Paikallisuutiset

Fäbodaan esitetään kahta mökkikylän paikkaa – nyt pietarsaarelaisilla on tilaisuus ottaa kantaa suunnitelmiin

Asemakaavaehdotuksessa ympäristöä suojellaan entistä tiukemmin.

Fäbodan Pikkuhiekalle ehdotetaan mahdollisuutta rakentaa pienmökkejä rajoitetuille alueille. Havainnekuva. Kuva: Pietarsaaren kaavoitusosasto

Fäbodan Pikkuhiekalle saa tulevaisuudessa rakentaa kaksi pientä mökkikylää. Mahdollisuus sisältyy Pikkuhiekan uuteen asemakaavaehdotukseen, jonka tekninen lautakunta päätti keskiviikkona asettaa nähtäville.

Kiinnostuneilla on nyt kuukausi aikaa tutustua ehdotukseen ja antaa siitä palautetta. Kaavoittajat ja tekninen lautakunta toivovat, että ihmiset käyttäisivät nimenomaan tässä vaiheessa ääntään ja toisivat mielipiteensä julki.

– Myöhemmässäkin vaiheessa asiaan voi ottaa kantaa, mutta prosessi menee silloin hankalammaksi. Nyt on paras hetki reagoida, Pietarsaaren teknisen lautakunnan puheenjohtaja Christer Tonberg (rkp) painottaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itse hän on erittäin tyytyväinen valmistuneeseen kaavaehdotukseen.

– Tämä suojelee luontoa ja metsäalueita nykyisin voimassa olevaa kaavaa paremmin. Alueen rakennusoikeus pienenee merkittävästi, lähes puolittuu. Samalla sallitaan pienimuotoinen kehittäminen ja rakentaminen, Tonberg sanoo.

Asemakaava-arkkitehti Sören Öhberg tiivistää kaavan luonteen pariin sanaan:

– Pidättyväinen, ja hyvin tasapainoinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koko Pikkuhiekan alue saa ehdotuksessa kaavamerkinnän, joka edellyttää kaiken rakentamisen ja muun tekemisen tapahtuvan ympäristön ehdoilla.

Tämä suojelee luontoa nykykaavaa paremmin. Samalla sallitaan pienimuotoinen kehittäminen ja rakentaminen.
Mökkirakentamisen alueet on merkitty kartassa keltaisella. Oikeassa yläkulmassa olevan Wallenin huvilan paikalle sekä kuvassa keskellä olevan kahvituvan ja Pikkuhiekantien välille voidaan pystyttää mökkejä matkailutarpeisiin. Eteläisin keltainen alue varataan matkailuajoneuvoille. Vihreät alueet jäävät luonnontilaan. Kuva: Pietarsaaren kaavoitusosasto

Kahvituvasta etelään sijaitsevaan kallioiseen metsikköön saa rakentaa pieniä majoitusmökkejä, joiden yhteinen rakennusala ei ylitä tuhatta neliömetriä. Kaava ei estä tekemästä mökeistä talviasuttavia.

Itse kahvituvan paikalle voi rakentaa uuden ravintolarakennuksen, joka olisi nykyistä hieman suurempi.

Alueen koillisosassa sijaitsevan ns. Wallenin huvilan alueelle voidaan niin ikään pystyttää pieniä mökkejä vierasmajoitusta varten. Alue on kaupungin omistuksessa, ja sillä oleva huvila voidaan purkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Naapurissa olevaa Miettisen huvilaa saa korjata, mutta sen elinkaaren päättyessä tilalle ei voi rakentaa mitään.

Alueella oleva yksityinen vapaa-ajan asutus jää entiselleen.

Ilmakuvaan on hahmoteltu mökkikylän sijoittumista kahvituvan (vasemmalla) ja Pikkuhiekantien väliin. Havainnekuva. Kuva: Pietarsaaren kaavoitusosasto

Kaupunkikehitysjohtaja Mika Hakosalo toteaa, että lyhytaikaiselle majoitukselle on kysyntää Fäbodassa.

– Olemme jo kokeilleet karavaanareille tarkoitettua matkaparkkia, ja se oli lähes täynnä koko kesän ajan. Kyselyiden mukaan muutkin kävijät kaipasivat lyhyttä, 1–2 vuorokauden yöpymismahdollisuutta. Tämän tyyppisille mökeille vaikuttaa olevan tilausta, Hakosalo sanoo.

Kaavaehdotukseen on varattu paikka myös vierasvenelaiturille aallonmurtajineen. Se sijoittuu kallionpoukamaan kahvituvasta kivenheiton verran lounaaseen.

Nykyinen matkailuvaunualue säilyy suurin piirtein entisellään. Asemakaavassa ei oteta kantaa siihen, miten pysyvät kausipaikat ja vieraspaikat alueella jakautuvat.

Mikäli Pikkuhiekalle rakennetaan mökkimajoitusta, ympäristö ja puusto säilytetään niin hyvin kuin mahdollista. Havainnekuva. Kuva: Pietarsaaren kaavoitusosasto

Pikkuhiekan alueen yleismääräyksenä esitetään, että alueen luonto on säilytettävä. Metsää kasvavilla alueen osilla saa puita kaataa vain metsänhoidollisessa tarkoituksessa.

Alueen osilla, joita ei käytetä rakentamiseen, maaston muodon muuttaminen täyttämällä tai kaivamalla on kiellettyä. Samoin kielletään kallion räjäyttäminen, louhiminen ja alueen kuivattaminen.

Alueelle voi kuitenkin rakentaa liikuntaesteisille tarkoitettuja polkuja ja ramppeja, missä yhteydessä toimenpiteitä voi tehdä vähäisessä määrin. Betonilaatoista tai puusta rakennettuja kävelypolkuja voi rakentaa maaston ja kasviston haitallisen kulumisen estämiseksi.

Asemakaavaehdotus on nähtävillä ja sitä voi kommentoida 15. huhtikuuta saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä