Paikallisuutiset

Gluteenittomia pitsapohjia Pietarsaaresta - Kim Luukkonen avasi erikoisleipomon Penviikissä

- Leipurina luksusta on, ettei tarvitsekaan herätä yöllä kahdelta uuteen työpäivään, vaan saa tehdä omaan tahtiin tavallista päivätyötä, iloitsee Kim Luukkonen Penviikkiin avaamassaan erikoisleipomossaan. Kuva: Pirkko Högkulla

Leipuri Kim Luukkonen on avannut Penviikissä erikoisleipomon, jossa valmistuu tuorepakastettuja gluteenittomia pitsapohjia.

Kun Oulun Yli-Iissä toiminut Elinan Kotileipomo lopetti toimintansa viime vuonna päätti pietarsaarelainen leipuri Kim Luukkonen jatkaa alalla gluteenittomien pitsapohjien valmistamista. Hän osti reseptin, sai mukaan valmista asiakaskuntaa, hankki erilliset toimitilat ja koneet erikoisleipomolleen.

– Teen gluteenittomat pitsapohjat omissa tiloissa, jolloin ne ovat täysin erillään tavallisesta vehnäjauholeivonnasta ja gluteenia sisältävistä tuotteista, kertoo Kim Luukkonen.

Tarkoitukseen sopivat vuokraneliöt löytyivät Penviikintieltä, entisestä Wikroluxin kiinteistöstä. Siellä gluteenittomia, tuorepakastettuja pitsapohjia syntyy ruokakauppoihin tuotemerkillä North Pizza. Asiakaspiiriä löytyy lisäksi pizzerioista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Starttia Luukkonen pitää lupaavana. Usko on luja tuotteeseen, jossa leipurin mielestä on enemmän makua.

– Kiinnostavaa on ja opettelemista on riittänyt. Leipurina luksusta on, ettei tarvitsekaan herätä yöllä kahdelta, vaan saa tehdä omaan tahtiin tavallista päivätyötä.

Hän huomauttaa, että gluteenittomalla pitsapohjalla on tuotteena rajallisempi menekki. Lisäksi gluteenitonta versiota on myös huomattavasti kalliimpi valmistaa ja hankalampi leipoa.

– Taikinassa ei juurikaan ole sitkosta. Taikina ei jousta, se hajoaa kaulintakoneessa helpommin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Valmiin pohjan rakenne on toisenlainen. Se hajoaa käsiteltäessä herkemmin, minkä vuoksi suosittelen laittamaan pohjan suoraan paistopellille ja laittamaan täytteet siihen. Vähänkään sulaneen pohjan siirtely ei välttämättä onnistu, vaan se menee herkästi rikki reunoista, evästää Kim Luukkonen.

Ainesosina ovat vesi, täysjyväriisijauho, maissijauho, tattarijauho, perunahiutale, rypsiöljy, hiiva, suola sekä psylliumsienenkuori.

Gluteenitonta versiota pitsapohjasta on ammattileipurinkin mielestä hankalampi leipoa. - Taikinassa ei juurikaan ole sitkosta. Taikina ei jousta, se hajoaa kaulintakoneessa helpommin, kuvaa Kim Luukkonen nakatessaan taikinaan lisää jauhoja. Kuva: Pirkko Högkulla

Uuden toiminnan alkuun pitkän linjan yrittäjä kertoo päässeensä yhteensä 50 000 euron sijoituksella. Ensitöiksi tehtiin tiloissa pintaremonttia. On hankittu muun muassa kaulintakonetta ja suuria pakastimia.

– Uunia ei sen sijaan tarvita kun kyse on tuorepakasteesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksinään leipuri pyöräyttää tuollaiset 400 pitsapohjaa päivässä. Kulujen kurissapitämiseksi hän hoitaa toistaiseksi itse myös jakelun kylmäautolla, lähelle ja kauemmaksi.

– Tie Ouluun on tullut erittäin tutuksi viime aikoina, naurahtaa Kim Luukkonen.

Pohjoisimmat asiakkaat löytyvät tällä hetkellä Kuusamosta. Myös Ruotsin markkinat ovat tähtäimessä.

– Tarkoituksena on laajentaa erikoisleipomon toimintaa muiden gluteenittomien tuotteiden valmistukseen jo ensi vuoden aikana, kuuluvat suunnitelmat.

Toinen jalka leipomoyrittäjällä on entuudestaan perinteisissä Sjöbergin piparkakuissa, joiden reseptin Kim Luukkonen osti vuonna 2018.

– Piparkakkuja tehdään urakalla jouluksi. Ne ovat selkeästi kausituote. Pitsapohjille riittää kysyntää sen sijaan ympäri vuoden.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä