Paikallisuutiset

Folk-romantiikan uusi kattaus näki päivänvalon: pietarsaarelainen Folk is Happening satsaa lauluun tuoreella levyllään

Folk is Happening on jo toisella vuosikymmenellään. Myöhästyneitä synttäreitä ja uutta levyään 12-jäseninen bändi juhlii ensi helmikuussa.
Folk is Happening on jo toisella vuosikymmenellään. Myöhästyneitä synttäreitä ja uutta levyään 12-jäseninen bändi juhlii ensi helmikuussa. Kuva: Marko Haapamäki

Pietarsaarelainen Folk is Happening -yhtye on julkaissut uuden levynsä Here’s to You, joka on järjestyksessään kokoonpanon toinen. Ensimmäinen, yhtyeen nimeä kantava levy tuli ulos jo vuonna 2015.

Yhtyeen 11 vuotta sitten perustanutHeikki Nikula kertoo, että hyväksi havaitulla folk-linjalla jatketaan. Levy sisältää Brittein saarilta, etupäässä Irlannista kotoisin olevaa musiikkia, balladeja ja amerikkalaistakin folk-romantiikkaa.

– Edellisen levyn jälkeen meille rupesi tulemaan aika lailla uutta repertuaaria ja siirtolaisuusteemoja. Pohja on kyllä kelttiläisessä perinteessä, sieltä se runko on kerätty, Nikula sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onpa meillä yksi kappale Johnny Cashiakin, mutta siitä on tehty folkversio.

”Välillä oli sellainenkin jakso, että saimme kokoontua mutta emme laulaa.” Heikki Nikula koronavuosista

Yhteen musisoinnin osa-alueeseen on erityisesti satsattu, ja sen pitäisi Nikulan mukaan kuulua myös levyllä.

– Meillä on nyt kolme miestä, jotka laulavat stemmoja useassa kappaleessa. Naisstemmathan meillä ovat olleet tunnetusti aina hyviä.

Levyä on työstetty vuoden verran Studio Kolmosella. Heikki Nikula kehuu studion omistajaa Miika Haapalaa sen verran hyvähermoiseksi mieheksi, että töihin järjestyi kunnolla aikaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Korona-aikaa on eletty, ja usein joku jäi pois sairastumisen takia. Jouduimme muuttamaan studioaikoja moneen kertaan. Käsittämätön urakka siinä oli.

Yhtyeessä on 12 jäsentä, mutta kaikki ovat äänessä yhtäaikaa ainoastaan yhdellä levyn kappaleista. Useimmat vedetään vaihtuvilla, pienemmillä kokoonpanoilla.

Pandemia-aika laittoi keikkailun jäähylle. Folk is Happening esiintyi viime kesänä Kaustisen festivaaleilla livenä, vuotta aiemmin striimattuna.

– Olemme työväenopiston alaisuudessa, ja kun korona alkoi, emme saaneet ensin kokoontuakaan. Välillä oli sellainenkin jakso, että saimme kokoontua mutta emme laulaa. Silloin vedettiin maskit päällä instrumentaaliharjoituksia, Heikki Nikula naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhtyeen joidenkin jäsenten opiskelut ja työt muilla paikkakunnilla ovat hidastaneet yhteisharjoittelua, mutta ratkaisuksi on löydetty viikonloppuleirit.

Vuonna 2011 perustettu Folk is Happening juhlii takautuvasti 10-vuotista taivaltaan ja uutta levyään 11. helmikuuta Schauman-salissa.

Yhtyeessä musisoivat Heikki Nikula, Jan-Anders Barkar, Anne Haapamäki, Ella Haapamäki, Emmi Haapamäki, Heli Kivistö, Jürgen Lehmann, Markku Lönngren, Vili Mäkinen, Maria Pehkonen, Iina-Kaisa Rasmus ja Raimo Seppä. Levyllä vierailevana muusikkona on Mia Willnäs.

Here’s to You -levyn cd-versio on saatavilla paikallisesta musiikkiliikkeestä ja yhtyeen jäseniltä. Levy on julkaistu myös suoratoistopalveluissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä