Paikallisuutiset

Harva ihminen tiedostaa kehonsa huonon kunnon: - Emme kerta kaikkiaan tiedosta, miten huonosti liikumme, koska se on niin yleistä, että siitä on tullut normaalitila, sanoo Peter Appel.

Pietarsaari

Tanssi jäi muutamaan askeleeseen kun selkää jumitti ja kroppa oli jäykkä kuin metrinen halko, muisteleePeter Appel yli kahdenkymmenen vuoden takaisia aikoja. Kiinnostavaa 61-vuotiaasta on nyt, ettei hän tuolloin 35-vuotiaana ollut tiennyt kuinka huonossa kunnossa oma keho oikeasti oli.

Jokaisella kropalla on historiansa ja jokaisella on sisäinen kuva siitä, kuka ja millainen on, millaisissa voimissa. Kuva ei välttämättä vastaa todellisuutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aika yleistä onkin juuri se, ettei itse tiedosta kehonsa kuntoa. Nykyään seuraan usein, miten ihmiset liikkuvat kaduilla ja julkisilla paikoille. Luulen, etten ole ainoa, joka ei tiedä, miten huonossa kunnossa on. Emme kerta kaikkiaan tiedosta, miten huonosti liikumme, koska se on niin yleistä, että siitä on tullut normaalitila, Appel huomauttaa.

Nolo tilanne tanssilattialla toimi voimakkaana herätyksenä elämänmuutokseen, joka toteutui pienin askelin. Pienistä tavoitteista kasvoi jotain suurempaa; mies löysi oman tiensä ja terveytensä joogan, juoksun, tanssin ja luonnossa oleskelun avulla. Terveyttä edistävää liikuntaa, jossa käytetään kehoa kokonaisvaltaisesti, rentoutetaan keho ja mieli liikkeen avulla, hän ehti opettaa muillekin Yogawaysin kautta kahdeksan vuotta. Siinä sivussa Appel oli saanut kehiteltyä oman harjoitusmenetelmän, Movingnessin, siihen pisteeseen, että uusi metodi oli valmis maailmalle vietäväksi. Hän laittoi Yogawaysin vuoden tauolle, eli säästöillään ja rupesi Movingnessin lähettilääksi. Tällä haavaa takana ovat mm. opetusmatkat Yhdysvaltoihin ja Kreikkaan.

– Vastaanotto on ollut kannustavaa. Aikomuksena onkin nyt lanseerata metodi Pietarsaaressa samanaikaisesti kun kansainvälinen levittäminen kotisivujen ja työpajojen kautta jatkuu.

– Luonnollisten liikkeiden harjoittelemiselle on silmin nähden tarvetta - nähtäväksi vain jää, onko metodi oikea, Peter Appel naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Menetelmän taustalla on huoli siitä, että monet liikkuvat kuin robotit, jäykästi, ilman kehontunnetta, yhteyden kehoonsa menettäneenä.

– Aikuisella keho ja mieli ovat jo tottuneet tiettyihin liikesarjoihin, jotka nekin köyhtyvät ajan mukana liikkumisen jäykistyessä hiljalleen. Tämä tapahtuu niin hitaasti, vuosikymmenten kuluessa, ettemme huomaa sitä. Seurauksena on myös kehontuntemuksen heikkeneminen, siis kyky seurata tunteita ja kokea tyydytystä ja nautintoa. Elämä tulee helposti harmaaksi ja tylsäksi.

– Kun paljon stressiä kerääviä, kehon syviä lihaksia selkärangan ympärillä ja lantiolla herätellään ja niitä avataan kiltisti, pystyy kehokin vapautumaan, lihakset alkavat tehdä yhteistyötä ja ottaa uutta tietoa vastaan. Eri osiin pirstaloitunut keho alkaa tuntua kokonaisuutena, se pystyy tekemään vaikeampia liikkeitä ja nauttimaan niistä.

– Joogahan on aivan ihanaa monella tavalla, mutta siinä keskitytään yleensä asentoihin eikä niinkään liikkumiseen, Appel vertailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Movingness on tapa harjoitella luonnollisia, lapsuudestakin tuttuja liikkeitä. Prosessi jakautuu viiteen osaan; mielen ja kehon rentoutuminen hitailla liikkeillä, syvien lihasten vapautuminen ja aktivointi, aivojen ja lihasten yhteistoiminnan virkistäminen ja vahvistaminen, uusien liikeratojen oppiminen, uusien taitojen integrointi arkipäivän liikkumiseen.

– Metodi vapauttaa ja vahvistaa kehoa. Eri liikesarjoihin kuuluvat liikkeet ovat hitaita, rauhallisia ja syvästi rauhoittavia ja ne sopivat kaiken ikäisille, Peter Appel esittelee.

Hän kuvailee kuinka tämä johtaa paitsi luonnollisen yhteyden avautumiseen omaan sisäiseen maailmaan myös meditatiivisen tilan saavuttamisen.

Aivojen ja kehon yhteispeliä Appel pitää vähintäänkin kiehtovana.

– Aivotutkimuksesta ja traumaterapiasta tiedämme nyt, että keho voi rentoutua vasta sitten kun se huomaa, että se on turvassa eikä mitään vaaraa ole. Rentoutua taas pitää, jotta voi tuntea, mitä omassa kropassa tapahtuu, tunteet, aistimukset, lihasten ja luiden liikkeet.

Rentoutunut keho ja piristynyt mieli on Appelista saavuttamisen arvoinen asia jo siksi, että se johtaa täysimittaiseen läsnäoloon .

– On mahtava tunne kun oppii ymmärtämään, miksi keho reagoi niin kuin reagoi ja miten itse voi vaikuttaa ja säätää kehon ja mielen tilaa.

Keho ja mieli vaikuttavat toisiinsa, se on Appelista täysin selvä asia. Kun keho rauhoittuu, mieli rauhoittuu - ja päin vastoin.

– Pelkkä makuullaolo saattaa aiheuttaa ajatusten vyöryn, tunteen, että maailma kaatuu päälle. Hitailla liikkeillä kehoa herätetään hiljalleen huomaamaan pieniä impulsseja, jotka ovat miellyttävimpiä kuin ajatuksemme - ja ajatusten vyöry rauhoittuu. Tämä tuottaa hyvääoloa ja edelleen voimaannuttavan kokemuksen. Liikkumisesta tulee nautinto, eikä velvollisuus.

ps@pietarsaarsaarensanomat.fi

Peter Appel, 61

Kuka: Joogaopettaja, uuden Movingness-metodin kehittäjä, Yogaways -hyvinvointikeskuksen perustaja.

Ajankohtaista: Yogaways avaa ovensa vuoden tauon jälkeen ja lanseraa myös Movingness -harjoitusmenetelmän, jota on tarkoitus levittää kansainvälisestikin. Metodin tarkoituksena on vapauttaa kehon syvät lihakset ja tarjota uuden tavan harjoitella luonnollisia liikkeitä.

Taustaa: Neljä eri joogaopettajakoulutusta, opintoja Ruotsissa, Uudessa-Seelannissa, Thaimaassa, Intiassa ja Nepalissa. Kiinnostus kehon hyvinvoinnin lisäämiseen heräsi aikoinaan oman selän ongelmista.

Muuta: Kiinnostuksen kohteena myös uusi aivotutkimus ja traumaterapia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä