Viihde

Fäbodatien tallin tähti jätti raviradat taakseen - Mukavasti tienanneella Dynamiitilla on edessä ansaitut eläkepäivät

Pietarsaari

Shetlanninponi Dynamiitti on kuulunut Fäbodantien tallin vahvuuteen loppuvuodesta 2012 lukien. Nyt ikää on kertynyt 18 vuotta ja tähti on hiljattain jättänyt kilparadat taakseen, tosin pakon edessä ja etuajassa, sillä koronan vuoksi kaikki ponilähdöt peruttiin loppukaudelta 2020.

Eläkkeelle lahjakkuus suuntaa 134 000 euroa tienanneena ja mennen tullen seppelöitynä. Voittoja löytyy joka lähtöön Mini Elitloppetista Suomen mestaruuksiin ja kultaan Italian kisoista, kunniamaininnoista puhumattakaan. Toisin sanoen kaikkiaan huimat 86 voittoa 200 lähdöstä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Dynamiitin salaisuutena on hyvä ravi, iso koko - säkäkorkeus on 107 cm - suhteellisen hyvänä pysynyt terveyden tila sekä kova kilpailuvietti, halu päästä ohi. Radalle tullessa se kasvaa vähintään kymmenellä sentillä ja hevostraileriin se menee aina innoissaan kun luulee pääsevänsä kilpailemaan, vaikka edessä olisi oikeasti klinikkavisiitti, naurahtaaPatricia "Pati" Haglund.

"Dynamiitin salaisuutena on hyvä ravi, iso koko - säkäkorkeus on 107 cm - suhteellisen hyvänä pysynyt terveyden tila sekä kova kilpailuvietti, halu päästä ohi. Radalle tullessa se kasvaa vähintään kymmenellä sentillä".

– Vapaalla Dynamiitti on maailman kiltein - ja vähän laiska.

Haglund muistaa kuinka yhdessä vaiheessa huolena olivat virtsakivet, mikä on aika harvinaista poneille.

– Se kausi meni hieman pieleen, mutta takaisin radoille selvittiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eläkkeelle oli tarkoitus lähteä komeasti ja maksaa lähtö Dynamiitin nimissä, jotta se saisi arvoisensa päätöksen kilpailu-uralleen.

– Kilpailut vaihtuivatkin taukoon, mikä kyllä näkyy sen masussa. Vähän on tullut kiloja lisää, Haglund toteaa hymyssäsuin.

Hän muistelee, että kun Dynamiitti tuli Ruotsista Fäbodantien tallille kahdeksan vuotta sitten oli se lihava ja karvainen, kaukana kilpailuponin lookista.

– Tuolloinkin taustalla oli hyvin ansaittu tauko menestyksellisten kisojen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

ValmentajaNicole Haglund huomauttaa, että vaikka eläkeläis-Dynamiitin kisakalenteri on tyhjä, on treenejä luvassa kärryn kanssa pari kertaa viikossa.

– Ajatuksena on alkaa harrastaa Dynamiitin kanssa myös poniagilitya, josta on tullut iso juttu myös Pohjanmaalla. Ruotsissa se on ollut suurta jo pitkään.

Tallilla luotetaan, että eläkepäivät sujuvat kaikin puolin mukavissa merkeissä kun vierellä on paras kaveri, 28-vuotias Shejken, sekin moninkertainen Suomen mestari, mutta ratsupuolella. Alusta asti ne ovat painineet päivät pitkät toisensa kanssa kuin nuoret orivarsat, vaikka kummatkin ovat aikuisia ja ruunia.

Ensimmäisen ravilähdön tulos ei aikoinaan huimannut uusia omistajia maaliskuussa 2013; sija 7. Seuraavakin kisa meni samoissa merkeissä, mutta kolmannella kerralla irtosi ykkössija, joita kertyi kaikkiaan neljä muutamien hyvien sijoitusten lisäksi kesän lopussa.

Monien muistojen joukkoon on jäänyt vaivoilla alkanut kausi 2014. Vaivoja hoidettiin maan ykköshevoshierojalla ja eläinlääkärillä. Hoidot tuottivat tulosta; juoksu parani huomattavasti kesän kuluessa sitä tahtia että elokuun kuninkuusraveista tuli Suomen mestaruus.

Kausi 2015 kruunattiin maailman suurimman ponilähdön, Mini Elitloppetin voitolla - eikä ilosta meinannut tulla loppua.

– Dynamiitin ympärille muodostui vähitellen tiimi treenareineen, aputreenareineen, hierojineen ja eläinlääkäreineen - kuten huippu-urheilijan kohdalla kuvioihin kuuluukin.

Fäbodantien tallissa asustelee täyshoidossa tällä hetkellä yhteensä 28 hevosta, joista monet ovat tallin omistavan Haglund-Lukkarila perheen omia. Iloiseen talliperheeseen kuuluu myös liuta kissoja ja kolme koiraa. Neljän hehtaarin pihamaalle mahtuu tallien lisäksi helposti kaikki mitä ratsastuskeskuksessa tarvitaan; maneesi, varastot, avarat aitaukset. Eikä tila lopu aivan heti kesken, sillä lisää omaa maata - kahdeksan hehtaaria - löytyy tien toiselta puolelta.

– Sijainti on aivan loistava. Saamme toimia maalaismaisemassa kolme kilometriä keskustasta, Patricia Haglund ihastelee.

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä kun hän ja Jari Lukkarila perustivat Fäbodantien tallin. Alkuvaiheessa oli "vain" 14 hevosta. Haglund juttelee, että jossain vaiheessa joukko lipsahti sitten vähän suureksi.

– Enimmillään hevosia on ollut 58.

Isot 20-v synttärijuhlat kutsuvieraineen ja perinteinen joulujuhla oli tarkoitus järjestää tallilla joulukuussa, mutta koronan vuoksi ne jouduttiin jättämään väliin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä