Paikallisuutiset

Hautapaikat kallistumassa Pietarsaaren seudun seurakuntayhtymässä

Pietarsaaressa ja Pedersöressä arkkuhautasija 50 vuodeksi maksaisi korotuksen jälkeen 220 euroa ja uurnahauta samaksi ajaksi 70 euroa.
Pietarsaaressa ja Pedersöressä arkkuhautasija 50 vuodeksi maksaisi korotuksen jälkeen 220 euroa ja uurnahauta samaksi ajaksi 70 euroa. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

Hautapaikkamaksuja esitetään korotettavaksi Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymässä. Korotusta perustellaan sekä perustamis- että ruohonleikkuusta muodostuvilla kustannuksilla. Hautapaikkojen maksuista päättää yhteinen kirkkovaltuusto, joka käsittelee asiaa kokouksessaan 28. tammikuuta. Muista maksuista päättää sen sijaan yhteinen kirkkoneuvosto.

Yhteinen kirkkovaltuusto vahvisti nykyiset hautapaikkamaksut vuoden 2019 alussa. Samalla päätettiin taksojen tarkastamisesta joka toinen vuosi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sama maksu peritään hautaustoimilain mukaan jokaiselta, jolla on kotipaikka Pietarsaaressa tai Pedersöressä. Ulkopaikkakuntalaisilta peritään korkeampi maksu.

Ehdotetut hautapaikkamaksut ovat 1.1.2021 alkaen paikkakuntalaisille (suluissa vanha hinta) mm. arkkuhautasija 220 € (200), uurnahauta 70 € (65), uurnapaikka muistolehdossa 40 € (30), arkkuhautasijan uudelleenlunastus 125 € (100), sekä uurnahaudan uudelleenlunastus 40 €.

Veteraaneille ja veteraanien puolisoille luovutetusta arkku- tai uurnahaudasta ei peritä maksua.

Arkkuhaudasta, jossa on kaksi arkkusijaa laskutettaisiin 440 €.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sekä arkkuhautasija että uurnahauta luovutetaan 50 vuoden määräajaksi.

Hauta lunastetaan hautajaisten yhteydessä. Vain poikkeustapauksessa haudan voi varata etukäteen. Mikäli vanhemmat menettävät lapsensa voivat vanhemmat varata lapsihaudan viereisen haudan, jolloin hautapaikka koostuu kahdesta arkkusijasta. Maksu on paikkakuntalaiselle tällöin 50 €.

Kirkkohallituksen suosituksen mukaan hautaustoimen tulojen tulisi olla 20-25 % koko hautaustoimen menoista. Pietarsaaren seudun seurakuntayhtymässä tulot kattavat keskimäärin vain noin 14 % hautaustoimen kokonaiskustannuksista.

Yhtymän alueella on neljä hautausmaata. Suurin osa hautauksista tehdään arkkuhautaan, mikä vaikuttaa kustannuksiin. Tuhkausten määrä on kuitenkin kasvamaan päin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vuonna 2021 uurnahautauksia oli 52 kaikista 282 hautauksista. Edellisenä vuonna uurnien osuus oli 23 eli suuntaus on oikea; uurnahautauksella säästetään tilaa ja ympäristöä, toteaa hautatoimen päällikköMarianne Bränn.

Uurnahauta omalla hautakivellä on lunastettavissa sekä Pietarsaaren että Pedersören hautausmailta. Uurnamuistolehto löytyy Pietarsaaren, Pedersören ja Ähtävän hautausmailta ja se on suunnitteilla myös Purmon hautausmaalle.

Uudella hautausmaalla Pietarsaaressa on noin kaksisataa vapaata hautapaikkaa.

– Pyrimme siihen, että voimme siirtää hautausmaan laajennusta mahdollisimman kauaksi tulevaisuuteen. Tarkoituksena on laittaa vanhoja hautapaikkoja kiertoon. Käymme esimerkiksi kevään aikana läpi kaikki vanhat, määräaikaiset ja hoitamatta jääneet haudat ja haudat, joiden hoito on laiminlyöty, kertoo Bränn.

Hoitamattomien, mutta historiallisesti tärkeiden hautojen kohdalla kuullaan museovirastoa.

Tiedon keräämisessä ja tallentamisessa on tarkoitus astua digiaikaan. Yhtymän investointilistalle kuuluu tiedon digitalisointiprojektissa Geometrixin järjestelmä, jossa mm. paikkatietoa hyödynnetään hautausmaiden toiminnassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä