Ihmiset 

Fäbodan kahvitupa täynnä odotusta: Hiihtolomaviikosta lasketellaan hiljalleen uutta kotimaan matkailukautta kohti

Pietarsaari

Fäbodaan mutkitteleva tie on myös tullut tutuksi Pietarsaaren keskustassa useampaa yritystoimintaa pyörittävälle lepplaksilaiselle yrittäjäparille.

Maj jaSune Boström ottivat vuosi sitten hoitaakseen kaupungin omistaman Fäbodan kahvituvan, joka on yrittäjävetoisena kestittänyt kävijöitä meren rannalla kesästä toiseen aina 1960-luvulta lukien.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siinä ajassa paikasta ehtii tulla käsite.

"Viime kesänä kysyttiin ihan päivittäin voiko vuokrata mökkiä. Ehkä jotakin pienimuotoista mökkimajoitusta voitaisiinkin oikeasti harkita alueelle". Maj Boström Kahvilayrittäjä

Kahvitupa avaa ovensa viime vuoden tapaan koko talvilomaviikoksi, jota seudulla vietetään perinteiseen tapaan viikolla 9.

Auki ollaan lauantaista 27. helmikuuta lukien sunnuntaihin 7. maaliskuuta keskipäivästä iltakuuteen, voimassa olevien rajoitusten mukaan.

Sekä iso että pieni kahvilasali ovat käytössä hiihtolomaviikolla. Plusasteita ja kotoista tunnelmaa lisätään puukamiinan ja takkatulen voimin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tarjolle tulee muun muassa kahvia, kaakaota, mehua, suolaista ja makeaa suuhunpantavaa hotdogeista omaan jäätelöön. Ulkona on mahdollisuus grillata, Maj Boström esittelee.

Ruokalista on kesää huomattavasti suppeampi, koska talvisin käytössä on vain kantovettä. Samasta syystä käytetään kertakäyttöastioita.

Kahvilayrittäjiä on Pikkuhiekantie 263:ssa tullut ja mennyt pitkän matkan varrella.

Boströmejä viehätti sijainti meren rannalla, koskemattoman luonnon keskellä kallioisessa maisemassa, samettimetsän kupeessa. Bisneksen näkökulmasta puolestaan katsottiin, että kahvitupa sopii hyvin omaan, sisäänajettuun konseptiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toiminnan laajentaminen tuntui luontevalta askeleelta. Paikka on paitsi hieno, myös kiinnostava monella eri tavalla.

– Ymmärrän hyvin miksi Fäboda on pietarsaarelaisille ulkoilupaikka vailla vertaa, Maj Boström ihastelee.

Hoidettavana on lisäksi Maj´s jäätelökahvila ja Robert´s Coffee sekä kesäisin kolme jäätelökioskia eri puolilla kaupunkia. Sesonkina henkilöstömäärä nousee kaikkiaan kolmeenkymmeneen, joista Fäbodan kahvituvalla työskentelee kymmenkunta.

Viime kauden aloitusta kahvitupayrittäjänä Maj Boström luonnehtii vähän jännäksi, mutta eteenpäin kannustavaksi.

– Asiakkaita oli ihan mukavasti ja toimintakin saatiin kannattavaksi. Jäätelöpuoli kasvoi ilahduttavasti, kuten erikoiskahvitkin.

Tarjottimille löysivät tiensä niin itsetehdyt leivonnaiset kuin talon omat jäätelöt - erikoisuutena Pietarsaaressa valmistettava italialaistyylinen Maj´s Gelato. Lehtipihviä, savustettua lohta, grillipannua ja mm. piirakoita sisältävä ruokalista tuntui sekin sopivalta kombolta.

– Lisäksi on edelleen A-oikeudet.

Vieraiden joukossa oli paljon kokkolalaisia, jotka kertoivat tulleensa ensimmäistä - mutta ei suinkaan viimeistä - kertaa. Matkailijoita virtasi myös Vaasan ja Seinäjoen seuduilta ja aina Itä-Suomea myöten.

– Korona heitti oman raskaan varjonsa, mutta ajattelen, että viime vuosi on unohdettu. Nyt mennään kohti uutta kotimaan matkailukautta.

Muutamia vuokramökkejä, sopivan pieniä ja olemassa olevaa maisemaa kunnioittavia, kahvilayrittäjä näkisi mielellään lähistöllä.

– Viime kesänä kysyttiin ihan päivittäin voiko vuokrata mökkiä. Ehkä jotakin pienimuotoista mökkimajoitusta voitaisiinkin oikeasti harkita alueelle, Maj Boström ehdottaa.

– Ja rantasauna olisi mahtava juttu.

Oma yrittäjätausta ulottuu vuoteen 2002 kun Saarioinen myi Sun Icen tuotemerkin Ingman Foodsille. Myyntisihteerinä pietarsaarelaisessa jäätelötehtaassa työskennellyt Boström siirtyi kauppojen jälkeen pyörittämään Ingmanin jäätelökioskeja. Niitä oli tuohon aikaan kolme eri puolilla kaupunkia; torilla, kävelykadulla ja vanhan kentän laidalla.

Fäbodan kahvitupa

Kaupunki omistaa ja vuokraa kahvilayrittäjälle, kaudesta 2020 lukien Maj ja Sune Boströmille.

Rakennettu 1966.

Yhteensä 80 asiakaspaikkaa sisällä, toiset 80 terassilla.

Avoinna hiihtolomaviikon lauantaista 27.2. sunnuntaihin 7.2. koronarajoitukset huomioiden.

Talvella ruokalista on kesää huomattavasti suppeampi kun on käytössä vain kantovettä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä