Paikallisuutiset

Ennen näkymättömiä eläimiä museolla - perinteisessä lastentapahtumassa viihdytään taas

Pietarsaari

Pietarsaaren museo järjestää perinteisen lastentapahtuman välivuoden jälkeen. Päiväkodeille ja alakouluille suunnattu syyskauden piristysruiske on tarjolla Malmin talossa otsikolla "ennen näkymättömät eläimet".

Kävijöitä on riittänyt tuttuun tapaan; takana on jo lähes viisikymmentä ryhmävierailua syksyn aikana. Tapahtuma pyörii museon ohjelmassa 19. marraskuuta saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtuma pohjautuu samannimiseen lastenrunokirjaan, jonka on kirjoittanut Ulf Stark, kuvittanut Linda Bondestam ja suomentanut Liisa Ryömä alkuperäisestä teoksesta Djur som ingen sett förutom. Palkitun runokirjan mielikuvitukselliset olennot maistuvat elämältä; ne ovat uteliaita, iloisia, ujoja ja surullisiakin.

"Lapset haluaisivat mieluusti lähteä samalla kiertelemään koko Malmin talossa".

Teos käsittelee sanoin ja kuvin myös vaikeampia kysymyksiä kuten yksinäisyyttä, ulkopuolisuuden tunnetta, erilaisuutta. Teksti koostuu runoista, joissa kuvataan kutakin eläintä aina Kaksisuuntaknasusta ja Voikuvaeltajasta yksinäisyyteen tipahtaneesta Eskalaukasta köhnärokahtumasta kärsivään Tambemiin ja moneen muuhun. Värikkäässä kuvituksessa kaikki ilmeikkäät eläinhahmot tanssivat viimein yhdessä.

Lastentapahtumaan kuuluu myös Linda Bondestamin näyttely, jossa on esillä kirjan kuvitus tauluina. Näyttelyn on tuottanut Bildmuseet Uumajasta ja sen omistaa Pohjoismainen kulttuuripiste.

Ryhmää kohti varattu kolme varttia menee amanuenssiJohanna Enrothin mukaan kuin siivillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aluksi käymme kirjaa läpi yhdessä lasten kanssa, tutustumme hahmoihin, runoihin ja riimittelyyn - mielikuvituksellisten olentojen nimet yleensä naurattavat lapsia. Pohdimme myös esimerkiksi mikä on taiteilija, entä kuvittaja - ja miten sellaiseksi voisi päästä.

Johdannon ja kuunteluosan jälkeen istahdetaan pöytien äärelle tekemään itse.

– Kirjoitamme yhdessä runon, jolle keksitään ensin nimi pehmolelujen joukosta valitun hahmon perusteella. Lapset saavat keksiä sanoja, joista kootaan lauseita riimitellen – tuo riimiparien löytäminen on haasteellisin osuus. Lopuksi runo kuvitetaan.

Lastentapahtuman toteutukseen kuuluu vielä oma näyttely, joka kootaan lasten yhdessä kirjoittamista kertomuksista ja lasten tekemistä kuvituksista. Tekstit ja piirrokset on tarkoitus laittaa esille Pietarsaaren kaupunginkirjastoon marraskuun loppupuolella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Visiitti museossa on herättänyt monen lapsen kiinnostuksen itse paikkaa ja rakennusta kohtaan.

– Lapset haluaisivat mieluusti lähteä samalla kiertelemään koko Malmin talossa, mutta siihen meillä ei lastentapahtuman yhteydessä ole valitettavasti aikaa. Selvästi huomaa kuitenkin, että museo kiehtoo paikkana, iloitsee Enroth.

Malmin talossa onkin merkittävä osa Pietarsaaren museon kokoelmista. Kävijä voi tutustua laajasti niin kaupungin merenkulun ja Malmin kauppahuoneen kuin Pietarsaaren kaupungin historiaan. Esillä on ajalle tyypillisiä sisustuksia 1800-luvun loppupuolelta, laivamaalauksia sekä laivojen pienoismalleja. On myös museokauppa, jonka valikoimiin kuuluu mm. koruja, leikkikaluja, kirjoja, vanhan mallin mukaan tehtyjä lasiesineitä. Museokaupan aukioloajat ovat samat kuin museon.

Komean kivitalon rakennutti laivanvarustaja ja kauppias Peter Malm vuosina 1836-1838. Malmin suku oli 1700-luvun loppupuolelta aina 1800-luvun puoliväliin asti aikansa merkittävimpiä kauppiaita ja laivanvarustajia.

Lastentapahtuma 2021

Pietarsaaren museolla 19. marraskuuta asti.

Suunnattu päiväkodeille ja kouluille.

Pohjautuu lasten runokirjaan "Ennen näkymättömiä eläimiä". Alkuperäisen teoksen nimi on Djur som ingen sett förutom. Sen on kirjoittanut Ulf Stark, kuvittanut Linda Bondestam ja suomentanut Liisa Ryömä.

Mukana taulunäyttely kirjan kuvituksesta.

Toteutukseen kuuluu vielä näyttely, joka kootaan lasten yhdessä kirjoittamista kertomuksista ja lasten tekemistä kuvituksista. Tekstit ja piirrokset on tarkoitus laittaa esille Pietarsaaren kaupunginkirjastoon marraskuun loppupuolella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä