Mielipiteet

Hanne Liikasen mielipidekirjoitus: Elämän ja toimintakyvyn tulevaisuudesta

Kirjoittaja on sairaanhoitaja AMK, anestesian er.

Hoitoa tarvitsevia potilaita ilmaantuu paikalle sellaisella vauhdilla, että näppärimmätkään kävijälaskurit eivät enää luvuissa pysy. On vauvoja ja vaareja kera erilaisten ongelmien. Joku kouristaa, elvytetty tarvitsee jatkohoitoa ja ensisynnyttäjä on vailla epiduraalia. Yhä harvempilukuisiksi käyviä hoitoa tarjoavia yksiköitä kuritetaan leikkaamalla, säästämällä ja supistamalla samaan aikaan kun ilmaisia kokouskahveja nauttivat päättäjät nostavat huippupalkkoja. Lisää byrokratiaa, lisää käyttöjärjestelmiä ja muuta potilaiden hoidosta aikaa ryöstävää.

Halu hoitaa hyvin, ottaen huomioon pienimmätkin hoitoon liittyvät yksityiskohdat ei terveydenhuollossa pian enää toteudu. Kiirettä pitää, liukuhihnamaisesti on siirryttävä mahdollisimman nopeasti seuraavaan potilaaseen. Potilaan kokonaistilanteen hahmottaminen on utopiaa, sillä aikaa on hoitaa vain se kaikista välttämättömin jos välillä sitäkään. Potilaiden määrä lisääntyy lisääntymistään hoitopaikkojen sulkemisen myötä.

Hoitotyö riittämättömillä resursseilla itkettää ja suututtaa. ABCDE-protokolla voidaan katsoa läpikäydyksi jo Aarnen ohituksen jälkeen. Unohtuiko check-listojen läpikäyminen kiireessä? Ei haittaa, se todennäköisesti säästi aikaa. Varmistuttiinko potilaan tutkimusvastauksista ja käytössä olevista lääkityksistä? Katsotaan kun keretään. Ahdistaako potilasta sairaalaympäristö? Annetaan lääkettä ja unohdetaan lääkkeettömät hoitokeinot, sillä diatsepaami vaikuttaa nopeammin kuin dialogi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paineen alle litistyvät organisaatiot ajavat ammattilaisia kohti hutilointia mutta pesevät varmasti kätensä tapauksista, joissa olisivat syyllisiä haittoihin.

Paineen alle litistyvät organisaatiot ajavat ammattilaisia kohti hutilointia mutta pesevät varmasti kätensä tapauksista, joissa olisivat syyllisiä haittoihin. Jokainen sekä lääketieteen että hoitotyön ammattilainen kokee sydämessään vilpitöntä halua toimia etiikkansa mukaisesti eli taaten potilaalleen ensiluokkaista, näyttöön perustuvaa hoitoa turvallisuudesta tinkimättä. Tässä resurssien romuttamisen todellisuudessa tästä halusta kiinni pitävä ammattilainen tulee pitkällä tähtäimellä väsymään ja rikkomaan itsensä.

Korkealaatuinen ja kaikin puolin toimiva terveydenhuolto on tekijä, joka tukee yhteiskunnan merkittävimpiä intressejä eli elämää ja toimintakykyä varmistaen jonkinlaisen tulevaisuuden kaaoksen keskellä. Tästä huolimatta päättäjät leikkaavat siniristilipun tulevaisuudesta lisäten painetta sosiaali- ja terveyspalveluista vastaaville hyvinvointialueille. Tämä paine tuntuu sietämättömältä usean toimijan arjessa. Kaikkea muuta on varaa rahoittaa paitsi oman kansan hyvinvointia.

Samaan aikaan kun kentällä väsytään, varaa jokin suunnitteluryhmä kävijälaskureiden kehittämiseen rahoitusta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä