Paikallisuutiset

Hallitus esittää tukea Kokkola-Pietarsaaren lennoille lisätalousarviossa – Tästä huolimatta liikenne voi keskeytyä muutamaksi kuukaudeksi ensi syksynä

Kaupungit alkavat selvittää operaattoreiden kanssa markkinaehtoista liikennettä

Valtion ensimmäinen lisätalousarvio turvaa lentoliikenteen Kokkola -Pietarsaareen ainakin ensi vuoden toukokuuhun saakka.
Valtion ensimmäinen lisätalousarvio turvaa lentoliikenteen Kokkola -Pietarsaareen ainakin ensi vuoden toukokuuhun saakka. Kuva: Sini Sulkakoski

Hallitus esittää vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa maakuntalentoreiteille 17 miljoonan euron tukea turvatakseen kotimaan lentoliikenteen reiteillä, joiden tukeminen aloitettiin vuonna 2021.

Tämä tarkoittaa, että lennot Helsinki-Vantaan ja Kokkola-Pietarsaaren välillä turvataan noin yhdeksäksi lisäkuukaudeksi. Nykyinen sopimus päättyy elokuun puolivälissä.

Uuden sopimuksen kilpailuttaminen vie aikaa kahdeksasta yhdeksään kuukautta, joten ensi syksynä lentoihin on todennäköisesti tulossa parin kolmen kuukauden katkos, jos markkinaehtoista liikennettä ei saada jatkamaan nykyisen hankintasopimuksen päättymisen jälkeen elokuun puolivälissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Parin kuukauden katko ei ole hyvä. Asia on tiedostettu, mutta emme ole vielä miettineet, miten se ratkaistaan, Kokkolan kaupungin kehitysjohtajaJonne Sandberg sanoo.

Hänen mielestään iso kysymysmerkki ovat muun muassa elinkeinoelämän tarpeet ensi syksynä.

Haasteista huolimatta Sandberg iloitsee siitä, että valtio jatkaa ostoliikennettä reitillä Kokkola-Pietarsaari–Helsinki.

Lennot eivät keskeydy syksyllä, jos liikenne jatkuu markkinaehtoisesti. Muuten korvaavia vaihtoehtoja on vähän. Yksi mahdollisuus voisivat olla taksilennot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisätalousarvio vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän. Sen jälkeen hankinta ja kilpailutus lähtevät liikkeelle. Tähän mennessä hankintaa ei ole voitu käynnistää, koska ei ole ollut tiedossa, tukeeko valtio reittiä.

Lentoliikennepalvelujen ostoa varten maakuntalentoasemien ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välillä esitetään julkista tukea 17 miljoonaa euroa. Hallitus sopi tuesta vuoden 2022 ensimmäistä lisätalousarviota koskevassa neuvottelussa keskiviikkona.

Kyseessä on määräaikainen ja lyhytkestoinen tuki koronavirustautitilanteesta johtuen. Se perustuu aiempaan vuonna 2020 tehtyyn väliaikaiseen ratkaisuun, jolla pyritään yhdessä kaupunkien kanssa palauttamaan markkinaehtoinen lentoliikenne viidelle lentoasemalle. Niistä yksi on Kokkola-Pietarsaari. Muut tukea saavat reitit ovat lennot Helsingistä Kajaaniin, Kemiin, Joensuuhun ja Jyväskylään.

Tuen arvioidaan riittävän lentoliikenteen tukemiseen nykyisen hankintasopimuksen päätyttyä noin yhdeksän kuukauden jakson ajan. Nykyinen hankintasopimus päättyy 14. elokuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koska koronatilanne ei ole vielä sallinut matkustajamäärien palautumista viiteen maakuntakeskukseen, tarvitaan minimitakuu, jotta yhteydet eivät kokonaan katkea. Kaupungit selvittävät operaattoreiden kanssa samaan aikaan markkinaehtoista liikennettä, joka tarjoaisi kestävästi paremmat ja sujuvammat palvelut ilman katkoksia, liikenne- ja viestintäministeriTimo Harakka sanoo.

Matkustajamäärien kehitys keväällä ratkaisee, millaista kysyntää syksyksi voi ennakoida.

RKP:n ministeriAnna-Maija Henriksson iloitsee päätöksestä:

– Epävarmassa maailmantilanteessa ja tilanteessa, jossa vielä näemme koronapandemian vaikutuksia, on hienoa tehdä päätöksiä, jotka luovat tulevaisuudenuskoa alueille, hän sanoo.

– Kokkola-Pietarsaaren alueella on kansallisesti tärkeää teollisuutta ja laaja elinkeinoelämä. Alueella on vahva ja monipuolinen vientiteollisuus. Teollisuudelle ja elinkeinoelämälle toimivat yhteydet ja hyvä infrastruktuuri ovat välttämättömiä. Loppujen lopuksi on kyse alueellisten työpaikkojen ja elinvoiman säilyttämisestä, hän jatkaa.

//Uutista korjattu 2.3.2022 klo 19:32 aikataulujen osalta ja lisäämällä Jonne Sandbergin kommentit.//

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä