Mielipiteet

Helinä Sipisen mielipide: Kaupunginhallituksen virheliike Jaroa sponsoroitaessa

Kirjoittaja on Pietarsaaren kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen (Pro Pietarsaari).

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 9. lokakuuta jatkaa sponsorisopimusta Ab Liga Jaro Oy:n kanssa. Päätös hämmentää, kun tietää, millainen kaupungin taloustilanne on tällä hetkellä.

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto hyväksyi syyskuussa tiukat talousarvioraamit ensi vuodelle. Säästöä pitäisi saada kasaan yli 4 miljoonaa euroa. Puolet tästä kerätään veroja korottamalla ja toinen puoli menoja leikkaamalla, eli toisin sanoen palveluista säästämällä.

Sivistys- ja hyvinvointiautakunta on jo käynyt alustavaa keskustelua säästövaatimuksista. Lautakunnassa on keskusteltu muun muassa koululaisten iltapäivätoiminnan supistamisesta, ateriapalvelun heikentämisestä, koulukyyditysten vähentämisestä, ryhmäkokojen suurentamisesta ja lisäksi ”käytäväkeskusteluissa” on puhuttu jopa tuntikehysten leikkaamisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos kaupungin päättäjät heikossa taloustilanteessa joutuvat käymään edellä mainittua keskustelua, odottaisi heiltä kyllä rohkeutta säästää myös toisarvoisista menoista.

Jos Pietarsaaren kaupunki haluaa tehdä Pietarsaaren mainetta edistäviä sponsorisopimuksia, täytyisi kaikilla yhdistyksillä ja urheilussa myös yksilölajien harrastajilla olla yhtäläiset mahdollisuudet hakea kaupungin tukea.

Julkisella toimijalla ei ole kahta rahapussia, joista toisesta ammennetaan rahaa yhdelle yhdistykselle ja toisesta kaikille muille. Julkisella puolella on vain yksi rahapussi, jonka omistavat veronmaksajat.

Jos Pietarsaaren kaupunki haluaa tehdä Pietarsaaren mainetta edistäviä sponsorisopimuksia, täytyisi kaikilla yhdistyksillä ja urheilussa myös yksilölajien harrastajilla olla yhtäläiset mahdollisuudet hakea kaupungin tukea. Tuen hakemista ja myöntämisedellytyksiä varten täytyisi myös olla kirjalliset ohjeet kaupungin kotisivuilla.

Esitin kaupunginhallituksessa sponsoritukiasian viemistä talousarviokäsittelyyn, kuten tapana on menetellä tukianomusasioissa. Talousarviokäsittelyn yhteydessä olisi kunkin kaupunginhallituksen jäsenen ja poliittisen ryhmän helpompi miettiä säästökohteiden tärkeysjärjestystä ja omia arvojaan kaupungin kiperässä taloustilanteessa. Ehdotustani kannatti Mervi Rantala.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äänestystulos 8–2 takaa sen, että ammattilais-puoliammattilaisseura Ab Liga Jaro Oy saa kaupungilta suoraa sponsoritukea 30 000 euroa ja vuokratukea 25 000 euroa vuodessa seuraavien kolmen vuoden ajan.

Seura on saanut kaupungin sponsoritukea jo vuosien ajan, yhteensä jo satoja tuhansia euroja. Jos sama tuki jatkuu vielä kymmenen vuoden ajan samana, ollaan jo miljoonaluokan lukemissa.

Toteutuukohan tässä jonkun mielestä oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo suhteessa muihin yhdistyksiin? Entäpä tuen jatkamisen moraalinen oikeutus nykyisessä taloudellisessa tilanteessa?

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä