Paikallisuutiset

Hammaslääkäriin voi joutua Pietarsaaren seudulla jonottamaan jopa yli vuoden - Avi antoi huomautuksen

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on havainnut vakavia puutteita Pohjanmaan hyvinvointialueella suun terveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn osalta.

Lähes 3000 potilasta odottaa parhaillaan hammaslääkärin vastaanotolle pääsyä yli 6 kuukautta. Aluehallintovirasto on antanut hyvinvointialueelle tilanteen vuoksi huomautuksen.

Erityisen huono jonotilanne suun terveydenhuollon kiireettömän hoidon osalta on yhdeksässä kunnassa, Avi kertoo tiedotteessaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaressa odotusajat ovat 13 - 14 kuukautta, Pedersöressä ja Luodossa 13 kuukautta. Hyvinvointialueella vain Laihialla täytyy jonottaa selvästi pitempään, 15 - 16 kuukautta.

Uudessakaarlepyyssä tilanne on olennaisesti parempi. Jonotusaika kiireettömään hoitoon on seitsemän kuukautta, mikä sekin ylittää kuuden kuukauden hoitotakuurajan.

Pohjanmaan alueella hoitotakuu toteutuu Korsnäsissä kolmen, Kristiinankaupungissa kahden ja Närpiössä neljän tai viiden kuukauden odotusajalla.

Pietarsaaren seudulla suun kiireettömän hoidon hoitotakuuraja rikkoutuu yli kaksinkertaisesti. Kuva: Jussi Pohjavirta

Tilanteen vuoksi aluehallintovirasto on antanut 17.8.2023 Pohjanmaan hyvinvointialueelle huomautuksen, jonka mukaan suun terveydenhuollon kiireetön hoitoon pääsy tulee järjestää kuuden kuukauden kuluessa. Aluehallintovirasto pyytää Pohjanmaan hyvinvointialueelta jatkoselvitystä asiassa 31.12.2023 mennessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvinvointialueen antaman selvityksen mukaan koronan aikainen hoitovelka on johtanut siihen, että monet potilaat ovat hakeutuneet hoitoon vasta koronan väistyttyä ja jonossa odottaneiden hoidot ovat viivästyneet. Hoidon tarvetta on enemmän kuin normaalisti. Myös hoitohenkilöstön pitkään jatkunut työtaistelu vuonna 2022 on aiheuttanut kiireettömien hoitojonojen kasvua erityisesti Vaasan ja Laihian suun terveydenhuollossa.

Tilanteeseen ovat vaikuttaneet myös henkilökunnan sairauspoissaolot. Äkillisiin sairauspoissaoloihin ei ole saatu rekrytoitua sijaisia, jolloin hoitoon pääsyn aikoja on jouduttu perumaan ja ajanvarauskirjat ovat ruuhkautuneet entisestään.

Pula hoitohenkilöstöstä sekä hoitohenkilöstön poissaolot ovat lisäksi aiheuttaneet sen, että hammaslääkärit ovat joutuneet työskentelemään yksin.

Avin mukaan hyvinvointialueen vahva ruotsinkielisyys haastaa myös hammaslääkäreiden rekrytointia, eikä vakanssien määrä ole kasvanut hoitotakuun vaatimusten myötä vuosien varrella. Lisäksi toimitilat, hoitohuonepula ja sisäilmaongelmat rajoittavat omalta osaltaan henkilökunnan rekrytointia ja eri toimintamallien käyttöönottoa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä