Paikallisuutiset

Hallituspohja sai kyytiä vapun puheissa Koulupuistossa

SAK:n Pietarsaaren paikallisjärjestön perinteisessä vappujuhlassa Koulupuistossa avaussanat lausunut opiskelija Petri Partanen suomi värikkäin sanakääntein äärioikeistolaiseksi nimeämäänsä hallituspohjaa - sikäli kun tiistaina alkaneet hallitusneuvottelut tuottavat tulosta.

Let's Go 60's -kuoro viihdytti Koulupuistossa. Kuva: Pentti Höri

– Me odotamme jo ikäviä leikkauksia. Mutta odotamme myös jo sitäkin, että pääsisimme tästä ulkomaillakin uutisoidusta äärioikeistolaisesta hallituspohjasta eroon alle neljässä vuodessa, Partanen sanoi.

Hänen mukaansa maahan ollaan muodostamassa hallitusta, jonka yhdelläkään puolueella ei ole minkäänlaisia perinteitä pitää yhteyttä työntekijöitä edustavien järjestöjen kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sen sijaan hallitus pullistelee puolueita, joilla on tiiviit yhteydet työnantajia edustavien järjestöjen kanssa. Eikä siinä vielä kaikki, vaan yhteyksiä löytyy myös äärioikeistolaisiin tahoihin, jotka ovat jo pitkään olleet vaikuttuneita venäläisten valeuutisista, ja jopa haaveilleet oman maan kansalaisten pahoinpitelystä, Partanen jatkoi.

Opiskelija Petri Partanen käytti värikästä kieltä Pietarsaaren vappujuhlan avaussanoissaan. Kuva: Pentti Höri

Hänen mielestään paikallinen sopiminen työpaikoilla halutaan muuttaa paikalliseksi saneluksi.

– Tämä sanely johtaisi vielä nykyistäkin rajumpiin ja entistäkin törkeämpiin työntekijöiden oikeuksien loukkaamiseen.

– Työttömyysturvan leikkaaminen ei tuo uusia työpaikkoja. Työttömät tarvitsevat tukea ja apua työllistyäkseen, eivät leikkauksia ja väheksyntää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Petri Partanen kysyi sangen runsaslukuiselta yleisöltään, haluavatko he että palkoista, työttömyysturvasta ja eläkkeistä leikataan taas.

– Jos ette hyväksy, niin olkaa valmiina ja välittäkää viestiä porvaripuolueiden kansanedustajille, että ette tule hyväksymään tämmöisiä leikkauksia ja kolmikantaisen järjestelmän hajottamista koskevia suunnitelmia.

Suomalaisten osaamista tulee vahvistaa eikä heikentää, Terhi Päivärinta lausui. Kuva: Pentti Höri

Juhlapuheen pitänyt KM Terhi Päivärinta keskittyi koulutuksen ja osaamisen tärkeyteen Suomen menestymisessä.

– Pari viikkoa sitten julkiseen keskusteluun nousi ehdotus, jolla leikattaisiin ammatillisen koulutuksen rahoitusta 100 miljoonalla eurolla. Valtiovarainministeriön budjettipäällikön ehdotukseen sisältyy paljon kyseenalaistettavaa, Päivärinta sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suomalaisten osaamista tulee vahvistaa eikä heikentää. Sanna Marinin hallitus on tehnyt merkittäviä panostuksia osaamiseen ja koulutukseen, ja nyt on syytä jatkaa samalla tiellä.

Päivärinnan mielestä peruskoulu on saatava kuntoon. Nyt voimassa oleva perusopetuslaki on luotu erilaiseen toimintaympäristöön, kuin missä nyt elämme.

– Meidän on löydettävä ratkaisut siihen, että kaikissa kouluissa ympäri Suomen on oltava mahdollisuus laadukkaaseen opetukseen ja perustaitojen oppimiseen. Meidän on varmistettava, että päteviä opettajia riittää joka kouluun. Oppimisen tuki pitää saada toimimaan ja oppimisympäristöjen pitää olla kunnossa. Perusrahoitusta on vahvistettava ja lainsäädäntöä uudistettava ja parannettava, hän lausui.

We Rock -yhtye solistinaan Johannes Ahlvik tempaisi mukaansa rennolla meiningillään. Kuva: Pentti Höri

Ammattikoulutuksen puolella Terhi Päivärinta panostaisi aikuisten koulutustarpeisiin ja jatkuvan oppimisen väyliin. Työvoimapulan torjumiseksi hän parantaisi yritysten ja ammattiopetuksen yhteistyötä niin, että työntekijöiden osaaminen lisääntyy työelämän muuttuvissa vaatimuksissa.

– Suomi tarvitsee kuitenkin työperäistä maahanmuuttoa. Jo nyt työmarkkinoilta jää väkeä enemmän pois kuin sinne tulee lisää.

– Nyt pitäisi panostaa talouskasvua vahvistaviin ja työllisyyttä lisääviin toimenpiteisiin. Suomen menestys rakentuu vahvaan osaamiseen. Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulee taata jokaiselle suomalaiselle ihmisarvoinen elämä ja varmuus siitä, että kaikista pidetään huolta.

Vappujuhlassa esiintyivät lisäksi Let’s Go 60’s -kuoro sekä Suomi-rockilla yleisöä viihdyttänyt We Rock -yhtye.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä