetu Kupulisoja

Syyskuun alusta lukien Herrfors lopettaa ”Paikallissähkö” -nimisen tuotteen, jonka asiakkaat siirretään ”Yleissähköön”. Sopimukset ovat voimassa toistaiseksi, ja tämä ei aiheuta toimenpiteitä asiakkaalta. Energian hinta laskee yleissähkön tasolle eli 9,05 senttiin/kWh.

Näihin saakka Herrfors on myynyt uusiutuvan eli vedellä, tuulella tai biopolttoaineilla tuotetun sähkön asiakkailleen samalla hinnalla kuin fossiilisilla tai ydinvoimallakin tuotetun sähkön.

– Tämä on ollut poikkeuksellista, koska lähes kaikki muut sähkönmyyjät ovat veloittaneet asiakkailtaan erikseen uusiutuvasta sähköstä erillisten uusiutuvien sähkötuotteiden kautta, joiden hinta on ollut korkeampi, Herrforsin toimitusjohtaja Roger Holm kertoo.

Mikäli asiakas siis haluaa jatkossakin nimenomaan uusiutuvaa sähköä, hänen on oltava yhteydessä Herrforsiin. Tuolloin hän maksaa 0,6 senttiä/kWh korkeamman hinnan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Herrfors on näihin saakka antanut alkuperätakuita ilmaiseksi yksityisasiakkaille, toimitusjohtaja Roger Holm kertoo. Kuva: Tapio Lehtinen

Mutta miksi sitten vihreä sähkö on kalliimpaa kuin fossiilinen sähkö?

Jäljet johtavat alkuperätakuuseen. Se on lakisääteinen järjestelmä jolla taataan, että asiakas saa nimenomaan uusiutuvaa sähköä, jos hän on sitä päättänyt ostaa.

Alkuperätakuu on sähköntuottajan, esimerkiksi tuulivoimayhtiön saama sertifikaatti. Tuottaja saa yhden alkuperätakuun jokaisesta tuottamastaan yhdestä megawattitunnista sähköä. Alkuperätakuu myydään sähkön ostajalle, kuten jakeluyhtiölle.

Takuun hinta muodostuu markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan, eli pörssikaupan tapaan. Herrfors on tähän saakka ottanut maksamiensa alkuperätakuiden hinnan omaan piikkiinsä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Alkuperätakuiden hintataso on noussut paljon viime vuoden aikana. Herrfors on vuodesta 2015 antanut näitä takuita ilmaiseksi kaikille yksityisasiakkaille. Sitä kautta kaikki yksityisasiakkaille myymämme sähkö on ollut uusiutuvaa, Roger Holm selvittää.

Hänen mukaansa vuosina 2015 - 2020 takuiden hinnat liikkuivat 0,2 - 2 euron välillä megawattituntia kohti. Viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana hintahaarukka on ollut 6 - 10 euroa/MWh, mikä vastaa 0,6 - 1:tä senttiä kilowattituntia kohti.

– Koska kilpailu sähkömarkkinoilla on kova, ja alkuperätakuiden hintataso on moninkertaistunut, mekin joudumme hinnoittelemaan uusiutuvan sähkön erikseen syyskuun alusta alkaen, Holm sanoo.

Verkossa kaikki sähkö on ”sekaisin”, eli sitä on mahdotonta erotella ja jakaa asiakkaille tuotantomuodon mukaan.

Alkuperätakuu on tae siitä, että loppuasiakas saa varmuudella osuutensa verkossa olevasta sähköstä, joka on tuotettu uusiutuvilla energiantuotantomuodoilla.

Syyskuun alusta Herrfors korottaa kerrostalosähkön, yleissähkön ja spot-sähkön perusmaksuja jonkin verran. Vuotuinen korotus on tuotteesta riippuen noin 12 - 27 euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä