Paikallisuutiset

Edsevöhön rakennellaan kielikylpyä: Pedersören ruotsinkielisiltä perheiltä kysytään, haluavatko he suomenkielisen kielikylpykoulun

Edsevön koulun ja Edsevö skolan oppilaat kerääntyivät yhteispotrettiin viime talvena koulun pihalle.
Edsevön koulun ja Edsevö skolan oppilaat kerääntyivät yhteispotrettiin viime talvena koulun pihalle. Kuva: Pirkko Högkulla

Pedersören kunta selvittää edellytykset suomen kielen kielikylvyn aloittamiselle Pedersören ruotsinkielisille lapsille. Kielikylpykoulun sijoituspaikka olisi Edsevö.

Kysely lähetetään ruotsinkielisten lasten huoltajille Wilman ja Päikyn kautta, ja siihen voi vastata perjantaihin 25. marraskuuta asti.

OpetusjohtajaRolf Sundqvistin mukaan kielikylpymahdollisuutta lähdettiin kaksikielisessä kunnassa selvittämään kahdesta syystä. Ensinnäkin lasten huoltajilla on esiintynyt kiinnostusta kielikylpyyn ja koulutoimeen on tullut asiasta kyselyjä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toinen syy selvitykselle on karumpaa laatua. Edsevö skolaa [Edsevön ruotsinkielistä alakoulua] vaivaa oppilaspula.

"On tärkeää mitata kiinnostusta, jotta voimme jatkaa suunnittelua." Rolf Sundqvist Opetusjohtaja

– Oppilaita koulussa on nyt alle 30, ja jatkossa luku laskee alle 25:n. Kouluksi se on liian pieni, Sundqvist sanoo.

Mikäli kielikylpykoulu päätetään perustaa, Edsevö skola ajetaan alas, jolloin uusia oppilaita ei oteta enää syksyllä 2025. Kaikki koulunsa siellä aloittaneet käyvät sen kuitenkin tässäkin tapauksessa samassa paikassa loppuun asti.

Edsevön koulu eli suomenkielinen alakoulu jatkaa toimintaansa kaikissa tapauksissa. Sen oppilasmäärä on noin 50. Kyseessä on kunnan ainoa suomenkielinen koulu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaksi erikielistä alakoulua sekä varhaiskasvatus toimivat Edsevössä samassa kiinteistössä.

Jotta Edsevöhön voitaisiin perustaa suomenkielinen kielikylpykoulu, oppilaita tarvittaisiin noin 15–20 vuosiluokkaa kohti.

– Näin olemme epävirallisesti keskustelleet. Jos kiinnostus on suurempaa voi käydä kuten Pietarsaaressa, jossa kielikylvyn suosio on vain kasvanut, Rolf Sundqvist naurahtaa.

Mikäli perheissä kiinnostutaan kielikylvystä riittämiin, viralliset päätökset koulun perustamisesta tehdään Pedersöressä ensi talven aikana. Ensimmäiset viisivuotiaat voidaan tuolloin ottaa kielikylpypäiväkotiin jo vuoden päästä syksyllä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Järjestelmässä viisivuotiaat aloittavat kielikylvyn päiväkodissa, kuusivuotiaat jatkavat sitä esikoulussa ja ekaluokkalaiset aloittavat varsinaisen kielikylpykoulun.

Kyselyyn pääsee vastaamaan myös sosiaalisen median ja kunnan kotisivujen kautta.

– Toivottavasti kaikki vanhemmat tulevat tietämään, että heillä on nyt mahdollisuus lausua ihan virallisesti mielipiteensä. On tärkeää mitata kiinnostusta, jotta voimme jatkaa suunnittelua, Sundqvist sanoo.

Oppilaita kielikylpyyn otettaisiin koko Pedersören kunnan alueelta. Pitkämatkalaisille lapsille järjestettäisiin koulukyyditys.

Kyselyyn vastaaminen ei velvoita perheitä mihinkään, eikä vastaaminen tarkoita ilmoittautumista kielikylpyyn.

//Juttua on korjattu 11.11.2022 klo 18.18. Alun perin tekstissä kerrottiin virheellisesti, että Edsevö skolasta eli ruotsinkielisestä alakoulusta olisi tehty lopettamispäätös. Näin ei ole, vaan koulun tulevaisuuteen otetaan kantaa vasta, kun päätetään, perustetaanko sen tilalle kielikylpykoulu vai ei.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä