Paikallisuutiset

Eduskuntavaalien vaalikone käynnistyy torstaina – Mitä ehdokkaat sanovat esimerkiksi hyvinvointialueiden määrästä tai turkistarhauksesta?

Näitä kohti mennään. Jotta olisi helpompaa valita ehdokas, kannattaa tutustua vaalikoneeseen.
Näitä kohti mennään. Jotta olisi helpompaa valita ehdokas, kannattaa tutustua vaalikoneeseen. Kuva: Clas-Olav Slotte

Eduskuntavaalien varsinaiseen vaalipäivään on tasan kuukausi aikaa. Eduskuntavaalit käydään siis 2. huhtikuuta. Ennakkoäänestys puolestaan alkaa 22.3.

Onkin sopiva aika pyöräyttää vaalikone käyntiin. Vaalikoneeseen ohjaava linkki lisätään myöhemmin tähän juttuun.

Hilla Group tekee tänä vuonna vaalikoneyhteistyötä Ylen kanssa. Vaalikoneyhteistyössä ovat mukana Hilla Groupin lisäksi HSS Media, Västra Nyland, APU, Maaseudun Tulevaisuus, Åbo Underrättelser, Nya Åland, Ålands Radio, Landsbygdens Folk ja Suomen Kuvalehti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskipohjanmaalla on käytössään sille räätälöity vaalikone. Keskipohjanmaan levikkialueen ehdokkaat ottavat vaalikoneessa kantaa siihen, onko 21 hyvinvointialuetta määrällisesti liian paljon. Lisäksi he esittävät näkemyksensä siitä, pitäisikö opintolainahyvitys ottaa käyttöön harvaan asutuilla alueilla työvoiman saatavuuden turvaamiseksi.

Vaalikone pohjautuu Ylen vaalikonekysymyksiin, joissa kysytään muun muassa turkistarhauksesta, sote-palveluiden tuottamisesta ja Nato-jäsenyyteen liittyvistä yksityiskohdista.

Vaalikoneeseen sisältyy myös puoluekone. Se auttaa löytämään tietoa eri puolueista ja hahmottamaan puolueiden välisiä eroja.

Vaalikone on suomen ja ruotsin lisäksi tarjolla englanniksi, venäjäksi, pohjoissaameksi ja arabiaksi. Vaalikoneen sekä puoluekoneen väitteet ovat laatineet politiikan kysymyksiin perehtyneet Ylen toimittajista koostuvat työryhmät.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ehdokashakemukset piti jättää 21.2. mennessä. Ehdokasasettelu vahvistetaan vaalipiirilautakunnissa torstaina 2.3. Katso Vaasan ja Oulun vaalipiirin ehdokkaattästä.

Vaalitunnelmaan virittäydytään muutenkin helmi-maaliskuun aikana. Tähän mennessä on pidetty kaksi vaalipaneelia yhteistyössä Keski-Pohjanmaan Yrittäjien, Keski-Pohjanmaan MTK:n ja Pohjois-Suomen MTK:n kanssa.

Hilla Groupin ensimmäisessä vaalipaneelissa Kokkolassa pohdittiin muun muassa taloutta

Tuulivoimalat ja lunastuslaki nousivat keskusteluun vaalipaneelissa Ylivieskassa, myös maanviljelystä puhuttiin: "Maataloudella ei ole aiheutettu metsäkatoa"

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi levikkialueen nykyiset kansanedustajat ovat arvioineet omia otteitaan kuluneella vaalikaudella.

"Nato-jäsenyys on minun kansanedustajaurani tärkein päätös" – RKP:n Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen myös lainsäädännön uudistuksiin, jotka koskevat seksuaalirikoksia ja kansalaisten ylivelkaantumista

"Maatalouden tukipaketteihin olen jatkuvasti laittanut painetta" – Kristillisdemokraattien Peter Östman on huolissaan maatilallisten pärjäämisestä ja suomalaisten ruokaturvasta

"Odotan, että puolueeni on pääministeripuolue" – Mauri Peltokangas (ps.) lähtee vaaleihin hyvillä mielin, yhtään mahdollista hallituskumppania pois rajaamatta

Ministeri Mika Lintilä (kesk.) kokee onnistuneensa Suomeen kohdistuneissa investointipäätöksissä ja patteriklusterin rakentamisessa – Energiakriisiä olisi sen sijaan voinut ennakoida paremmin

Kansanedustaja Juha Pylväs Ylivieskasta ehdottaa leikkauksia asumistukeen – menneellä vaalikaudella onnistui valtion rahan ohjaaminen omalle alueelle: "Olen profiloitunut oman alueen puolustajana"

Kansanedustaja Mikko Kinnunen iloitsee siitä, että oppivelvollisuutta voi täyttää myös opiskelemalla kansanopistossa – "Sote-uudistus saatiin käsiteltyä lisäpäivien ansiosta ajoissa perustuslakivaliokunnassa"

Tulossa on toinenkin juttusarja. Siinä haastatellaan sellaisia ehdokkaita, jotka tavoittelevat ensimmäistä kansanedustajakauttaan. Jututettavina on niin Vaasan kuin Oulunkin vaalipiirin ehdokkaita. Tämä juttusarja alkaa ensi viikolla.

2.3. kello 7.49 Päivitetty juttua.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä