Paikallisuutiset

Ekofish sai uusia omistajia: Snellmanin suku sijoittaa varoja ja elintarvikealan tietotaitoa kalankasvattamoon

Pietarsaarelainen kalankasvattamo Ekofish laajentaa omistuspohjaansa. Sebastian Höglundin perustama yritys on saanut uusia osakkaita, kun yrityksen tuotantopäällikkö Andreas Segervall on ryhtynyt osaomistajaksi, ja yritykseen on sijoitettu myös ulkopuolelta.

Vastaperustettu pietarsaarelainen sijoitus- ja rahoitusyhtiö Kallan Invest Oy on hankkinut Ekofishistä 40 prosentin osuuden. Kallan Investin omistajat kuuluvat Snellmanin veljessarjaan. He ovat myyneet salaattivalmistaja Fresh Servantin osakkeistaan osan.

Kalankasvattamo Ekofishin omistajia ovat vas. Leo Snellman, Sebastian Höglund, Andreas Segervall ja Ole Snellman. He kaikki uskovat kotimaisen kalan kasvumahdollisuuksiin suomalaisten ruokapöydässä. Kuva: Pentti Höri

Snellmanien tavoitteena on tukea paikallista yritystoimintaa ja tuoda samalla omaa liikkeenhoidon osaamistaan Ekofishin toimintaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näemme, että kala on kasvava tuote. Tuomme elintarvikealan osaamista yritykseen ja etsimme uusia tapoja jalostaa kalaa, Leo Snellman kertoo.

Ole Snellman arvioi, että uudet osaomistajat voivat tuoda mukanaan myös markkinoinnin taitoja.

– Meillä on kokemusta elintarviketeollisuuden prosesseista. Katsomme, voidaanko tuotannossa tehdä jotain yksinkertaisemmin ja tehokkaammin.

Olemme pioneeriyritys Suomessa ja koko Itämerellä eli ensimmäinen, joka viljelee kalaa avomerellä.

Ekofishin toimitusjohtajan Sebastian Höglundin mukaan kalankasvattamo on pysynyt tavoitteissaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viljelemme 200 tonnia kirjolohta tänä vuonna. Olemme pioneeriyritys Suomessa ja koko Itämerellä eli ensimmäinen, joka viljelee kalaa avomerellä. Olemme onnistuneet erittäin hyvin tähän saakka.

Yritys aloitti toimintansa vuonna 2021 yhdellä verkkokassilla. Sen saamasta ympäristöluvasta jätettiin lukuisia valituksia, jotka kaikki Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi keväällä 2022.

Jatkovalitukset Korkeimpaan hallinto-oikeuteen eivät myöskään menestyneet, kun KHO ei myöntänyt valituslupaa.

Lupaehtojen mukaan Ekofish saa nostaa tuotantoaan vaiheittain maksimimäärään eli 950 000 kiloon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toistaiseksi kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Tavoitteenamme on kestävä kasvu, mikä on tärkeämpää kuin mahdollisimman nopea laajentuminen, Höglund sanoo.

Vuonna 2021 Sebastian Höglund hankki omistukseensa Ådön kalasatamassa toimivan Kala-Aitan, joka jalostaa ammattikalastajien pyytämää kalaa. Se palvelee reilua sataa ammattikalastajaa Pietarsaaren seudulla.

Ekofishin omistajien mukaan kotimaisen kalan kulutuksella on reippaasti kasvupotentiaalia.

– Suomessa syötävästä kalasta vain 18 prosenttia on kotimaista. Suomi tuo maahan kalaa noin miljoonalla eurolla päivässä. Työtä on paljon tehtävissä, Höglund sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä